NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Voedingsschandalen

Nieuws

Coca-Cola
Dioxinen
Varkenspest
Brinta
Raak Cassis
Olvarit
Frisolac
Heineken
Rauwe eieren
Perrier
Iglo
Planta

Links

Raak Cassis

Wanneer kwam de zaak in het nieuws?
December 1993

Wat zat waarin?
Een partij van 150.000 flessen Cassis bleken pimaricine te bevatten: een bacterie- en vooral schimmeldodend middel, ge´soleerd uit de bacteriën Streptomyces Natalensis en Streptomyces Chattanoogensis. Het product wordt in Nederland vooral gebruikt om kaaskorst schimmelvrij te houden.

Hoe kwam het daarin?
De industriebond FNV vermoedde dat Raak bij de productie van Cassis pimaricine gebruikte om tegen te gaan dat de frisdrank uit de fles spuit wanneer de flessen worden geopend.

Wat waren de gevolgen?
Justitie nam de flessen in beslag. Er zou geen gevaar voor de volksgezondheid hebben bestaan, maar de Keuringsdienst van Waren zou tot actie zijn overgegaan omdat pimaricine bij het bottelen van frisdranken wettelijk verboden is. De zaak kwam aan het licht door een anonieme brief van een medewerker van het bedrijf. De brief circuleerde overigens al sinds augustus bij een aantal lokale- en landelijke overheidsinstanties. Pas na een onderzoek van de industriebond FNV besloot justitie tot ingrijpen.

Andere schandalen met Raak
Volgens de industriebond FNV was Raak al eerder in opspraak gekomen. In de jaren 1988 en 1989 werden er in Utrecht 25 miljoen liter Bar Le Duc afgevuld, dit terwijl de bron in Baarle Nassau staat. In 1989 leverde Raak een partij Cola Cola van ruim 700.000 flessen aan Frankrijk, die door de Fransen werd afgekeurd wegens een verkeerd cafe´negehalte.

Zie verder:

NRC Webpagina's
6 januari 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad