NIEUWS | TEGENSPRAAK | SUPPLEMENT | AGENDA | ARCHIEF | ADVERTENTIES | SERVICE 




Overzicht eerdere
afleveringen


 ZEILEN
 NEDERLANDSE TOP
 KOPEN
 TIPS VOOR KOPERS
 ZEILTYPEN
 BOUWEN
 BRUINE VLOOT
 ELEKTRONICA
 SUCCESSEN
 ORGANISATIES
 BOEKEN
 AGENDA
 APPARATEN
 INFORMATIE
 LINKS

Apparaten

Veel gebruikte elektronische apparaten voor (zeil)schepen:

Acculader
De eerste noodzaak voor de hedendaagse watersporter is ongetwijfeld de acculader. Weliswaar laadt de dynamo van de motor de accu ook bij, maar echte zeilers varen op de motor alleen de haven uit. Acculaders zijn er in soorten en prijzen. De eenvoudigste beginnen bij fl. 30 à fl. 40, maar die zijn niet aan te raden. Beter is een lader die vanaf een bepaalde spanning afslaat (circa fl. 130) en een die een lage terugkruipstroom heeft (fl. 400). Voor laders die verscheidene accu's tegelijk 'bewaken', kan de prijs oplopen tot boven duizend gulden.

Kaartplotter
Kaartplotter

Omvormer
Liefst combineert men de lader tegenwoordig met de omvormer, een apparaat dat van 12 volt gelijkspanning 230 wisselspanning kan maken. Wie ook aan boord de wereldkampioenschappen op breedbeeld-TV niet kan missen, moet meteen een goede aanschaffen: een omvormer die een sinusspanning afgeeft en niet een blokspanning. Veel elektrische apparaten (scheerapparaat, boormachine) doen het wel op blokspanning, maar niet van harte.

Panelen
Zonnepanelen
Zonnepaneel
Windmolen Een koelkast aan boord (fl. 1.500) is een energieverslinder. Wie niet steeds in een haven de accu wil bijladen, moet voor een koel pilsje en verse vleeswaar op zijn minst een paar goede zonnepanelen bijplaatsen (fl. 500 tot fl. 2.000) met bijbehorende regelaars. Een windmolen (fl. 2.000 tot fl. 4.000) kan ook, maar is minder vaak inzetbaar. Zonnepaneel en windmolen vullen elkaar redelijk aan.

Marifoon
Marifoon
Marifoon
De prijs van de marifoon varieert van fl. 900 tot enkele duizenden guldens voor professionele uitvoeringen. De tweedehands markt wordt nu overspoeld met marifoons zonder ATIS, een ingebouwd systeem dat meldt wie er zendt. Dat is sinds kort wettelijk verplicht.

GPS
GPS
GPS
Het meest gekochte apparaat is op dit moment ongetwijfeld de GPS (Global Positioning System). Een eenvoudige handheld-uitvoering (op batterijen) kost fl. 279. Duurdere boordsystemen lopen op tot meer dan fl. 2.000. Ze zijn te koppelen aan kaartplotter (circa fl. 1.200), elektrische stuurautomaat (fl. 800 tot fl. 3.000) en aan de elektronische kaarten.

Dieptemeter
Onontbeerlijk is de dieptemeter (vanaf circa fl. 600), vaak gecombineerd met het elektronisch log (fl. 600). Dieptemeters werken met geluidsgolven. De echo van een geluidspuls wordt opgevangen en elektronisch verwerkt. De betere dieptemeters kunnen ook scholen vis detecteren en heten dan fish finders.

Communicatie
Voor zeezeilers is een Navtex-ontvanger (fl. 1.000 tot fl. 3.000) aan te raden voor weerberichten, stormwaarschuwingen en navigatieberichten. Oceaanzeilers krijgen al gauw behoefte aan Inmarsat C-apparatuur (fl. 9.000) voor het verzenden en ontvangen van berichten via de satelliet. Per bericht moet betaald worden. Ook geschikt voor noodberichten. Voor middengolf- en kortegolfzenders (fl. 11.000) is in Nederland een zwaar diploma vereist (Marcom-A). Veel wereldzeilers kopen zo'n apparaat onderweg.

Radar
wordt steeds beter betaalbaar. Er zijn al apparaten vanaf fl. 2.650. Maar vergeleken met professionele radar stelt het oplossend vermogen weinig voor.

NRC Webpagina's
20 mei 1998

   Bovenkant pagina


NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) MEI 1998