NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Voedingsschandalen

Nieuws

Coca-Cola
Dioxinen
Varkenspest
Brinta
Raak Cassis
Olvarit
Frisolac
Heineken
Rauwe eieren
Perrier
Iglo
Planta

Links

Frisolac

Wanneer kwam de zaak in het nieuws?
September 1993

Wat zat waarin?
In minstens 30.000 blikken baby- en kindervoeding van het merk Frisolac, van het zuivelconcern Friesland Frico Domo, kwamen aluminiumdeeltjes voor. Een derde deel van de verontreinigde partij was in Nederland gedistribueerd; de rest was verscheept naar Maleisië, China, Hongkong en Griekenland. Op Curaçao en Aruba kwam daarnaast een onbekend aantal blikken magere melkpoeder van Friesland Frico Domo terecht die ook met aluminium waren verontreinigd. Volgens het zuivelconcern bestond geen gevaar voor de volksgezondheid, omdat uit onderzoek van TNO zou blijken dat de aluminiumdeeltjes het lichaam op natuurlijke wijze verlaten. Een kortstondige irritatie van de maag- en darmwand zou wel mogelijk zijn.

Hoe kwam het daarin?
De deeltjes aluminium waren afkomstig van 120 aluminium containers die worden gebruikt bij het verpakken van de producten. Voor betere vochtregulering werden in die containers gaatjes geboord, waarna het aluminiumvijlsel in het poeder kon terechtkomen. Friesland Frico Domo kreeg de eerste klacht over aluminiumdeeltjes al eind juni, maar kon toen niet direct ontdekken of de oorzaak van de verontreiniging in het eigen productieproces lag. De productie ging gewoon door. Toen in augustus meer klachten binnenkwamen, werd de controle geïntensiveerd en werd de fout ontdekt.

Wat waren de gevolgen?
De containers werden buiten bedrijf gesteld. Het zuivelconcern Friesland Frico Domo haalde 350.000 blikken babyvoeding terug. De onderneming schatte de directe kosten van het terughalen van de verontreinigde blikken op vele miljoenen.

Zie verder:

NRC Webpagina's
6 januari 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad