
Dance agenda
Wijnspreekuur
VOORKEUR:
FILM
MUZIEK
THEATER
MUSEA
GALERIE
S c h a k e l s
Internet Wine Guide
French Wines and Food
New Mexico Wines
New Zealand Wines
Wine Spectator
Wines of California
Australian Wine Online
Wine State Magazine
|

Wijnspreekuur [9]
Ruim honderd lezers stuurden vragen in voor het wijnspreekuur. Over veilingen, vakantielanden en bewaarwijnen. Conclusie: de NRC-lezer bewaart in zijn kelder veel kostbare wijnen, maar die zijn vaak al over hun hoogtepunt heen als hij ze ontkurkt. Lucette M. Faber geeft antwoord op een aantal vragen.
In mijn bezit zijn, van elk één fles: Château Cantenac Brown 1974 AC Margaux, 3e cru classé, Médoc/ Savigny-les-Beaune 1979, mise en bouteille par Jean Claude Boisset. Mogen/kunnen deze wijnen nog enige tijd worden bewaard of is het beter ze zo spoedig mogelijk te nuttigen?
F.R. Diemont
Uw beide wijnen mogen, ja móeten zelfs gedronken worden, liefst ter begeleiding van een maaltijd, waar zij goed tot hun recht zullen komen. Het kan zijn dat de Cantenac Brown tegenvalt, omdat 1974 een erg slecht jaar was in de Bordeaux.
Kunt u mij informatie geven betreffende de kwaliteit en de waarde van de volgende wijnen, die ik ontving uit een nalatenschap? Het betreft: Torres, Gran Sangre de Toro Reserva 1971/ Torres, Sangre de Toro 1983 (HPA 128)
A.M. Smits-Van Rooijen
De beide Spaanse wijnen zijn ruimschoots op dronk en bieden waarschijnlijk nog een heel plezierige begeleiding van de maaltijd. De waarde ligt rond de fl. 10 en fl. 25 per fles. Ze komen uit de streek Peneds, aan de noordoostkust van Spanje.
Graag krijg ik informatie over de volgende flessen wijn: Château Montlambert, grand cru St Emilion 1973/ Meursault 1975 AC Thomas Frères
A. van der Hijden
Beide wijnen waarover u informatie vraagt zijn uit slechte jaren, hoewel het allebei wijnen zijn van een goede komaf. Ze zijn ruim voorbij hun "uiterste consumptiedatum'. Ik weet niet of u er nog veel plezier aan kunt beleven, maar ze zijn natuurlijk altijd het proberen waard. De Meursault is gemaakt van de chardonnaydruif, de St. Emilion van een assemblage van cabernet-sauvignon, malbec en merlot.
Welke wijnhandel (die en detail verkoopt) is goed gesorteerd qua Australische wijnen?
W.G. Gelling
In Nederland is geen centraal infomatiepunt over Australische wijnen en daarom is het moeilijk om antwoord te geven op uw vraag. U kunt de website van het Wijninformatiecentrum raadplegen voor het opvragen van importeurs van Australische wijnen in Nederland. Die kunnen u vertellen aan welke slijterijen zij wijnen leveren. Het adres van de website is: Wijn Info.
Graag ontvang ik enige informatie over de inhoud van mijn wijnkelder. Hierin bevinden zich:
PORT:
Grande Reserve, exporté par Nicolau de Almeida 1944
Joad Lopes Roseira R.A. 598102
RODE WIJN:
Bouchard Ainé & Fils cuvée vigneronne 1959
Brouilly no. 009833, 009836, 009840, 1974
Beaujolais Supérieur Loron 1072
Beaujolais Château Fonreaud 1972
Beaujolais Bosco 1972
Beaujolais Château Truilhas 1972
Clos La Gaffelière St Emilion 1953
Hermitage (Delas Frères) 1974
Château Clos St Emilion 1970
La Rose Pauillac, élevé en barrique à la propriété 1983
Château de Souchard, grand cru classé 1983
Rocamar R.E. 3847.B2
Chéteau Grand Jour Côtes de Bourg 1990
Les Brulières 1988
F.J. Veldman
Uw wijnkelder valt grofweg in twee delen uiteen: de groep wijnen tot 1974, die allemaal nodig moeten worden gedronken of al "om' zijn _ zoals de Beaujolais uit 1972 en 1974, de St. Emilion uit 1953 en de Bouchard Ain uit 1959 _ en de groep wijnen die wel al gedronken kunnen worden maar eventueel ook nog wat kunnen liggen; hieronder vallen de La Rose Pauillac '83, de Ctes de Bourg 1990 en de Les Brulires 1988. Met het drinken van de port zou ik niet langer wachten.
Met een stel vrienden hebben we geregeld een soort wijnproeverij, waarbij de verschillende personen zeer ervaren tot nogal onervaren zijn. Nou horen wij bij de laatste groep en moeten de eerst volgende avond organiseren. We zijn op zoek naar een leuk sub-thema en heeft u misschien een idee welke 8 wijnen uit Zuid-Afrika leuk, geschikt of erg lekker zijn voor zo'n gelegenheid? Alvast bedankt voor de tips.
Hanneke Meijer en Joost Pronk.
Als u acht verschillende Zuidafrikaanse wijnen zoekt, dan kunt u het beste eens bij een aantal slijters gaan snuffelen. In elk geval moet er Chenin bij zitten, en Pinotage, verder Sauvignon Blanc, Cabernet-Sauvignon en Merlot. Dat zijn druivenrassen die het goed doen in Zuid-Afrika. De druivenrassen staan in de regel op het etiket vermeld. De Chenin heet in Zuid-Afrika Steen. Er bestaan ook enkele mousserende wijnen uit dit land, die de naam Vonkelwyn dragen.
Andere thema's die leuk zijn voor een proeverij zijn bijvoorbeeld: wijnen van n druivenras over de wereld, zoals cabernet sauvignon; wijnen van de Villages binnen de Ctes du Rhne, Chianti-wijnen uit Toscane, wijnen van de rivier de Loire of wijnen uit vakantiegebieden langs de Middellandse Zee. Met wijn valt er oneindig te variren!
Ik ben een paar jaar geleden in het bezit gekomen van enkele oude flessen wijn, te weten: twee flessen ChÀÀteau Lardy 1964, Bordeaux Supérieur, Jaudinaud; drie flessen Sauternes 1949, AC Gérin; 1 fles Château Talbot 1928 grand cru classé. Ik wil ze niet zelf consumeren, maar vraag mij af welke waarde deze flessen vertegenwoordigen. Hoe gaat men bij een dergelijke taxatie te werk?
W.A.M. Vet
De waarde van wijnen is sterk afhankelijk van het jaar, van de wijze waarop ze bewaard zijn en de kwaliteit van de wijn. Ik krijg niet de indruk dat de wijnen die u noemt op een veiling veel zouden opbrengen, omdat het in twee gevallen om vrij eenvoudige wijnen gaat (de Bordeaux en de Sauternes), die bovendien al vrij ver over hun top zijn. De Ch. Talbot is wellicht interessant om zijn jaar. U kunt eens contact opnemen met een wijntaxateur, die kan u wat nauwkeuriger over de eventuele waarde van de flessen vertellen. Zijn naam is F. Jacobs, tel. (alleen 's avonds) 020-6978347.
Moeten de volgende wijnen door de gootsteen??? Het betreft: Chat.les Moines 1970/ Chat.Pomies-Agassac 1974/ Chat.Olivier 1974/ Chat.Grimont 1973/ Chat.Phelan Segur 1972/ Hautes Cotes de Beaune 1974/ Jeanne sans Terre 1970
Annemieke Ingelaat
De gootsteen is zo definitief _ ik zou de wijnen voor die tijd nog even proeven. Zeker de wijn uit 1970 zou nog lekker kunnen zijn. De Phlan Sgur 1972 is vrijwel zeker "om', evenals de wijnen uit 1974.
Château Bages in de Médoc heeft een goede reputatie. Er bestaan echter ook: Château Haut-Bages Monpelou, Ch. Lynch-Bages, Ch. Croiset-Bages, Ch. Haut-Bages Libéral, Domaine de Bages, Ch. Balogue Haut-Bages, Ch. Haut-Bages Averous, Ch. Haut-Bages Drouillet. Hetzelfde geldt voor Château Pontet (Médoc): er bestaat ook Ch. Pontet-Clausure, Ch. Haut-Pontet, Ch. Pontet-Canet en Ch. Cadet-Pontet. Dit zijn maar twee voorbeelden. Het is mij bekend dat iedereen wijn mag verkopen met een fantasienaam van een niet-bestaand château. Echter, het feit dat alle bovenstaande châteaux afkomstig zijn uit lijsten van producenten in een wijnboek doet toch vermoeden dat ze echt bestaan. Varen die andere châteaux mee op de reputatie van Château Bages resp. Château Pontet? Wat is te verwachten van die secundaire châteaux?
Tweede vraag: Sommige châteaux in de Bordeaux brengen soms in de handel een Deuxième vin du château. Sommige grootgrutters zetten dat er bij in de prijscourant van hun foire aux vins. Het staat echter nooit op het etiket van de fles. Als het gereputeerde château Château Giscours is, dat heet zo'n 2ième vin: Siréne de Giscours oid. Die is dan meestal zo'n 30 pct goedkoper dan Château Giscours. Mag deze constatering worden omgedraaid: als het niet château Zo-en-zo is, is het dan vrijwel zeker een 2ième vin?Volgens mijn opmerking bij vraag 1 zouden ze zo'n 2ième vin ook Château Fantaisie kunnen noemen, maar dan trekken ze geen voordeel van de reputatie van de naam Giscours. Wat valt in het algemeen te verwachten van zo'n 2ième vin. En is hij eerder op dronk dan zijn groet broer of juist niet?
A.E. Cornelissen
Dank voor uw lange en interessante brief, waarin niet alleen maar vragen aan de orde kwamen. Ik ben erg benieuwd naar het commentaar dat u heeft op het boekje van Nicolaas Klei, want ik begrijp dat ik van u als keldermeester part-time nog heel wat kan leren op wijntechnisch gebied - zo ook blijkbaar de heer Klei.
Uw wijze van inkopen van Bordeaux is veruit de beste, ten eerste omdat u dan de kans hebt wijnen te proeven en te beoordelen wat in uw smaak valt, ten tweede omdat deze wijnbeurzen voor de particulier heel goed bekend staan. het bald 'La revue du vin de France ' is er heel positief over, en het blad is vrij kritisch ingesteld. U kunt bij deze superketens natuurlijk ook uit veel meer kiezen dan in Nederland.
Nu wat betreft uw vragen. Ja, als je met de Bordeaux begint kan menig liefhebber verzuchten 'what's in a name'?, want er zijn heel wat bijna-doublures op de markt. Toch gaat het hier maar zelden om ondermerken van elkaar, of om fantasienamen. De oorzaak van de verwantschap moet bij wijnen uit dezelfde gemeente vaak gezocht worden in de verdeling van de grond in vroeger eeuwen, meestal door huwelijk of vererving. Een deel va n de naam geeft dan aan dat de percelen met elkaar temaken hebben, zoals bijvoorbeeld Ch. Pichon-Longueville Baron en Pichon Longueville Comtesse de Lalande. Maar er is ook een ander Pichon in de Haut-Mdoc, dat niets met deze grote Pauillacs te maken heeft. Ieder château moet op zijn eigen reputatie drijven, ook al zal de de eigenaar van Pichon-kaal wel eens hopen dat een onwetende consument denkt dat het bij hem om de grote Pichon Longueville (2me Grand Cru) gaat. Het uiterst praktisch boek van Hubrecht Duijker, de Wijngids Bordeaux, bespreekt talloze châteaus en noemt ook hun ondermerken, hetgeen veel duidelijkheid geeft bij aankopen.
Uw tweede vraag gaat over de tweede wijnen van de diverse châteaus. Inderdaad staat dat nooit aangegeven op het etiket - alleen de prijs en soms een verwijzing in de naam naar het moederbedrijf helpen ons een handje. Niet alle tweede wijnen pakken die kans echter op, dus ook tweede wijnen moeten vaak op eigen benen staan! Ook hier kan een gids uitkomst bieden. Een tweede wijn wordt vaak gemaakt van a)jonge stokken (tot 10 jaar) of b) percelen die een iets minder gunstige locatie hebben op het domein. Een variant van de praktijk van regelmatig, jaarlijks verschijnende tweede wijnen is het steeds toenemende gebruik van speciale cuves. Hierdoor kan een eigenaar van een wijngaard, zonder dat hij een tweede (lagere) wijn hoeft te creren, omgekeerd ook zijn (hogere) topwijn van een bepaald jaar op de markt brengen, en dit gaat dan in feite ten koste van de officile, eerste wijn, die als het ware wordt afgeroomd. Daarom vind ik het systeem van de tweede wijn overzichtelijker. Tweede wijnen zijn eerder op dronk omdat ze van eenvoudiger structuur zijn.
