U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Boeddhisme
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


BOEDDHISME

WESTERS ACCENT

GEVANGENIS

ZENBOEDDHISME

PORTRETTEN

STROMINGEN

ORGANISATIES

TEMPEL ZEEDIJK

PSYCHOTHERAPIE

GEDACHTEGOED

KERNBEGRIPPEN

BOEKEN

INTERNET

Organisaties

Er zijn veel verschillende boeddhistische groeperingen in Nederland, met een aanhang die varieert van tientallen tot een paar duizend.

Boeddhistische Unie Nederland Dit is een samenwerkingsverband waarin de meeste grotere boeddhistische groeperingen en organisaties in Nederland zijn vertegenwoordigd. In de BUN zijn de verschillende boeddhistische tradities vertegenwoordigd.
Adres: Postbus 17286, 1001 JG Amsterdam, 035-6831269

email: marlas.bv@wxs.nl

Stichting Vrienden van het Boeddhisme Deze stichting werd in 1967 opgericht en is een van de oudste organisaties in Nederland die zich met het boeddhisme bezighouden. Bij de SVB staat niet het oprichten van een eigen instituut of gebouw voorop, maar veel meer het onderhouden van contacten met de verschillende stromingen in het boeddhisme en het toegankelijk maken van kennis over het boeddhisme.
Adres: Secretariaat, J.M. van der Horst, Bellestein 209, 6714 DR Ede, 0318-623265

Vrienden van de Westerse Boeddhisten Orde De VWBO heeft centra over de hele wereld. De Orde stimuleert met name de beoefening van twee meditatietechnieken: de ademhalingsmeditatie en de metta-bhavana (de ontwikkeling van liefdevolle warmte).
Adres: Palmstraat 63, 1015 HP Amsterdam, 020-4207097

www.vwbo.demon.nl
email: info@vwbo.demon.nl

Universiteit

In Nederland houden de universiteiten zich voornamelijk bezig met de bestudering van de oude, heilige boeddhistische talen, zoals Sanskriet en Pali. Op de theologische faculteiten beperkt men zich doorgaans tot het aanbieden van een introductiecursus boeddhisme. Afgezien van de Rijksuniversiteit Utrecht, waar de enige hoogleraar boeddhisme (Ria Kloppenborg) zetelt, wordt er weinig niet-linguÔstisch onderzoek naar het boeddhisme verricht.

De Boeddhistische Unie Nederland (BUN) heeft een werkgroep onderwijs, maar die houdt zich vooral bezig met lesmateriaal over boeddhisme aan scholieren. Zo bekritisert de werkgroep bestaand lesmateriaal, wat in een aantal gevallen tot herzieningen heeft geleid. Ook organiseert deze werkgroep gastlessen op scholen.

De Europese Boeddhistische Unie heeft ambities om een universiteit op boeddhistische grondslag op te richten. Een dergelijke universiteit bestaat al enige tijd in Colorado (VS).

De in Bangkok gevestigde World Fellowship of Buddhists zal in februari 2001 een boeddhistische werelduniversiteit openen in Thailand. De universiteit heeft tot doel om faciliteiten te scheppen voor de hele wereld om de leer van de boeddha te bestuderen en te onderzoeken, zodat boeddhistische principes toegepast kunnen worden bij het oplossen van conflicten. Er zijn dependances gepland in de VS (Los Angeles) en AustraliŽ (Melbourne).

NRC Webpagina's
28 SEPTEMBER 2000
    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad