U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
 
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Auteursrecht

Nieuws

Achtergrond

Links

Fiat Europees Parlement

Bescherming copyright in Europese Unie

Door onze correspondent HANS BUDDINGH'
BRUSSEL, 15 FEBR. Het Europees Parlement heeft gisteren ingestemd met een Europese richtlijn voor copyright die auteursrechten in het digitale tijdperk beter beschermt.

Zo maakt de richtlijn het gratis downloaden van muziek via internetprogramma's als Napster illegaal. De richtlijn komt tot stand na een lobby van belangengroepen, zoals de muziek-, film- en televisie- industrie en consumentenorganisaties.

Eurocommissaris Frits Bolkestein (Interne Markt) sprak gisteren van "lobbyen zonder weerga". Volgens hem is de nieuwe richtlijn van groot belang voor de ontwikkeling van elektronische handel en de competitiviteit van Europa. De Europese Unie volgt met de Amerikaanse richtlijn: de 'Digital Millennium Copyright Act'.

Belangrijk uitgangspunt van de Europese copyright-richtlijn is dat de muziekindustrie, omroeporganisaties, kunstenaars en andere belanghebbenden de exclusieve rechten hebben op de reproductie en verspreiding van hun werk. Volgens de rapporteur voor het Europese Parlement, de Italiaanse socialist Enrico Boselli is de tijd voor websites als het deze week in de VS verboden Napster voorbij. "In de EU willen we niet dat het legaal is om muziek in een winkel te kopen en het op internet te zetten zonder dat gebruikers betalen", zei Boselli tijdens een persconferentie.

De nieuwe copyright-richtlijn kent wel een aantal uitzonderingen. Zo is bepaald dat reproductie voor privégebruik is toegestaan indien "geen direct of indirect commercieel oogmerk" in het spel is. Dit zal volgens deskundigen nog tot de nodige juridische strijd kunnen leiden. Verder zijn de bepalingen soepeler voor onderwijsinstellingen, bibliotheken, wetenschappelijk onderzoekers, pers en gehandicapten. Netwerk-operatoren en internetproviders mogen gebruikmaken van 'technische' kopieën om niet-downloadbare beelden en muziek (zogenoemde streamers) voor hun wetbsites.

De EU-lidstaten houden de vrijheid om zelf uit de lijst van uitzonderingen te kiezen en de preciese vorm van compensaties aan auteursrechthouders (bij voorbeel heffingen op copyshops, blanco tapes of apparatuur) te regelen. De Europese uitgeversorganisatie EPC toonde zich "tevreden".

NRC Webpagina's
15 februari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad