NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Voedingsschandalen

Nieuws

Coca-Cola
Dioxinen
Varkenspest
Brinta
Raak Cassis
Olvarit
Frisolac
Heineken
Rauwe eieren
Perrier
Iglo
Planta

Links

Nieuws

'Risico's verzwijgen acht ik uit den boze'
(2 maart 2001)
Hoe houdt Europa zijn voedsel zo veilig mogelijk en welke risico's zijn wel of niet aanvaardbaar? EU- commissaris Byrn is nu dagelijks bezig met die lastige taak. "Ik ben een mens, ik ben god niet".

Blair: landbouw moet hervormen
(2 maart 2001)
De Britse premier, Tony Blair, heeft boeren voor het eerst uitzicht gegeven op hervormingen die hun inkomen kunnen verbeteren en de landbouw een duurzamere grondslag kunnen geven.

Vruchten met risico
(5 februari 2001)
Jonge kinderen zijn niet alleen klein maar ook anders. Ze nemen per kilo lichaamsgewicht meer caloriën op dan volwassenen. Wie zoveel mogelijk wil voorkomen dat kinderen met neurotoxische stoffen in aanraking komen schilt het fruit of wast het met water en zeep.

Onrust in Italië over voedsel
(1 februari 2001)
Tot nu toe staat Italië op één gekke koe, maar veel Italianen worden steeds ongeruster over wat ze eigenlijk eten.

Keuze voor veilig voedsel te beperkt voor consument
(29 januari 2001)
De ministers van Landbouw van de EU-lidstaten komen vandaag in Brussel bijeen om te praten over strengere maatregelen tegen BSE. Alle voedsel moet veilig zijn voor menselijke consumptie, meent Jan Mulder.

Onderzoek veeartsen door justitie Beieren
(23 januari 2001)
Het openbaar ministerie in de Beierse stadjes Straubing en Landshut heeft gisteren laten weten medicijnen en documenten te onderzoeken die vorige week donderdag in beslag zijn genomen bij dierenartsen.

Elk decennium z'n eigen voedselfobie
(28 november 2000)
Is ons eten nog wel veilig na alle meldingen over BSE en dioxinen? De risico's daarvan vallen in het niet bij de gevaren van veel eten.

Strengere dioxinenorm treft visindustrie Europa
(27 november 2000)
Afgelopen donderdag werd een verscherping van de dioxine-norm voorgesteld. Dat zou grote gevolgen hebben voor de visserij in Europese wateren.

Strenge norm Europa voor gifdioxinen in vis
(24 november 2000)
De Europese Commissie zal binnenkort een nieuwe, strenge norm aanbevelen voor de maximale hoeveelheid giftige dioxine in vis. Dit volgt op een advies van het Wetenschappelijk comité voor voedsel van de Commissie dat vandaag verschijnt.

Hoe veilig is ons voedsel?
(17 november 2000)
Kan je nog wel iets in je mond stoppen zonder ziek te worden? De westerse consument heeft gezondheid tot prioriteit nummer één verheven maar wordt telkens opgeschrikt door griezelige zaken. Deskundigen hebben een geruststellende boodschap: voedsel is veiliger daan ooit, maar argwaan, vooral over BSE en infecties, blijft geboden.

EU wil bureau voedselveiligheid
(8 november 2000)
De Europese Commissie wil 70 miljoen per jaar investeren in een onafhankelijk Europees Voedselagentschap. Dit blijkt uit een voorstel dat de Commissie vanmorgen heeft gepresenteerd.

Wees gewaarschuwd voor de kip
(28 juli 2000)
Minister Borst wil een waarschuwingssticker op besmette kip. Waarom krijgt Nederland zijn kippen niet bacterievrij?

Consumentenbond: kip eten is onveilig
(26 mei 2000)
Kippenvlees is "erg onveilig" concludeert de Consumentenbond op basis van een gisteren gepubliceerde steekproef bij slager, poelier, markt en supermarkt. Consumenten lopen meer dan 50 procent kans om kip te kopen die niet vers is, waar ziekmakende bacteriën (salmonella of campylobacter) inzitten of die antibiotica-resten bevatten.

NRC Webpagina's
2 maart 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad