NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Voedingsschandalen

Nieuws

Coca-Cola
Dioxinen
Varkenspest
Brinta
Raak Cassis
Olvarit
Frisolac
Heineken
Rauwe eieren
Perrier
Iglo
Planta

Links

Onrust in Italië over voedsel


Tot nu toe staat Italië op één gekke koe, maar veel Italianen worden steeds ongeruster over wat ze eigenlijk eten.

Door onze correspondent MARC LEIJENDEKKER

ROME, 1 FEBR. Dat er nog maar één BSE-geval in Italië is ontdekt, kan komen omdat er tot nu toe relatief weinig dieren zijn getest. Bovendien wordt door de BSE-rel heel de voedselsector doorgelicht. En daarbij vergaat je soms de eetlust.

Vlees dat wordt bewaard in een kapotte ijskast. Honderden hammen vol muizenkeutels. Koeien waarvan volslagen onduidelijk is waar ze vandaan komen. Meer dan drieduizend kilo rundvlees met verboden substanties, zoals hormonen en anabolen. Illegale slachterijen. Dat is wat de speciale eenheid van de carabinieri die fungeert als een soort keuringsdienst van waren, de NAS, de afgelopen weken is tegengekomen.

"BSE vormt zeker een gevaar, maar de echte risico's voor de gezondheid liggen ergens anders, en die ontdekken we iedere dag weer," zegt NAS- commandant Gennaro Niglio. Slechts bij één op de drie inspecties was alles in orde. Soms ging het om minder belangrijke vergrijpen, maar in andere gevallen was het geknoei met voedsel gevaarlijk voor de gezondheid. De openbare aanklager van Turijn, Raffaele Guariniello, is een onderzoek begonnen naar de naleving van de voedselvoorschriften. Zo heeft hij bijvoorbeeld ontdekt dat de inspecties schaars waren en veel te wensen overlieten. In het verleden vroegen ambtenaren van het ministerie van Gezondheid in verdachte gevallen of er diermeel was gebruikt, en als dan het antwoord 'neen' was, was de zaak afgedaan. In Italië gebeurt het vaak dat prachtige wetten worden opgesteld, maar dat er nauwelijks pogingen worden gedaan om de naleving ervan te controleren, zegt Guariniello. "Het is niet voldoende om goede wetten op te stellen. Je moet ze ook toepassen." De Romeinse officier van justitie Gianfranco Amendola is met een soortgelijk onderzoek bezig. Carabinieri hebben dinsdag op het ministerie van Gezondheid alle documenten onderzocht die ze konden vinden over de gekkekoeienziekte. Eerder deze week hebben de carabinieri in een rapport de gevallen van fraude op een rij gezet die ze ontdekten. Grote zorgen baart de illegale invoer van dieren. In landen waar veel BSE is ontdekt, zijn de prijzen voor runderen geklederd. Sommige veehouders blijken daar goedkoop dieren te kopen, hun papieren te vervalsen, en ze als Italiaanse koeien op de markt te brengen, met de suggestie dat die veiliger zijn. Ook het verbod op diermeel in veevoer blijkt regelmatig te zijn ontdoken. Slechte hygiënische omstandigheden en fraude met etiketten voor ingeblikte voedingswaar zijn twee frequente problemen. Ook constateerden de carabinieri dat er regelmatig wordt gerommeld met ingrediënten: mozzarella die niet is gemaakt van buffelmelk, olijfolie die is aangelengd.

De carabinieri zijn ook bang dat om te kunnen voldoen aan de sterk gestegen vraag naar blank vlees (kip, kalkoen, konijn), in die sectoren de neiging groeit om een handje te lichten met de regels.

NRC Webpagina's
1 februari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad