NIEUWS | TEGENSPRAAK | SUPPLEMENT | AGENDA | ARCHIEF | ADVERTENTIES | SERVICE 



Overzicht eerdere
afleveringen


 KINDEROPVANG
 EEUWIG PROBLEEM
 NASCHOOLSE OPVANG
 PEDAGOGIE
 OPLEIDINGEN
 SOORTEN
 AU PAIR
 BEDRIJFSPLAATS
 NASCHOOLSE OPVANG
 GASTOUDER
 FISCUS
 BUITENSCHOOLSE OPVANG
 KLACHTEN
 NIEUWE WET
 REGELS
 ZOEKTIPS
 PUBLICATIES
 ORGANISATIES
 AFKORTINGEN
 VESTIGINGSEISEN
 LINKS

Bedrijfsplaats

Paul Alkemade (34), journalist bij een huis-aan-huisblad. Leonoor Sleijser (34), leerkracht basisschool.

Bedrijfsplaats
Ouders Paul Alkemade en Leonoor Sleijser, kinderen Puck en Flip, leidster Petra van Vuurde. Foto's: Joyce van Belkom

PAUL en Leonoor weten alles van kinderopvang, bedrijfsplaatsen en CAO's. Hun kinderen Puck (3) en Flip (2) zijn via hun beide werkgevers geplaatst bij kinderdagverblijf 't Zwarreltje in Katwijk. Dit betekent dat de werkgevers een gedeelte van de kosten van de opvang voor hun rekening nemen, de kinderen hebben een 'bedrijfsplaats'. Eerst betaalde alleen Pauls werkgever mee. Toen kwam er een nieuwe wet waardoor beide werkgevers samen de kosten moesten delen. ,,Mijn helft werd via de onderwijs-CAO betaald, maar omdat er door de nieuwe wet van alles veranderde, kwamen Puck en Flip plotseling op de wachtlijst te staan. Dat was vreemd, want ze zaten al een jaar bij 't Zwarreltje', vertelt Leonoor. Een brief loste alles op.

Fijn, want de ouders zien dat hun kinderen het erg leuk vinden bij het Katwijkse kinderdagverblijf. Ze spelen met de andere kinderen en gaan graag naar 't Zwarreltje. Hun geluk gaat voor alles: ,,Als ze het hier niet naar hun zin zouden hebben, zochten we direct naar een andere oplossing', zegt Paul beslist.

Het echtpaar is achthonderd gulden per maand kwijt voor drie volle dagen opvang per week. Daarnaast heeft het gezin een oppas die twee halve dagen per week op de kinderen let. De rest van de tijd zijn ze er zelf: Leonoor heeft vier werkdagen en Paul flexibele werktijden. Volgens Leonoor vindt met name dochter Puck het leuk om bij 't Zwarreltje te zijn. ,,Puck wil graag met andere kinderen spelen. Thuis verveelt ze zich.' Niet dat ze lastig wordt, beide kinderen zijn hartstikke makkelijk, vinden de ouders. ,,Misschien heeft dat wel te maken met het kinderdagverblijf', denkt Leonoor. ,,Daar leren ze met andere kinderen omgaan, daar worden ze een stuk socialer van.'

Petra van Vuurde (28), groepsleidster

WAT ER er nou leuk is aan leidster te zijn? Petra hoeft er niet lang over na te denken: kinderen iets bijbrengen, dat is de lol van haar werk. ,,Complimenten van de ouders, daar kan ik ook drie maanden op teren', zegt ze met een grote glimlach. Ze werkt vijf jaar bij 't Zwarreltje en het is er 'super'.

Het kinderdagverblijf heeft 140 opvangkinderen, die zijn verdeeld over zeven groepen. Er zitten tussen de negen en dertien kinderen in een groep met minimaal twee leidsters. 't Zwarreltje deelt het grote gebouw met een naschoolse opvang en een gastouderbureau. In het vissersdorp heeft de opvang geen concurrentie.

In Petra's groep gelden twee duidelijke regels voor de kinderen: de eerste boterham bij de lunch heeft hartig beleg en in de klas wordt niet gerend. Verder ligt de nadruk volgens haar meer op 'mogen' dan op 'moeten'. De meeste ouders kunnen zich hier in vinden, weet Petra. Toch blijft het altijd afwegen of iets wel of niet kan. Soms proberen kinderen haar uit te spelen tegen de ouders. ,,Dan zeggen ze: 'thuis mag ik dat wel'. 'Je bent nu bij Petra', zeg ik dan. Vaak geven de ouders me achteraf gelijk.' Ze heeft zelf nog geen kinderen, maar die staan wel in de planning. Hoe leuk en goed ze een kinderdagverblijf ook vindt: haar eigen kind zal ze waarschijnlijk zelf gaan opvoeden. ,,Ik zie zoveel leuke dingen van kinderen, die wil ik van mijn eigen kind niet missen.'

Tekst THOMAS ERDBRINK

NRC Webpagina's
29 oktober 1998

   Bovenkant pagina


NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) OKTOBER 1998