Ik bezit enkele flessen die volgens mij oud zijn. Ik ben een absolute leek, ik vind wijn lekker of niet. Ik wil graag weten welke flessen uit onderstaand lijstje onmiddellijk weggegooid dienen te worden, welke (nog) drinkbaar (kunnen) zijn en eventueel aangeduid de flessen die bijzonder zijn en/of mogelijk wat waard.
Het betreft: Château des Laurets, Puisseguin St Emilion AC 1959/ Sélection Pauillac AC 1967/ Providence Medoc AC 1971/ Ch. Bedillon AC 1972/ Ch. Teynac (of Feynac) Puisseguin St Emilion AC 1973/ Lalande-de-Pomerol AC 1974/ Pauillac AC 1974/ Ch. De Massan Bordeaux 1975/ Domaine du Bourdon Bergerac AC 1978/ ST Emilion AC 1979/ Ch. Beaulé Bordeaux Superieur AC 1979/ Ch. Tour du Tertre AC Bordeaux 1985.
S.H. Kielliger
Tot mijn spijt moet ik zeggen dat op uw lijstje geen bijzondere wijnen voorkomen. De meeste zijn ver over hun consumptietijd heen; ik denk dat alleen de 1985 Ch. Tour du Tertre nog een lekker glas wijn biedt, en eventueel de 1979 en 1978. Deze wijnen zijn echter nooit bedoeld geweest om zo lang bewaard te worden, als ze lekker zijn is dat een kwestie van geluk hebben. De overige wijnen zou ik uit nieuwgierigheid nog even proeven, omdat weggooien altijd nog kan. Ik verwacht er echter voor u niets opwindends van, helaas.
Graag uw mening mbt kwaliteit en drinkbaarheid van de volgende flessen in mijn kelder: Château Brun, St Emilion 1982, St Christophe des Bardes/ Ch. La Croix Mission 1986, Montagne St Emilion/ Ch. Cantenac Brown 1987, grand cru classé, Margaux/ Ch. de Rochemoulin, Pessac-leghan, André Lutton, Montillac.
B.J. Sybesma
U heeft een paar lekkere wijnen in de kelder liggen, die allemaal rijp voor consumptie zijn. Jammer dat u bij Ch. de Rochemorin het jaartal niet heeft vermeld, maar als het vóór 1990 is, is de wijn op dronk. De Cantenac-Brown is de beste van de serie, maar moet wel snel gedronken worden omdat 1987 een zwak jaar is geweest. Als u er meer heeft, kunt u er eens eentje open maken om te kijken hoe de ontwikkeling is (tannine, zuurgraad, fruitigheid van de wijn).
Onderstaand een lijst wijnen uit mijn kelder. Graag uw commentaar.
A. Geradts-van Gasselt
U heeft een indrukwekkende lijst wijnen opgestuurd, waarvan een groot deel zeker geschikt is voor de veiling van Christie's. Een aantal namen kan ik moeilijk lezen en bij een aantal Bourgognes vermeldt u niet de producent, wat bij Bourgognes vrij belangrijk is voor hun kwaliteit en hun houdbaarheid. Ik neem de lijst hier over en geef u bij elke wijn _ voor zover ik hem heb kunnen traceren _ mijn commentaar.
Ch. La Rose Batisse 1976 _ goed jaar, wijn niet kunnen traceren
Ch. La Croix Landon 1976 _ ,, ,,
Chateauneuf-du-Pape 1964 _ alleen nog goed als het een topdomein is, maar dat is niet vermeld
Ch. Margaux 1971 _ mooie wijn uit een mooi jaar, moet nu wel worden gedronken
Ch. Latour 1965 _ heel slecht jaar, maar wel een topdomein; wellicht iets voor verzamelaars
Ch. La Marechaude 1970 _ correcte wijn uit Lalande de Pomerol, mooi jaar; kan nog goed zijn
Ch. Troplong Mondot 1967 _ Grand Cru St. Emilion uit rampjaar; twijfels
volgende regel kan ik niet lezen, 1961 is een groot jaar, 1978 goed
Ch. du Gazin 1962 _ heel mooi jaar en een mooie wijn; kan nog
Ch. Haut Bages 1955 _ wellicht nog goed, want erg mooi jaar en degelijke wijn
Ch. Pauillac (is dit La Rose P.? iets anders kan ik niet vinden) 1945 _ Historische wijn uit bijzonder jaar
Ch. Pomis-Agassac 1962 _ heel goede wijn uit erg goed jaar, kan nog wat zijn, 1962 is wisselend qua kwaliteit
Ch. Le Carillon 1950 _ waarschijnlijk "om', geen topwijn en een zeer matig jaar
Clos la Gaffelire 1953 _ kan ik niet traceren
Ch. de Sales 1962 _ kan nog goed zijn, mooi jaar en een mooie Pomerol
Ch. Haut Chteau _ kan ik niet traceren, maar 1964 kan heel mooi zijn
Ch. Tour Figeac 1964 _ rijp, mooi jaar
Clos de Menuts 1974 _ Bourgognes zijn afhankelijk van hun producenten, die noemt u niet, en 1974 is een slecht Bourgognejaar, wijn waarschijnlijk "om'.
Ch. Pibran 1966 _ erg mooi jaar en interessante wijn, kan nog wat zijn
Ch. Moulinet 1969 _ Pomerol uit een erg slecht jaar, waarschijnlijk "om'
Ch. Clos des Moines 1973 _ erg rijp voor deze Pomerol, uit een matig jaar
Deze regel kan ik niet lezen. 1970 was wel een mooi jaar
Ch. Lynch Bages 1966 _ mooie Cru wijn uit topjaar; spannend. Het jaar 1975 is moeilijk en deze wijn kan zich nog ontwikkeld hebben, maar ook zijn uitgedroogd
Ch. Chasse Spleen 1974 _ sterk domein uit matig jaar; onzeker
Gevrey Chambertin 1962 _ heel mooi Bourgognejaar en ook een mooie wijn, maar veel hangt af van de producent
Nuits St. Georges 1962 _ zelfde als hierboven
Vosnes Romane 1970 _ mooie wijn uit twijfelachtig jaar, waarschijnlijk "om'
Chambolle Musigny _ mooie wijn uit een uitstekend jaar, kan nog mooi zijn
Ch. Lamorire 1976 _ kon ik niet traceren, 1976 is een wisselend jaar
Ch. d'Arches 1979 _ als het de Mdoc is die ik vond (zonder -s) uit het matige jaar 79, dan is hij waarschijnlijk ruim op dronk, of "om'
Ch. St. Germe 1973 _ Graves uit een matig jaar, twijfelachtig
Ch. Nenin 1970 _ mooie Pomerol uit een goed jaar. Zou spannend kunnen zijn
Ch. Cantenac Brown 1979 _ Cru uit Margaux uit mooi jaar, waarschijnlijk nog mooi
Ch. La Rose 1976 _ dit château kan ik niet traceren, maar 1976 is een wisselend jaar
Ch. Croizet Bages 1970 _ goede 5e cru uit de Pauillac, mooi jaar, kan spannend zijn
Ch. Chambeloiseau (?) 1976 _ kan ik niet traceren
U ziet het het, er zit veel interessants bij. Ik geef u het tel. nr. van Christie's voor het geval u een nauwkeuriger omschrijving van de waarde van de kelder wilt weten: 020-5755254
Terug naar Wijnspreekuur [8]
Terug naar Wijnspreekuur [7]
Terug naar Wijnspreekuur [6]
Terug naar Wijnspreekuur [5]
Terug naar Wijnspreekuur [4]
Terug naar Wijnspreekuur [3]
Terug naar Wijnspreekuur [2]
Terug naar Wijnspreekuur [1]
|
NRC Webpagina's
23 april 1998
|