NIEUWS | TEGENSPRAAK | SUPPLEMENT | AGENDA | ARCHIEF | ADVERTENTIES | SERVICE Overzicht eerdere
afleveringen


 KINDEROPVANG
 EEUWIG PROBLEEM
 NASCHOOLSE OPVANG
 PEDAGOGIE
 OPLEIDINGEN
 SOORTEN
 AU PAIR
 BEDRIJFSPLAATS
 NASCHOOLSE OPVANG
 GASTOUDER
 FISCUS
 BUITENSCHOOLSE OPVANG
 KLACHTEN
 NIEUWE WET
 REGELS
 ZOEKTIPS
 PUBLICATIES
 ORGANISATIES
 AFKORTINGEN
 VESTIGINGSEISEN
 LINKS

Vestigingseisen

Nieuwe vestigingen voor kinderopvang worden meestal gesticht door grote organisaties die al een netwerk van centra hebben. Als prive-persoon is het moeilijk een plaats te verwerven tussen die organisaties. Om aan alle eisen te voldoen, is een aanzienlijk starterskapitaal nodig. Een leidster die 'voor zichzelf begint' en een vergunning aanvraagt, moet zorgen dat de opvang voldoet aan de gemeenteverordening. Daarin staan een aantal kwaliteitseisen op een rij.

De eisen verschillen enigszins per gemeente, maar er zijn een aantal basisregels, bijvoorbeeld op het gebied van de accommodatie. Per kind moet er binnen drie vierkante meter speeloppervlak zijn. Buiten heeft elk kind minimaal vier vierkante meter. Voor verschillende activiteiten (wassen, slapen, koken), moeten aparte ruimten zijn. Om aan alle eisen te voldoen is een aanzienlijk onderkomen nodig en meestal voldoet alleen nieuwbouw zonder al te veel aanpassingen aan de veiligheids-eisen.

De meest succesvolle manier van geld werven is aan te kloppen bij de vestigingsgemeente voor een (start)subsidie.

Wellicht beschikt de gemeente over stimuleringsgeld van het rijk, dat nog geen bestemming heeft gevonden. Ook het bedrijfsleven is een mogelijke financier, wanneer ze plaatsen huurt namens werknemers. Tegenwoordig is ook sponsoring mogelijk.

Het IMCO (Instituut voor Maatschappelijke en Culturele Ontwikkelingen in Noord-Holland) heeft het boek 'Starten van een kinderdagverblijf' uitgegeven.

Prijs: 25 gulden.

Bestellen via (0299) 41 87 00 (maandag tot en met donderdag van 9 tot 13 uur).

NRC Webpagina's
29 oktober 1998

   Bovenkant pagina


NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) OKTOBER 1998