U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
 
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Auteursrecht

Nieuws

Achtergrond

Links

Napster heeft 2,4 miljard over voor auteursrechten

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 21 FEBR. Napster heeft platenmaatschappijen voorgesteld een bedrag van 1 miljard dollar (ongeveer 2,4 miljard gulden) te betalen voor auteursrechten. De populaire muziekdienst vecht voor zijn bestaan nadat een federale rechter maandag heeft bepaald dat Napster auteursrechten schendt.

Napster wil vijf jaar lang 150 miljoen dollar per jaar betalen aan de grote platenconcerns. Onafhankelijke platenlabels en artiesten krijgen 50 miljoen dollar per jaar aangeboden. In ruil voor de betaling zouden platenmaatschappijen moeten afzien van de lopende rechtszaak die ze tegen Napster hebben aangespannen. Uit de jaarlijkse afdracht van 200 miljoen dollar zouden de platenmaatschappijen op hun beurt rechthebbende artiesten moeten betalen.

Platenmaatschappijen hebben niet enthousiast gereageerd. AOL Time Warner noemde het aanbod "inadequaat". Ook de reactie van brancheorganisatie Recording Industry Association of America was negatief. Gartner analist P. Mcnealy merkte gisteren op dat de bekendmaking van Napster komt vlak voor de uitreiking van de Grammy Awards, de meest prestiegeuze jaarlijkse prijzen voor popmuziek. Hij ziet de aankondiging van Napster eerder als een publiciteitsstunt dan als een serieus voorstel voor een schikking.

Het bedrag dat Napster wil betalen is gebaseerd op het aantal muziekbestanden dat via de dienst wordt geruild. Een eerder schikkingsvoorstel van Napster was gebaseerd op een percentage van de inkomsten van de maatschappijen uit de verkoop van platen.

Een federaal hof van beroep in San Francisco heeft de zaak Napster terug verwezen naar een lagere rechtbank. Sinds de uitspraak doet het bedrijf zijn best de muziekindustrie publiekelijk tegemoet te komen. Het kondigde een beperking op de dienstverlening aan waardoor Napstergebruikers muziek die ze van de site hebben gehaald in de toekomst niet meer op cd kunnen zetten.

Het Duitse mediaconcern Bertelsmann, dat in oktober vorig jaar een belang nam in Napster, heeft al herhaaldelijk gezegd dat de dienst uiteindelijk tegen betaling zal worden aangeboden. Thomas Middelhoff, bestuursvoorzitter van Bertelsmann, het moederbedrijf van BMG, deed gisteren een beroep op concurrerende platenmaatschappijen hun juridische actie tegen Napster te staken.

Volgens Middelhoff is het de bedoeling dat Napster in juli van dit jaar een nieuwe dienst gereed heeft. Daarbij zouden gebruikers tussen de 2,95 en 4,95 dollar per maand moeten gaan betalen voor een abonnement. In ruil daarvoor zouden zij een beperkt aantal songs mogen binnenhalen. Een dienst zonder beperkingen zou be schikbaar kunnen komen voor gebruikers die twee keer het genoemde abonnementsgeld willen betalen.

NRC Webpagina's
21 februari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad