U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    A G E N D A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

NRC DANCE AGENDA
Dance agenda

Wijnspreekuur


 VOORKEUR: 


FILM 
MUZIEK  
THEATER 
MUSEA 
GALERIE 

S c h a k e l s
Internet Wine Guide
French Wines and Food
New Mexico Wines
New Zealand Wines
Wine Spectator
Wines of California
Australian Wine Online
Wine State Magazine

Wijnspreekuur [8]

Ruim honderd lezers stuurden vragen in voor het wijnspreekuur. Over veilingen, vakantielanden en bewaarwijnen. Conclusie: de NRC-lezer bewaart in zijn kelder veel kostbare wijnen, maar die zijn vaak al over hun hoogtepunt heen als hij ze ontkurkt. Lucette M. Faber geeft antwoord op een aantal vragen.


Uit een schenking kreeg ik lang geleden twee flessen Châteaux d'Yquem 1950 Lur Saluces Sauternes Appellation Contrôlée. De flessen verkeren in uitstekende staat. Ik wil ze niet zelf consumeren, maar liever verkopen aan een liefhebber en zelf een andere wijn kopen. Kunt u mij een indicatie geven van de waarde van deze flessen en kunt u advies geven hoe ik zo'n transactie zou kunnen aanpakken?
J. van Baar

Om de waarde van deze flessen te weten te komen _ Yquem doet het altijd goed op veilingen en 1950 is ook een mooi jaar _ kunt u het beste contact opnemen met Christie's Veilinghuis in Amsterdam, tel. 020-5755255. In november is er weer een wijnveiling, wellicht kunt u deze flessen dan ter verkoop aan bieden.


Ik wil behalve bewaarwijn in mijn keldertje ook port gaan bewaren. Ik denk aan een vintage-port uit een goed jaar, die dan minimaal twintig jaar bewaard wordt. Nu adviseert de ene wijnwinkel de flessen liggend te bewaren, terwijl de ander het beter vindt ze staand te laten ouderen. Ik kreeg zelfs het advies om de flessen af en toe te draaien. Wat is uw advies, staand of liggend "opleggen'? Dus met of zonder natte kruk?
J. van Boven

Als u port langer gaat opleggen, dan kunt u hem het beste liggend bewaren, omdat anders de kurk uitdroogt. Wel moet de fles ongeveer een week voor consumptie rechtop gezet worden om het depot naar de bodem te laten zinken dat elke vintage port ontwikkelt. Het draaien van de fles is ook bedoeld om het depot regelmatig te doen bezinken, maar is niet perse nodig.


In mijn kelder trof ik een aantal flessen aan die er romantisch stoffig uitzien. Wat betreft de inhoud ben ik sceptisch. Zou er nog iets bij zijn dat de moeite van het opentrekken en proeven waard is? Een aantal flessen draagt een etiket van Laatsman en Kemmerling of Sauters, Maastricht. Het betreft:
Château Plaisance St Emilion, 1966/ Mercury vin de Bourgogne, Maison Doudet-Naudin 1964/ Vin de Bordeaux, Blaye, Les vieux ceps 1964/ Ch. Bearivage, Côtes de Bourg, jean Paul Morin 1964/ Chateauneuf-du-Pape, dom. de Beaucastel 1964/ Beaujolais Villages Benoït Langeron 1964/ Castillo de Perelada z.j. emb.nr. 102 exp.nr. 21565/ Ch. Pavie Macquin St Emilion 1961/ Hill Smith Estate Shiraz (Australië), vintage 1978.
Het zijn deels wijnen die zijn gekocht uit beleggingsoogpunt of i.v.m. geboortejaren van kinderen en vervolgens vergeten en uit het zicht zijn geraakt.
A.N.M. Pannekoek

Beter laat dan nooit, zullen we maar zeggen. Ik ga uw lijstje even langs:

  • Ch. Plaisance 1966 - kan nog goed zijn
  • Mercurey 1964 - is meer dan rijp, twijfels
  • Ch.Beaurivage 1964 - waarschijnlijk "om'
  • Ch. Beaucastel 1964 - interessant, zeker proeven
  • Beaujolais Villages 1964 - kan niets meer zijn
  • Castillo de Perelada - koelen en proeven, kan nog lekker zijn
  • Ch. Pavie 1961 - uit een zwak jaar, is waarschijnlijk "om'
  • Hill-Smith Estate - interessant, zeker proeven

    U ziet, er valt nog het een en ander te proeven. Ik zou zeker niet de flessen die ik als zwak heb aangemerkt zomaar weggooien, maar eerst even proeven - je weet nooit, een fles kan individueel anders uitvallen dan het algemene oordeel over zijn soortgenoten. Veel succes,


    Ik heb een paar flessen Château Mouton Rothschild 1972. Het niveau van een van de flessen is wat teruggelopen (tot op de rand van de hals van de fles). Zijn deze wijnen nog drinkbaar? Hebben de flessen nog een bepaalde waarde?
    J. Huygen

    De wijnen uit 1972 horen eigenlijk allemaal al te zijn geconsumeerd, omdat het een erg wisselvallig jaar was in de Bordeaux. Ik heb voor u in veilingcatalogi gekeken en 1972 wordt nauwelijks aangeboden. Toch is Mouton-Rothschild altijd interessant, zeker voor mensen die de wijn om zijn etiket verzamelen. Het feit dat het niveau wat is teruggelopen geeft aan dat de kans op oxydatie van de wijn groter is. U kunt eens contact opnemen met veilinghuis Christie's in Amsterdam, waarbij u er wel rekening mee moet houden dat bij mogelijke verkoop van de wijnen de verkoper een percentage van de verkoopprijs moet afdragen. Het telefoonnummer van Christie's is 020-5755255.


    Na het lezen van uw artikel vraag ik me af of ik iets bijzonders in huis heb. Het betreft rode wijnen die mijn overleden man gekocht heeft en waar ik geen verstand van heb. Kunt u mij iets wijzer maken? Het betreft: ChÀÀteau Calors-Segur, grand vin classé Medoc 1969/ Ch. Montrose, L. Charmole 1960/ Ch. Lassegne, St Emilion grand cru 1970, M.M.J.P. Freylon/ Ch. Larose grand cru classé, St Emilion 1967 en 1969/ La Rose Pauillac 1970/ Ch. Segur, Ht Médoc, cru bourgeois 1977. Hebben deze wijnen enige waarde of geef ik ze gewoon weg?
    A. Kintz-Koot

    U heeft een aantal interessante wijnen in huis, die echter helaas alle hun toptijd achter de rug hebben. Het gaat om wijnen die toevallig allemaal afkomstig zijn uit zwakke jaren en dus vrij snel gedronken hadden moeten worden - binnen tien jaar na de oogst. Als ze gunstig gelegen hebben (koel, liggend, donker) kan het zijn dat er nog iets van ze over is en kunt u een liefhebber er nog een plezier mee doen. Liefhebbers zijn altijd nieuwsgierig naar wijn, ook uit een minder jaar! Echte waarde vertegenwoordigen deze wijnen niet.


    Graag wil ik weten welke wijnen de moeite waard zijn in Spanje en Portugal. Mijn voorkeur gaat uit naar Requengos (Reservas) en het Douro-gebied in Portugal en Valdepenas in Spanje. Welke betaalbare wijnen kan ik daar kopen om op te leggen en welke wijnen die nu drinkbaar zijn?
    J.I.S. Wiarda

    De wijnen uit de gebieden die u noemt, zijn volgens mijn (niet geheel complete) informatie niet allemaal even betaalbaar. Uit de Douro komen prachtige rode wijnen van producenten die voor een deel ook hun wijnen gebruiken om port te maken. Een rode Dourowijn heeft zeker oplegcapaciteit. Van de Reguengos kan hetzelfde worden gezegd, behalve dat daarvan regelmatig wat oudere jaargangen op de markt zijn, die nu wel drinkbaar zijn. Wijnen uit de Valdepenas zijn over het algemeen voor de snelle consumptie gemaakt. Er is een zekere toename van de reserva's en de Gran reserva's, maar dat hangt sterk samen met de investeringsmogelijkheden van de diverse producenten (aankoop houten vaten). Er wordt ook ros gemaakt in dit gebied. Meer informatie over Portugal en de wijnen uit de door u geprefereerde gebieden kunt u aanvragen bij de Portugese handelsdelegatie, tel. 070-3264371. Voor Valdepenas bij het bureau Vinos de Espana, tel. 070-360871118.


    In onze kelder ligt nog een fles rode Bodeaux uit 1957. Een Mouton Cadet van het huis Filippe de Rotschild S.A. Is deze wijn nog te drinken of heeft ze eventueel nog curiositeitswaarde?
    J.P.R. van den Eeden

    Uw wijn is een generieke Bordeaux die weinig met de grote Mouton-Rothschild te maken heeft, maar een correct glas Bordeaux biedt. Deze wijnen zijn echter niet gemaakt om lang te bewaren en uw wijn zal daarom ver over zijn top zijn. De kans dat hij nog lekker is, is klein. Daarbij komt nog dat de wijn uit een erg zwak jaar is. De curiositeitswaarde ligt wellicht daarin, dat de meeste van zijn soortgenoten allang zijn geconsumeerd.


    Ik heb twee flessen rode Bordeaux, Château La Croix Violet, Côtes de Bourg 1982, René Guillebaud. Kunt u mij iets over deze wijn vertellen, bv of hij nu op dronk is en of 1982 een goed jaar was?
    W. Broere-Volders

    U heeft twee flessen wijn uit een goed jaar, die nu ruimschoots op dronk zijn. Ze smaken prima bij een stevige maaltijd met een stukje vlees of een stoofpot, maar ook bij een Hollandse kaas. Ik zou de wijnen niet te lang meer laten liggen.


    Tot de reeds jaren bekende Provence-wijnen behoort de Domaine de la Croix, te La Croix Valmer, die dan ook al voor de oorlog het predikaat Cru Classé mocht voeren en nog voert, het equivalent van wat elders appellation contrôlée heet. Een deel van de rode wijnen voert daarenboven de aanduiding Tte de Cuvée, hetgeen kennelijk een hogere onderscheiding is, maar waarvan de juiste betekenis in de mij bekende literatuur niet wordt gegeven. Kunt u mij helpen?
    L. Hardenberg

    De term 'tte de cuve' op een fles is een erepredikaat dat in verschillende wijnstreken voorkomt. Het duidt aan dat het de beste wijn van een cuve is _ dus van een serie op een bepaalde wijze gemaakte wijn. In de regel komt het erop neer dat deze wijn van de druiven van de beste percelen is gemaakt of van de oudste druivenstokken. De term komt oorsponkelijk uit de Champagne, waar hij verwijst naar de eerste persing van de beste druiven, waarvan de beste champagne wordt gemaakt.


    In de prijsklasse tot fl. 10 zoek ik een rode wijn met een minimum aan tannine en histamine en rond van smaak. Weet u merk, jaartal en verkoopadres (liefst in de omgeving van Hoofddorp-Haarlem)?
    J.G. Schölvinck

    Of een wijn weinig tannine bezit, kan nog enigszins uit het type en het druivenras worden opgemaakt, maar over de hoeveelheid histamine doet het etiket geen uitspraak. Daarover kan ik u dan ook niets zinnigs zeggen. Over het algemeen zit er in witte wijnen veel minder histamine dan in rode en bent u bij een allergie voor deze stof dus beter gebaat bij wit. Wat betreft rood zou u een eenvoudige Beaujolais kunnen proberen, omdat het druivenras gamay weinig tannine bevat. Deze wijnen kunt u bij elke slijter bij u in de buurt kopen. Sommige wijnen uit de Languedoc (Vin de Pays d'Oc) zijn ook vrij zacht in hun tannines door de bereidingswijze van de wijn. Wijnen waarin syrah of cabernet sauvignon is verwerkt kunt u eens proberen. Deze druivenrassen staan in de regel op het etiket vermeld.


    Graag wil ik u een vraag stellen over Oostenrijkse wijn, speciaal in de deelstaat Burgenland. We gaan dit jaar in Burgenland op vakantie en hebben vernomen dat deze deelstaat tevens een interessant wijngebied is, zowel qua rode als witte wijn. Kunt u daarover iets meer vertellen? Speciaal over een droge witte wijn genaamd Panonischen Reigen?
    P. Munnix

    U gaat naar een bijzonder mooi gebied toe, waar bovendien een rijk aanbod aan wijnen voorhanden is. In de eerste plaats de Pannonischer Reigen. Dat is de naam van een groep wijnbouwers die zich heel strenge eisen met betrekking tot het maken van de wijn hebben opgelegd _ snoei, opbrengst, zuurgaard, groei van de wijnstok, alles wordt strneg binnen bepaalde eisen gehouden. Het resultaat is een mooie wijn. Er zijn dus diverse wijnen onder het algemene etiket "Pannonischer Reigen', omdat deze naam alleen aanduidt dat de betreffende wijnmaker lid is van deze vereniging. Zijn naam zal dan ook eveneens op het etiket vermeld staan. In het gedeelte bij de Neusiedler See vindt u prachtige witte liquoreuze wijnen op het niveau van Auslese en beerenaauslese van diverse druivenrassen zoals de Welschriesling, de Furmint en de Goldmuskateller. Verder vindt u rond Frauenkirchen rode en witte wijnen van o.a. Welschrielsing en Blaufrnkisch. Rond de stad Deutsch is de Blaufrnkisch de dominante druivensoort _ hier wordt Burgenland ook wel 'Blaufrnkischland' genoemd. Wijnen van dit ras zijn stevig en ze passen heerlijk bij het eten dat men daar serveert. Ook typisch Oostenrijks en voorkomend in deze streek is de Blauer Zweigelt.


    Wij drinken graag Californische rode wijn, maar onze favoriete Deer Valley wijn is plotseling niet meer te krijgen. Kunt u een paar goede Californische wijnen noemen die geschikt zijn voor bij het diner. Graag niet te zuur of te wrang, in de prijsklasse fl. 9-11. Kunt u mij ook vertellen hoe het komt dat sommige rode wijnen zo'n wrange (na)smaak hebben? Kan dit aan het produktieproces liggen?
    C.P. Brakman

    Californische wijnen in deze prijsklasse zijn vrij zeldzaam. U kunt eens een paar wijnen proberen van het huis E. en J. Gallo, dat sinds een half jaar zijn wijnen aanbiedt bij Albert Heijn. Ze hebben een paar witte wijnen, waaronder Chardonnay en een rode Zinfandel. Als wijnen voor uw gevoel een wrange nasmaak hebben, kan dat liggen aan de hoeveelheid tannine (looizuur) die in de wijn zit en die de smaak enigszins domineert. Dit kan liggen aan het jaar, aan de wijze waarop de druiven behandeld zijn, in combinatie met het druivenras, en aan de leeftijd van de wijnstokken.


    Graag zou ik enige informatie krijgen over wijnen die de moeite waard zijn in de Cantal in Frankrijk. Zowel om "bij de tent' te drinken alsom een doosje van mee te nemen.
    P.J.H. van Eijk

    Als u het heeft over de Cantal in Frankrijk, dan ga ik er van uit dat u de streek bedoelt waar de Cantal-kaas vandaan komt en dat is de Auvergne. Dit is helaas een van de weinige gebieden in het land waar geen wijn vandaan komt. U kunt uitwijken naar het oosten, waar u Rhnewijnen zult vinden, of naar het zuiden waar de Languedoc-Roussillon een veelheid aan wijnen biedt. Mocht het toch om een ander gebied gaan, laat u dit dan even via de krant weten, dan proberen we het nog een keer.


    Verder naar Wijnspreekuur [9]
    Terug naar Wijnspreekuur [7]
    Terug naar Wijnspreekuur [6]
    Terug naar Wijnspreekuur [5]
    Terug naar Wijnspreekuur [4]
    Terug naar Wijnspreekuur [3]
    Terug naar Wijnspreekuur [2]
    Terug naar Wijnspreekuur [1]

  • NRC Webpagina's
    23 april 1998


        Bovenkant pagina

    NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)