NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Clinton

Actueel

Transcriptie van Clintons verhoor voor de Grand Jury (17 aug. 1998). Ook als zip-bestand te downloaden.

Starr Report

Clintons reactie op het Starr Report

Clintons tweede reactie op het Starr Report

Monica Lewinsky

Linda Tripp

Paula Jones

Links

Starr verdacht van liegen

Door onze correspondent
WASHINGTON, 11 FEBR. Terwijl de Amerikaanse Senaat aanstuurt op vrijspraak van president Clinton in het impeachment-proces, heeft het ministerie van Justitie besloten om een onderzoek in te stellen naar de onafhankelijke aanklager Kenneth Starr. Dat onderzoek kan leiden tot Starrs afzetting, als aanwijzingen kloppen dat hij in de Lewinsky-zaak de richtlijnen van Justitie heeft overtreden.

Voor de tweede achtereenvolgende dag kwam de Senaat gisteren achter gesloten deuren bijeen, om te bespreken of de aanklachten in het impeachment-proces afzetting van de president rechtvaardigen. De broze eenheid van de Republikeinse meerderheid viel uiteen toen drie Republikeinen alvast in het openbaar verklaarden dat ze voor vrijspraak stemmen.

De stemming zal vanavond of morgen worden gehouden, en het lijkt uitgesloten dat het vereiste aantal van 67 senatoren voor afzetting zal stemmen. Democraten zinspelen er zelfs op dat er geen eenvoudige meerderheid van 51 stemmen is om Clinton schuldig te bevinden. Vooral de aanklacht van meineed is voor een aantal van de 55 Republikeinen (en vrijwel alle 45 Democraten) onvoldoende bewezen.

Obstructie van de rechtsgang zou een grotere kans maken op 51 stemmen een grens die geen juridisch belang heeft, maar politiek van betekenis kan zijn. Als geen van beide impeachment-artikelen een meerderheid haalt, kunnen de Democraten en het Witte Huis dat aanvoeren als bewijs dat het nooit tot een proces had moeten komen.

President Clinton is volgens The New York Times zo woedend over zijn impeachment, dat hij een groot offensief tegen zijn politieke vijanden voorbereidt. Hij zou alles op alles willen zetten om het Huis van Afgevaardigden in het jaar 2000 voor de Democraten terug te winnen. Dat zou de president als ,,een persoonlijke kruistocht'' zien, waarmee hij zijn plaats in de geschiedenis weer wat kan oppoetsen.

Om de verkiezingskas van zijn partij te spekken, heeft hij al toegezegd om in negen steden bijeenkomsten voor het inzamelen van geld bij te wonen.

NRC Webpagina's
11 februari 1999

    Bovenkantpagina


NRC Webpagina's © NRCHANDELSBLAD (web@nrc.nl) FEBRUARI 1999