NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE



Dossier Clinton

Actueel

Wat is impeachment?

Transcriptie van Clintons verhoor voor de Grand Jury (17 aug. 1998). Ook als zip-bestand te downloaden.

Starr Report

Clintons reactie op het Starr Report

Clintons tweede reactie op het Starr Report

Monica Lewinsky
Linda Tripp
Paula Jones

Schakels:
Het Witte Huis
Huis van afgevaardigden
Senaat
Impeachment procedure
CNN
BBC
Nieuws over Clinton
bij Yahoo!



Wegens vals getuigenis

Clinton krijgt boete van ruim 90.000 dollar

Door onze correspondent
WASHINGTON, 30 JULI. President Clinton moet een boete van ruim 90.000 dollar betalen voor zijn valse getuigenis over zijn verhouding met Monica Lewinsky. Dat heeft een Amerikaanse rechter gisteren bepaald.

Rechter Susan Webber Wright, die het proces van Paula Jones tegen Clinton leidde, had Clinton in april al om dezelfde reden schuldig bevonden aan minachting van de rechtbank. Nooit eerder was een Amerikaanse president daartoe veroordeeld of beboet. Volgens de rechter was er overtuigend bewijs dat Clinton "onjuiste en misleidende antwoorden had gegeven, bedoeld om de rechtsgang tegen te werken".

De boete van 90.686 dollar die Wright in verband daarmee nu aan Clinton heeft opgelegd, zal grotendeels ten goede komen aan Paula Jones en haar advocaten. Jones had Clinton aangeklaagd omdat hij zich seksueel aan haar zou hebben opgedrongen toen hij nog gouverneur van Arkansas was en zij een lagere ambtenaar van de deelstaat.

Tijdens een verhoor onder ede, in januari 1998, vroegen Jones' advocaten Clinton of hij een verhouding met de voormalige stagiaire Monica Lewinsky had gehad. "Ik heb nooit seksuele relaties met Monica Lewinsky gehad", antwoordde de president. Zeven maanden later, toen de onafhankelijke aanklager Kenneth Starr bleek te beschikken over een jurk van Lewinsky met spermavlekken van Clinton, erkende de president dat hij een "ongepaste relatie" met haar had gehad. Hij hield echter vol dat zijn getuigenis juridisch correct was geweest, omdat de verhouding niet viel onder zijn definitie van "seksuele relaties".

De affaire leidde tot impeachment van Clinton door het Huis van Afgevaardigden, en in februari tot vrijspraak in de Senaat. Jones en Clinton waren het in november eens geworden over een schikking: de president betaalde Jones 850.000 dollar, maar bekende geen schuld.

Advocaten van Clinton toonden zich opgelucht over de relatief lage boete, ook al geldt een boete van 90.000 dollar voor een particulier eigenlijk als een hoog bedrag. De advocaten van Jones hadden bijna een half miljoen dollar geëist, maar Wright oordeelde dat Clinton alleen de extra kosten hoeft te vergoeden die zijn gemaakt ten gevolge van zijn valse getuigenis in januari 1998. In het boetebedrag is ook een vergoeding opgenomen van een vliegticket (van Little Rock naar Washington en terug), dat rechter Wright moest kopen om het verhoor, op verzoek van Clinton, te kunnen bijwonen.

Clinton zal niet tegen de boete in beroep gaan, liet zijn advocaat Robert Bennett weten. Een van de advocaten van Jones zei hoger beroep tegen de hoogte van het bedrag te overwegen. "De rechtbank schept er geen genoegen in om de president van het land sancties op te leggen", schrijft Wright, die erkent dat ze - "net als ongetwijfeld vele anderen" - genoeg krijgt van de hele zaak. "Toch moeten er sancties opgelegd worden, om het wangedrag van de president te vergoeden en om anderen die misschien overwegen om het wangedrag van de president na te doen, te ontmoedigen." Volgens Wright heeft Clinton "de integriteit van het rechtssysteem ondermijnd".

NRC Webpagina's
13 april 1999

    Bovenkantpagina


NRC Webpagina's © NRCHANDELSBLAD (web@nrc.nl) FEBRUARI 1999