NIEUWS | TEGENSPRAAK | SUPPLEMENT | AGENDA | ARCHIEF | ADVERTENTIES | SERVICE 




Overzicht eerdere
afleveringen


 BOMMEL
 MET UW WELNEMEN
 MARTEN TOONDER
 PERSONAGES
 BOMMELDINGEN
 OEUVRE
 BOVENSTE TIEN
 INTERVIEWS
 DICHTBUNDEL
 KOOKBOEK
 BEGRIPPEN

| Warm gevoel (Hanneke Vlutters-van 't Loo)
| Heer in brons (Jan Kemps)

| Kast op zolder (Wim Lommers)

Warm gevoel

Hanneke Vlutters-van 't loo

Tekst: JOHN KROON
Naam: Hanneke Vlutters-van 't Loo
Leeftijd:50
Beroep: eigenares Piggelmee Verzamelzaak
Woonplaats: Zwolle

,,Verzamelen is mijn hobby en mijn beroep. Mijn winkel heb ik thematisch ingericht. Er zijn kasten met Piggelmeespulletjes, planken met kurkentrekkers, reclamemateriaal, rookgerei. En er is altijd een expositie met spullen van een verzamelaar, elke twee maanden een andere. In de winkel hebben we ook wat Bommelspullen.

,,In ons huis boven de winkel hebben we onze privéverzamelingen. We hebben zelf een Piggelmeeverzameling, 1.500 kurkentrekkers en ik spaar alles wat een lelietje-van-dalenmotief heeft.

,,En we hebben een Bommelkamer. Niet alleen met Olivier B. Bommel, maar ook met ander werk van Marten Toonder, zoals Kappie, Panda en Koning Hollewijn. Maar het Bommelgebeuren valt het meest op. Mijn man verzamelt de boeken en ik vind het leuk de andere spullen te sparen over Bommel. Er is heel veel curiosa. De Hema belt mij zelfs op als ze weer wat hebben, terwijl ik lang niet alles leuk vind. Soms is het alleen maar een vignet dat ergens wordt opgedrukt.

,,Als verzamelaar loop je heel wat tegen het lijf: Bommelpapier, kladblokken, ordners, shampoo, zeep, glazen, mokken, bestek, boxershorts - het gaat maar door. Vloerkleedjes, parfumflessen, ansichtkaarten, Tom Poes-puzzels, gordijnstoffen - noem maar op, wij verzamelen het. Mijn man draagt altijd een Bommelstropdas. En Bommelsokken. We hebben al drie Bommelbadjassen en die dragen we beiden. Voor de gein treden we ook wel eens in Bommelkleding op. Mijn man is lid van de Rotary en daar heeft hij in een Bommeljasje een lezing gehouden. Er komt straks een beer van Steiff op de markt, die wel 425 gulden kost. Dat is een hoop geld voor een pop, maar ik geef hem mijn man straks wel cadeau voor zijn verjaardag.

,,Ik vind Bommel een knusse figuur. Je krijgt er een warm gevoel bij. Die verhalen hebben een zekere stijl, ze zijn een beetje chic. Dat je dan juist bij de Hema zoveel spullen hebt, vind ik eigenlijk niet bij Bommel horen. De thema's van Toonder zijn actueel. Over projectontwikkeling schreef hij al heel lang geleden, maar wat hij schreef, speelt nu in de werkelijkheid. Ook het andere werk van Toonder vind ik mooi. Koning Hollewijn is een schitterende figuur.

,,We gebruiken onze Bommelkamer als zitkamer. We hebben twee treinstoelen voor het raam gezet, met bagagerekken erboven. Daar liggen onze Bommeltassen. Tussen de stoelen staat een NS-tafeltje. Daaraan lezen we 's avonds onze strips en kijken we uit over het plein.''

Heer in brons

Jan Kemps

Tekst: TIJN KRAMER
Naam: Jan Kemps
Leeftijd: 60 jaar
Beroep: registrator en collectiebeheerder Stedelijk Museum Schiedam
Woonplaats: Schiedam

,,Mijn eerste kennismaking met Bommel gaat terug naar de oorlog, naar het verhaal Tom Poes en de blikken mannen. Hoewel mijn moeder niet zoveel geld had, kocht ze dit boekje voor mij. Hierin lees je dat Sickbock de wereld in bedwang wil houden. Toen ik uit het raam keek en hordes Duitse soldaten zag, begreep ik dat dit verhaal betrekking op de werkelijkheid had.

,,Bommel is een parodie op de werkelijkheid. Op tal van manieren komt dit naar voren in de verhalen: de idiotie van het grootkapitaal, het ambtenarendom en de dubbelhartigheid van politici. Toonder beschrijft dit op een zachtmoedige en ironische wijze.

,,In de jaren zeventig ben ik begonnen met het uitknippen van verhaaltjes. Ik dacht dat ik de enige was, maar het bleek dat een paar honderd mensen hetzelfde deden. Ik ben vooral geïnteresseerd in de boekjes, niet zozeer in de curiosa. In de oude boekjes vind je ook de oorspronkelijke tekeningen. Dan kun je zien dat in de loop der jaren de tekenkunstige en literaire kwaliteiten alleen maar zijn toegenomen.

,,In Den Bommel, in de gemeente Oostflakkee, staat al sinds 1964 een Bommelbeeld. Het is er ooit op initiatief van de studentenvereniging Ollie B. gekomen. Ik hoorde voor het eerst van het bestaan van het beeld op mijn werk in het museum. Het bleek dat de broer van een glazenier dit beeld had gemaakt. Uit krantenartikelen kwam echter naar voren dat het beeld in Den Bommel in slechte staat verkeerde. Het is in de loop der jaren gaan afbrokkelen. Veel vaders wilden natuurlijk hun spruit fotograferen op de arm van Bommel. De gemeente Oostflakkee had echter niet het geld om het beeld te herstellen.

,,Ik wilde hier wat aan doen dus ik ben allereerst naar de burgemeester van Schiedam gegaan, ook een enorme Bommelfan. Om geld te werven hebben we toen binnen vijf minuten het genootschap Heren van Stand opgericht. Iedereen die lid werd, en dus geld inbracht, kreeg de oorkonde 'Een Heer van Stand'. Aanvankelijk dachten we dat we voor de actie, die we een 'Een Heer verdient brons' hebben genoemd, 40.000 gulden nodig te hebben. We eindigden echter met ruim 70.000 gulden. ,,In overleg met Marten Toonder zijn we uiteindelijk tot een nieuw Bommelbeeld gekomen dat in mei vorig jaar is onthuld. Aangezien zeven van de elf leden van de studentenvereniging Ollie B. uit Schiedam kwamen, is gekozen voor een Schiedamse kunstenaar, Harr Wiegman. Het is een wandelend, parmantig, voortstappend Bommelbeest geworden, hoewel je bij Bommel eigenlijk nooit aan een beest denkt. Je denkt toch primair aan de mens als je Bommel leest.

,,De onthulling was ook het einde van het genootschap. Na een eenvoudig doch voedzaam maal hebben we besloten onszelf op te heffen. Wel verschijnt er volgend jaar een boek over de geschiedenis van de Bommelbeelden.''

Kast op zolder

Wim Lommers

Tekst: ARANKA KLOMP
Naam: Wim Lommers
Leeftijd: 42 jaar
Beroep: administratief medewerker
Woonplaats: Tilburg

,,Ik lees al vanaf mijn jeugd de Bommelverhalen in de krant en in het tijdschrift Revue. In 1986 verzamelde ik de pockets van de Bezige Bij en doordat ik een deel miste, belandde ik op een stripbeurs. Daar ontdekte ik dat er een hele hoop Bommelboeken te verkrijgen waren en daarmee is de verzameling begonnen.

,,Het gaat mij voornamelijk om unieke uitgaven. De Hema heeft een hele Bommellijn en daar heb ik wel het een en ander van gekocht om de verzameling een beetje compleet te houden. Maar dat gaat toch met minder overgave. De Hema heeft Bommel een beetje naar beneden gehaald. Hij wordt gewoner, bedoel ik.

,,Het meest waardevolle uit mijn verzameling is een proefdruk van een poster van verzekeringsmaatschappij Concordia. Het ontwerp is eind jaren tachtig afgekeurd voor de reclamecampagne en de tekening is waarschijnlijk verloren gegaan. Op een gegeven moment kwam er iemand naar me toe die zei: ik hoor dat u Bommelverzamelaar bent. Ik heb een proefdruk. Interesse? Zo gaan die dingen als je verzamelt.

,,Ik ben niet iemand om grote bedragen uit te geven voor mijn verzameling. Er is nog meer in het leven, zeg ik altijd. De meeste spullen krijg ik via-via, of op een beurs. ,,Vaak genoeg gaan er mooie dingen aan mijn neus voorbij, maar ik heb ontdekt dat alles vroeg of laat toch weer op je weg komt, als je maar geduld hebt. Zo heb ik jaren moeten wachten op een drietal Noorse vertalingen, maar ik heb ze te pakken gekregen.

,,Het gaat mij niet om het verzamelen van alles waar Bommel op staat. Ik noem mijzelf liever een onderzoekende verzamelaar. In oude krantenknipsels speur ik naar feiten die ik nog niet kende. Laatst ontdekte ik het bestaan van een oude Van Nelle-kleurplaat met Panda in de hoofdrol. Daar moet ik nog achteraan. Het gaat er dan om dat je contacten legt, dat je zoveel mogelijk mensen vertelt wat je zoekt.

,,Zo'n verzamelwoede verloopt met vlagen. Vaak genoeg denk ik: het is mooi geweest. Maar dan loop ik op een beurs en vind ik toch weer iets bijzonders en dan is er weer die kick. Toch zal het wel doodbloeden, zal ik verzadigd raken. Ik wil nu beginnen met een beschrijving van mijn collectie.

,,Later wil mijn dochter de verzameling misschien overnemen. Ze is drie en ik lees haar steevast voor uit Bommel. Mijn vrouw was aanvankelijk niet erg Bommel-minded, maar ik heb haar de verhalen onder ogen gebracht en de betekenis uitgelegd. Nu leest ze ze graag. Toch zijn wij geen Bommelgezin, aan allerlei Bommelspullen in de woonkamer hebben we geen behoefte. Zo'n twee keer per week ga ik naar zolder, waar mijn verzameling is opgeborgen in een kast.''

NRC Webpagina's
2 april 1998

   Bovenkant pagina


NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) APRIL 1998