Profiel Woordenboeken
NIEUWS | TEGENSPRAAK | SUPPLEMENT | AGENDA | ARCHIEF | ADVERTENTIES | SERVICE 





WOORDENBOEKEN
OORSPRONKELIJKE MAKERS
TOEKOMST
BETEKENISSEN
PLAGIAAT
SPOOKWOORDEN
DERTIENDE VAN DALE
VERBODEN
OPLEIDINGEN
CITATEN
SUCCESVOL
DEFINITIES
HUMOR
SOORTEN
DIALECTEN
TIJDSCHRIFTEN & BOEKEN
LINKS & CD-ROM



Overzicht eerdere
afleveringen Profiel

Links

www.lancs.ac.uk/postgrad/tono/lexico_ link.html
Onmisbare site voor de professionale woordenboekmakers en de liefhebbers van woordenboeken, volkomen terecht Useful WWW pages on Lexicography geheten.

www.facstaff.bucknell.edu/rbeard/diction.html
Pagina met een gigantische lijst links naar woordenboeken, ook Nederlandstalige.

www.onelook.com/ In één keer door 578 woordenboeken zoeken. Kijk ook naar www.facstaff.bucknell.edu/rbeard/diction.html waar men door duizend woordenboeken kan zoeken in ruim tweehonderd talen.

www.onzetaal.nl/
De webpagina van het tijdschrift Onze Taal. Onder de K van Koppelingen staat een rubriek 'Woordenboeken', die een lange lijst van links naar Nederlandstalige woordenboeken en woordenlijsten op Internet bevat.

www.writersblock.net/index2.html
Interactief woordenboek, getiteld Het Woordenboek van de jaren negentig. Een succesvol initiatief van het maandelijks verschijnende elektronische tijdschrift Writers Block Magazine.

www.mato.demon.nl/
De startpagina Starting Point. Via 'Index' en 'Dictionaries' is te zoeken in negen grote woordenboeken, waaronder de Webster en (het woordenboek van) de Encyclopaedia Britannica.

www.dictionaries.travlang.com
Een groot aantal gratis vertaalwoordenboeken bij Travlangs's Translating Dictionaries.

www.unimaas.nl/~hschotel/TaalophetWWW/
Site van Henk Schotel (Universiteit van Maastricht). Onder de knop 'Instituten' staat een lijst met links naar de belangrijkste instituten die zich bezighouden met het maken van woordenboeken.

Cd-rom

De belangrijke Nederlandse woordenboeken op cd-rom:

Middelnederlands woordenboek Alom bejubelde cd-rom met het Middelnederlandsch Woordenboek. De cd-rom bevat ook een enorme collectie Middelnederlandse teksten (zie voor de complete lijst www.inl.nl). Het Middelnederlandsch woordenboek is te raadplegen op artikelen, nevenvormen, woorden, citaten, aanmerkingen, retrograde woorden, bronnen en aantekeningen. Prijs: 450 gulden in de boekhandel of 395 gulden rechtstreeks bij uitgever Sdu, tel. (070) 378 98 80 of e-mail sdu@sdu.nl.

Woordenboek der Nederlandsche Taal De uitgever, AND Electronic Publishing, mag in reclameteksten graag melden dat het ‘complete WNT' op cd-rom staat, maar in feite verscheen deze cd toen het woordenboek tot het woord ‘wreker' was gekomen. Inmiddels is het Woordenboek klaar en begin volgend jaar zal een aangepaste versie van de cd verschijnen. Prijs van de cd: 395 gulden (was 1.995 gulden).

Van Dale Hedendaags Nederlands Twee Van Dale woordenboeken op een cd: Hedendaags Nederlands en het Synoniemenwoordenboek. Prijs: 468,85 gulden. Vooral op Hedendaags Nederlands is nogal wat kritiek geweest. Het wachten is nog altijd op de Grote Van Dale op cd-rom. Die komt eind volgend jaar.

Kramers Nederlandse Taal Vier volwaardige woordenboeken op een bekroonde cd-rom, voor slechts 99,50 gulden: het Kramers Nederlands Handwoordenboek (editie 1999), de Kramers Vreemde-woordentolk, het Kramers groot Lexicon van eigennamen en het Kramers Synoniemenwoordenboek. Een en ander komt neer op de betekenisomschrijving van 75.000 trefwoorden inclusief 100.000 voorbeeldzinnen, zegswijzen en spreekwoorden, de verklaring van zo'n 17.000 vreemde woorden, 25.000 synoniemen plus nog eens 50.000 eigennamen met een beknopte encyclopedische toelichting.

NRC Webpagina's
30 SEPTEMBER 1999

   Bovenkant pagina


NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) SEPTEMBER 1999