U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
 
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Auteursrecht

Nieuws

Achtergrond

Links

Nieuws

Napster heeft 2,4 miljard over voor auteursrechten
(21 februari 2001)
Napster heeft platenmaatschappijen voorgesteld een bedrag van 1 miljard dollar (ongeveer 2,4 miljard gulden) te betalen voor auteursrechten. De populaire muziekdienst vecht voor zijn bestaan nadat een federale rechter maandag heeft bepaald dat Napster auteursrechten schendt.

Justitie België pakt klanten Napster
(15 februari 2001)
De Belgische justitie onderneemt op verzoek van de internationale muziekindustrie actie tegen personen die illegaal muziek hebben gekopieerd via de Amerikaanse muziekruildienst op internet, Napster.

Bescherming copyright in Europese Unie
(15 februari 2001)
Het Europees Parlement heeft gisteren ingestemd met een Europese richtlijn voor copyright die auteursrechten in het digitale tijdperk beter beschermt.

Auteursrecht op internet is niet vanzelfsprekend
(14 februari 2001)
Philippe Kern stelde onlangs op de Opiniepagina (8 februari) dat de problematiek van het intellectueel eigendom de kern vormt van de economische en politieke uitdagingen van het internet. Kern pleit ervoor de bescherming die producten van het 'intellect' nu off line genieten ook on line te laten gelden.

Napster krijgt nog even respijt
(13 februari 2001)
Napster, de populaire internetdienst die gratis uitwisseling van muziek in MP3- formaat mogelijk maakt, mag voorlopig open blijven, maar moet voorkomen dat gebruikers inbreuk maken op het auteursrecht van de beschikbare muziek. Dat heeft de federale rechtbank in San Francisco gisteren bepaald.

Napster: uitstel van executie
(13 februari 2001)
Muziekruildienst Napster hoeft van de federale rechter nog niet op slot, maar moet wel stoppen met het verspreiden van muziek waar auteursrechten op rusten.

Auteursrecht vormt pijler van digitaal Europa
(8 februari 2001)
Het Europees Parlement werkt momenteel aan een Europese wetgeving die de wettelijke bescherming van artiesten en producenten van kunstwerken moet afstemmen op de nieuwe digitale ontwikkelingen. Volgende week zal erover worden gestemd.

Internetters helpen bij auteurswet
(26 oktober 2000)
De nieuwe wet over het auteursrecht op de elektronische snelweg zal interactief, in samenwerking met internetters, tot stand komen.

Naar de winkel voor je eigen legale cd
(4 oktober 2000)
Free Record Shop bindt de strijd aan met de illegale verspreiding van muziek via internet. Klanten van de platenketen kunnen in de winkel nu zelf hun cd samenstellen. Wil de proef slagen, dan is deelname van de grote platenmaatschappijen onontbeerlijk.

Napster strijdt voor recht van bestaan
(3 oktober 2000)
Muziekdienst Napster zet de strijd om haar voortbestaan voort. Gisteren hoorde een panel van drie beroepsrechters gespecialiseerde advocaten over de vraag of Napster legaal is. Het Californische bedrijfje wil dat de rechter een beslissing van een federale rechter vernietigt. Die heeft in juli bepaald dat Napster met zijn dienst moet stoppen.

PCM snapt weinig van internet
(14 augustus 2000)
Uitgever PCM heeft allerlei manieren bedacht om als internet-uitgever geld te verdienen. Maar van het wezen van internet heeft PCM niet veel begrepen, meent Marie-José Klaver.

Onderzoek naar filteren nazi-site in VS
(12 augustus 2000)
Een nieuw onderzoek moet uitwijzen of in ternetaanbieder Yahoo! kan verhinderen dat Franse internetgebruikers nazi-parafernalia kopen via de Amerikaanse webpagina's van Yahoo!. Dit heeft een Franse rechter gisteren bepaald.

Uitgever PCM ageert tegen kranten.com
(11 augustus 2000)
Uitgever PCM heeft gisteren voor de rechtbank in Rotterdam geëist dat de internetsite kranten.com direct ophoudt met het verwijzen naar artikelen van de kranten van PCM. Kranten.com is een initiatief van twee studenten, E. Pellegrom en M. Klerx.

Schending rechten 'slecht voor goede naam PCM'
(10 augustus 2000)
Hoever reikt het auteursrecht van een freelancer die een artikel voor een krant schrijft? Mag de krant het alleen plaatsen, of mag het ook in een archief worden opgenomen, en wie mag dat archief dan raadplegen? De rechtbank in Amsterdam deed gisteren uitspraak over deze en andere vragen in een rechtszaak die door uitgever PCM was aangespannen tegen vier freelancers die vonden dat PCM hun auteursrechten schond. Zij maken deel uit van een groep van ruim dertig freelancers die bezwaar hadden gemaakt tegen het zonder toestemming hergebruiken van hun artikelen.

NRC Webpagina's
21 februari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad