NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Clinton

Actueel

Transcriptie van Clintons verhoor voor de Grand Jury (17 aug. 1998). Ook als zip-bestand te downloaden.

Starr Report

Clintons reactie op het Starr Report

Clintons tweede reactie op het Starr Report

Monica Lewinsky

Linda Tripp

Paula Jones

Links

Steun voor berisping Clinton slinkt in Senaat

Door onze correspondent
WASHINGTON, 11 FEBR. Het besluit van Justitie om Kenneth Starr aan een officieel onderzoek te onderwerpen, richt zich volgens The New York Times in de eerste plaats op aanwijzingen dat Robert Rosenzweig, een medewerker van Starr, meerdere gesprekken had met advocaat Jerome Marcus, die werk verrichtte voor de raadslieden van Paula Jones. Dat zou zijn gebeurd in de weken voordat minister van Justitie Janet Reno de onafhankelijke aanklager permissie had gegeven om zijn werkterrein uit te breiden tot de affaire-Lewinsky. Dergelijke contacten onderbouwen de kritiek van de Democraten dat aanklager Starr in overleg met de Jones-advocaten een val voor Clinton heeft opgezet. Starr heeft steeds ontkend dat er contacten zijn geweest, ook tegenover Justitie.

In de Senaat lijken de kansen snel af te nemen dat er na afsluiting van het impeachment-proces nog een motie in stemming wordt gebracht om Clinton te berispen. Zowel onder de Democraten als de Republikeinen bestaan daartegen bezwaren. Veel Republikeinen geloven dat een berisping in strijd is met de grondwet en met de scheiding der machten, de hoeksteen van het Amerikaanse politieke systeem. Bovendien beschouwen ze een berisping als een slap excuus voor de Democraten, die Clinton niet willen afzetten maar toch aan hun kiezers willen laten zien dat ze zijn gedrag afkeuren. Sommige Democraten vinden dat Clinton al genoeg gestraft is en zijn daarom tegen berisping. Als alternatief wordt ook gedacht aan het schrijven van een brief aan Clinton, te ondertekenen door zoveel mogelijk senatoren, waarin zijn gedrag scherp wordt veroordeeld.

De Republikeinen die zich gisteren al tegen veroordeling uitspraken zijn alle drie van de gematigde vleugel en afkomstig uit het noord-oosten van het land. Het gaat om Arlen Specter van Pennsylvania, John Chafee van Rhode Island en James Jefford van Vermont. Ook in deze late fase van het proces blijven sommige Republikeinen nog zoeken naar nieuw belastend materiaal tegen de president. Onbevestigde berichten als zou er een bandopnamesysteem bestaan waarmee telefoongesprekken in het Witte Huis worden opgenomen, leidden dinsdag bij de aanklagers van de president even tot de hoop dat de veelbesproken telefoongesprekken tussen Clinton en Monica Lewinsky mogelijk zijn vastgelegd op de band. Trent Lott, de leider van de Republikeinse meerderheid in de Senaat, stuurde dinsdag een brief aan Kenneth Starr om zijn aandacht te vragen voor de geruchten over een dergelijk systeem. Lott wil overigens niet dat het proces hierdoor verder vertraagd wordt.

NRC Webpagina's
11 februari 1999

    Bovenkantpagina


NRC Webpagina's © NRCHANDELSBLAD (web@nrc.nl) FEBRUARI 1999