NIEUWS | TEGENSPRAAK | SUPPLEMENT | AGENDA | ARCHIEF | ADVERTENTIES | SERVICE 

ALLOCHTONEN
FEITEN
PORTRETTEN
GROTESTEDENBELEID
ONDERWIJS
RECHT OP EIGEN CULTUUR
VROUWENNETWERK
ECONOMISCHE WAARDE
INBURGERING
BEELDVORMING
GEZONDHEID
ORGANISATIES
INTERNETOverzicht eerdere
afleveringen Profiel

Gedag zeggen

Foto: Louk Röell

Geprikkeld, Afwassen, Tradities, Gedagzeggen, Respect, Groene sokken, Superioriteit, Betrokkenheid


Maria Nunes Batista (49)
Geboorteland: Portugal
Beroep: hoofd schoonmaakdienst
In Nederland sinds: 1973

,,Ik ben in 1973 met mijn man naar Nederland gekomen. Hij is lasser van beroep. Eerst werkte hij voor een Amerikaans bedrijf, daarna voor de scheepswerf Verolme. De eerste twee jaar was mijn man niet legaal in Nederland, maar zijn baas betaalde wel keurig iedere maand belastingen en premies. Daardoor kreeg mijn man in 1975 toestemming om te blijven. Meteen daarna ben ik ook gaan werken, als schoonmaakster. Ik werk nu al bijna 25 jaar bij hetzelfde bedrijf. We wonen in het centrum van Rotterdam, nog steeds in dezelfde straat.

,,Mijn 25-jarige dochter heeft de meao gedaan en werkt op een import/exportafdeling. Ze woont al vijf jaar samen, met een Nederlandse jongen. Nee, we hebben nooit gezegd dat het een Portugese jongen zou moeten worden. Bij haar op school zaten veel zwarte jongens. Ik heb alleen gezegd: 'Zoek een jongen die van werken houdt'.

,,We hebben een huisje in Portugal, in het dorpje waar we vandaan komen. Leuk voor vakantie. Maar voorgoed terug? Dat ben ik niet van plan. In de afgelopen 27 jaar is er veel veranderd. Pas in Nederland dacht ik dat mensen altijd boos op elkaar waren omdat ze geen gedag zeggen. Nu weet ik: hier is het leven eenmaal zo.''

NRC Webpagina's
23 MAART 2000


   Bovenkant pagina


NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) MAART 2000