U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Boeddhisme
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


BOEDDHISME

WESTERS ACCENT

GEVANGENIS

ZENBOEDDHISME

PORTRETTEN

STROMINGEN

ORGANISATIES

TEMPEL ZEEDIJK

PSYCHOTHERAPIE

GEDACHTEGOED

KERNBEGRIPPEN

BOEKEN

INTERNET

Boeddhisme is in Nederland geen exotisch verschijnsel meer. Mediteren is voor steeds meer mensen de oplossing om tot rust te komen. Twee weken geleden opende koningin Beatrix onder grote belangstelling de boeddhistische He Hwa-tempel op de Amsterdamse Zeedijk. 'Boeddhisme is een praktische leidraad voor het leven van alledag.


Illustratie: Maarten Boddaert

De He Hwa tempel op de Amsterdamse Zeedijk heeft bijna tien miljoen gulden gekost. Het is de eerste tempel in Europa die volgens Chinese bouwkunst is gebouwd. Opdrachtgever was de Taiwanese Fo Guang Shan orde.

De dieren op het dak komen uit de Chinese dierenriem. De draken staan voor bescherming van het gebouw en de buurt tegen invloeden van buitenaf. Op de zijkanten van het dak van de poort staan onder andere een fenix, een draak en een vliegend paard.

De hoofdkleuren rood en geel zijn overgenomen van de vroegere paleizen in China. Deze paleizen stonden in hoog aanzien. De poort heeft geen bijzondere betekenis en is bedoeld om aansluiting bij de straat te vormen.

De tempelzaal ligt hoger dan de straat, zodat de Boeddha hoger staat dan de bezoekers. Mensen moeten omhoog kijken om de Boeddha, een 400 kilo zwaar beeld uit Taiwan, te eren. Dit is een teken van respect Taiwan, te eren. Dit is een teken van respect.

In de Middeleeuwen stond het Cellezusterklooster (1475) op de plaats waar nu de tempel is gevestigd. In 1944 is het klooster gesloopt. Nabij de tempel staan de Oude Kerk, de Zuiderkerk en de Sint Nicolaas-kerk.

NRC Webpagina's
28 SEPTEMBER 2000
    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad