U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
 
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Auteursrecht

Nieuws

Achtergrond

Links

Vandaag meediscussiëren

Internetters helpen bij auteurswet

Door onze redacteur EGBERT KALSE
DEN HAAG, 26 OKT. De nieuwe wet over het auteursrecht op de elektronische snelweg zal interactief, in samenwerking met internetters, tot stand komen.

Dat heeft minister Korthals (Justitie) bekendgemaakt. Het is voor het eerst in de Nederlandse wetgevingsgeschiedenis dat mensen via het world wide web kunnen meepraten over de inhoud van een wetsvoorstel. Het voorstel betreft een implementatie van een Europese richtlijn over auteursrecht in de informatiemaatschappij.

Op een speciale afdeling van de site van het departement (www.minjus.nl/ auteursrecht) kunnen geïnteresseerden vanaf vanmiddag tot begin 2001 meediscussiëren over het wetsvoorstel. Justitie zal de opmerkingen verzamelen en gebruiken voor het wetsvoorstel. Dat wordt wederom op de site geplaatst voor commentaar. Daarna gaat het zoals gebruikelijk naar ministerraad, Raad van State en naar de beide Kamers.

Justitie meent dat "juist dit wetsvoorstel" zich goed leent voor een interactieve behandeling, aldus een woordvoerder. "Het gaat om auteursrechten op onder meer het internet. En wie kun je dan beter om advies vragen dan mensen die zelf op internet zitten."

In het auteursrecht gaat het om regels die bijvoorbeeld auteurs, musici en filmproducenten beschermen tegen illegaal gebruik van hun creatief materiaal. Met de komst van internet is dat recht onder druk komen te staan. Vragen over elektronisch hergebruik van bijvoorbeeld artikelen of hoe vrij beschikbaar sommige producten moeten worden staan daarbij centraal. Ook de rol van de overheid op de digitale snelweg verandert.

Eerder al boden de departementen Defensie en VROM en Ontwikkelingssamenwerking internetters al de mogelijkheid mee te praten over beleid. Daar ging het echter niet om concrete wetsvoorstellen, maar om discussienota's.

NRC Webpagina's
26 oktober 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad