NIEUWS | TEGENSPRAAK | SUPPLEMENT | AGENDA | ARCHIEF | ADVERTENTIES | SERVICE 




Overzicht eerdere
afleveringen


 BOMMEL
 MET UW WELNEMEN
 MARTEN TOONDER
 PERSONAGES
 BOMMELDINGEN
 OEUVRE
 BOVENSTE TIEN
 INTERVIEWS
 DICHTBUNDEL
 KOOKBOEK
 BEGRIPPEN

Bommeldingen

Verzamelaars
De Marten Toonder Verzamelaars Club (MTVC), opgericht in 1991, tracht al het werk van Marten Toonder te verzamelen en uit te wisselen. Tweemaal per jaar houdt de MTVC een ruilbeurs en viermaal per jaar geeft zij een clubblad uit.

De eerstvolgende ruilbeurs is op 2 mei in Herberg De Roskam te Baarn (Hilversumsestraatweg 4, landgoed De Hoge Vuursche, van 10 tot 15 uur). De daaropvolgende ruilbeurs is op 9 mei in sociaal-cultureel centrum De Kunstkring in Oisterwijk (Stationsstraat 3, van 10.30 tot 15 uur). Meer informatie: (020) 6 93 89 98. Het lidmaatschap van de verzamelaarsclub kost 25 gulden per jaar. Aanmelding kan door dit bedrag over te maken op Postbanknummer 6261121 ten name van MTVC, Sittard. Verdere informatie is verkrijgbraar via secretaris W. Lommers, (013) 4 55 61 79, na 18.00 uur.

Rommeldam
Rommeldam, het stadje waar heer Bommel woont, heeft van 1955 tot en met 1959 in miniatuurvorm bestaan in het Brabantse Oisterwijk. Dr. J.F.L.M. Cornelissen heeft over de geschiedenis van het miniatuurstadje Rommeldam het boek Rommeldam gemaakt, dat 2 mei aanstaande zal verschijnen.

Het miniatuurstadje werd in 1955 officieel geopend door de schrijver Godfried Bomans. In een van de hoofdstukken wordt verteld hoe de wegen van Bomans en Toonder elkaar ooit kruisten. Ter gelegenheid van de opening van de tentoonstelling verscheen destijds de door Toonder vervaardigde Nieuwe Rommeldamse Coerier. Het boek wordt op 2 mei in Baarn officieel overhandigd aan staatssecretaris Tommel, liefhebber van Bommel, en op 9 mei nog eens aan de burgemeester van Oisterwijk. 'Rommeldam' bevat 100 kleurenfoto's en 150 zwartwitfoto's van Rommeldam. Eiso Toonder, zoon van Marten Toonder, schreef een voorwoord. Het boek kost 44,90 gulden en is te bestellen door dit bedrag over te maken op Postbanknummmer 6261121 van de Marten Toonder Verzamelaars Club in Sittard.

Schilderij
In het Maarten van Rossum Museum in Zaltbommel hangt sinds 1975 een schilderij van Olivier B. Bommel. Deze aquarel van Marten Toonder, 15 bij 20 centimeter, hangt tussen (andere) coryfeeën als Buys Ballot, de familie Philips en Maarten van Rossum. Het museum heeft, met enige goede wil, wel iets weg van Slot Bommelstein. Nonnenstraat 5, Zaltbommel. Openingstijden di-vrij 10-12.30 uur en 13.30-16.30 uur; oktober t/m maart zo 14-16.30 uur; april t/m september za en zo 14-16.30 uur.

Musical
Het theatergezelschap Opus One is op tournee met een musical naar het verhaal De Trullenhoedster dat Toonder in 1966 publiceerde.

Door middel van zang, muziek, dans en mime wordt het verhaal verteld over de ontdekking van een geheimzinnig poortje, die tot vreemde gebeurtenissen in Rommeldam leidt, zoals de verdwijning van de leden van de Kleine Club. De mysterieuze en mooie vrouw Ivy vormt een verleidelijke bedreiging voor heer Olivier. John Yost bewerkte dit verhaal van Marten Toonder, Frans Schaven verzorgde de choreografie, Ton Scherpenzeel componeerde de muziek en Coot van Doesburgh schreef de liedteksten voor deze voorstelling, die zowel voor kinderen als volwassenen is bedoeld. De voorstelling is dit seizoen nog tot en met 7 juni in diverse theaters te zien. Na de zomer geeft Opus One een nieuwe reeks voorstellingen die tot en met 19 januari 1999 zal duren. Informatie: Opus One, (020) 6 12 50 34.

Letterkundig Museum
In de nieuwe permanente tentoonstelling van het Letterkundig Museum in Den Haag is een hoek, onder nummer 26, besteed aan het werk van Marten Toonder. Hij heeft er de recente reorganisatie, die menig schrijver zijn plek in het museum kostte, ongeschonden doorstaan. Toonder heeft een plek gekregen tussen het 'proza 1965-1990', met o.a. Reve en Mulisch en 'Negen Negentigers', met o.a. Grunberg en Palmen.

Te zien zijn tekeningen van bekende Bommelfiguren, waaronder een potloodschets van Bommel uit 1970, citaten van diezelfde figuren, afdrukken van passages uit woordenboeken met bekende Marten-Toonderwoorden, losse notities voor gedichten van markies De Canteclaer van Barneveldt, een zelfportret van Toonder en een olieverfschilderij dat Sylvia Willink-Quiël in 1996 van hem maakte. Ook hangen er uitgetikte vellen met correcties van Toonder voor het verhaal Tom Poes en het vergeetboekje. Audiovisueel is te vernemen hoe Toonder de karakters van enkele van zijn personages schetst en waarom hij daar bepaalde dieren voor gebruikte. Het is vermoedelijk meer dan een heer kan verdragen, maar te horen is dat Bommel in de eerste Tom Poesverhalen ,,een soort figurant, een hulpmiddel'' was, aldus Toonder.

Het Letterkundig Museum is gevestigd in het Koninklijk Bibliotheekcomplex naast het Centraal Station van Den Haag. Openingstijden: dinsdag tot en met vrijdag 10-17 uur, zaterdag, zondag en feestdagen 12-17 uur; (070) 3 33 96 66.

Panda
Uitgeverij Panda is onder auspiciën van het 'Haagsch Bommel Genootschap' bezig met de uitgave van de Volledige werken, een reeks die alle 177 dagbladverhalen met heer Bommel en Tom Poes bevat.

In totaal zullen er veertig, in leer beklede banden verschijnen. De oplage is echter beperkt; Panda hanteert zelfs al een wachtlijst voor nieuwe inschrijvers. Naast de uitgeverij ligt de gelijknamige stripwinkel waar vrijwel alle Bommelverhalen, waaronder ook diverse vertalingen, in boek- of stripvorm nog te koop zijn. De winkel bevat bovendien een omvangrijk antiquariaat voor de liefhebbers van eerste uitgaven. Ook de vele 'Bommelprullaria', van briefkaarten tot stropdassen en flessen zijn er te vinden. Frederikstraat 955-959, Den Haag, (070) 3 63 59 50.

De Rechten van de Mens
Uitgeverij De Vijver, 1998, 24,95 gulden.

Omdat het vijftig jaar geleden is dat de Verenigde Naties de 'Universele Verklaring van de Rechten van de Mens' vastlegden, heeft Amnesty International het boek De Rechten van de Mens opnieuw laten uitgeven.

Dit boek van Marten Toonder verscheen eerder al in 1956. Koning Hollewijn gaat in het verhaal op zoek naar de schriftelijk vastgelegde rechten van de mens, nadat ze uit zijn paleis zijn verdwenen. Het wordt de lezer verhalenderwijs duidelijk wat de essentie is van de rechten van de mens.

NRC Webpagina's
2 april 1998

   Bovenkant pagina


NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) APRIL 1998