U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

Lux

Profiel

Boeken

Cultureel Supplement

Zaterdags Bijvoegsel

Magazine

Wijnspreekuur [5]

Hierbij wil ik U een vraag voorleggen die mogelijk interessant voor beantwoording via uw rubriek in NRC-Handelsblad. Omdat er voor mij een aantal urgente aspecten aan zit, zou ik een persoonlijk antwoord op korte termijn zeer op prijs stellen.

In de eerste week van mei kocht ik in Frankrijk, om precies te zijn in de Luberon, tussen de 100 en 125 flessen wijn. Het ging voornamelijk om jonge, witte, rode en rosé wijnen, AC, voornamelijk van de coöperatieve caves in Lourmarin en Cucuron. Daarnaast om rode en rosé AC Luberon, gekocht in supermarkt, maar van betrouwbare herkomst. Tot slot her en der aangekocht, na keuring vooraf, een aantal rode Corbieres en rose's uit de Languedoc.

Een en ander bedoeld als voorraad voor thuis mee te nemen, in de auto(stationcar), met airco. Op een enkele keer een gebroken fles na, is dit transport al een groot aantal keren gelukt zonder dat ik kwaliteitsvermindering heb bespeurd.

Helaas, deze keer, pech onderweg, auto met inhoud achter moeten laten, heeft minstens een dag of drie op een parkeerplaats van een garage in de Zuidfranse zon gestaan, is in de loop van een paar dagen op een trailer in de zon gerepatrieerd, heeft nog een dag bij de Nederlandse garage in de zon gestaan. Al met al heeft de wijn circa een week in de auto in de zon gestaan. In een afgesloten auto in de zon wordt het gemakkelijk 50 graden.

Bij het lossen van de wijn trof ik diverse flessen aan die duidelijk gelekt hadden onder de kurk door. Bij een aantal flessen was de kurk een eind uit de hals van de fles gedrukt. Met sombere verwachtingen ben ik voorzichtig gaan proeven. Een paar notities.

Goede AC rosé, zonder zichtbare schade, doordringende geur, scherpe afdronk. Rosé VdP, geen enkele hooguit muffe geur, ronduit bedorven smaak. Goede AC wit, muffe geur, bittere afdronk. Eenvoudiger AC wit, onfrisse geur, scherpe afdronk. Goede AC rood, zeer sterke kurk, muffe geur en bittere smaak.

Mijn vragen aan U zijn de volgende:

  • heb ik hier naar Uw inschatting te maken met een mooie partij wijn die ik door domme pech als afgeschreven mag beschouwen,
  • lijkt het verband tussen het lange transport, de hitte en het kwaliteitsverlies u overtuigend,
  • wat is precies de verklaring voor de zo snelle achteruitgang.
Vanzelfsprekend stel ik Uw antwoord zeer op prijs, uiteraard persoonlijk, mede omdat ik een beroep op mijn schadeverzekering overweeg en die ongetwijfeld ook een onderbouwing zal willen zien, maar het lijkt me ook een interessante vraag voor Uw zeer gewaardeerde rubriek in NRC-Handelsblad. Met belangstelling zie ik uit naar Uw antwoord.

Nico J. Berghuis

Daar zit u met een probleem - het klinkt allemaal niet echt vrolijk. De wijnen hebben duidelijk schade ondergaan van de reis, vooral de witte en de rosé's, de wijnen die het minst goed tegen vervoer kunnen door het (bijna) ontbreken van tannines. Ik denk dat deze wijnen zijn afgeschreven door een teveel aan hitte-stress, wat ook blijkt uit de kurken die omhoog zijn gekomen. Ik neem aan dat het om wijnen van 1999 gaat. Het is niet ondenkbaar dat zich in de witte wijnen een tweede gisting heeft ontwikkeld door de warmte -dat kunt u vaststellen aan de hand van de aanwezigheid van belletjes in de flessen. De rode wijnen kunnen nog herstellen door een langdurige rust op een koele plek - enkele maanden op een plek van circa 13 graden. Het kan volgens mij niet dat ze allemaal kurk hebben gekregen, maar de bittere smaak is goed te verklaren door de gestresste tannines. Hetzelfde geldt voor de scherpe afdronk van de rosé AC die verder nog goed was. Geeft u ze rust, dan kunnen die naar alle waarschijnlijkheid aan het eind van de zomer nog goed drinkbaar zijn. De Rosé VdP en de witte wijn zou ik op basis van hitte stress en de uitgezette kurken declareren bij uw schadeverzekering.

Is het verantwoord een Sauternes uit 1964 en een Port uit 1913 nog te drinken? Ik kijk met belangstelling uit naar de agenda van 8 juni.

Kees de Blaey

Wat jammer dat u mij geen details geeft over uw Sauternes en port! Wat de laatste betreft, ik proefde zelf vorig jaar nog port uit 1909 en die was nog mooi, hoewel nadrukkelijk bejaard, maar dat hoort erbij. Uw port zal, mits hij behoorlijk bewaard is gebleven gedurende de jaren, nog een bijzondere belevenis zijn.Voorwaarde is wel dat u de fles na het openen voorzichtig decanteert en de port opdrinkt. Deze zal namelijk heel snel vervliegen bij contact met zuurstof en dat zou zonde zijn. Voor Sauternes was 1964 een ramzalig jaar, met veel regen in oktober, die de edele rot (botrytis) weg spoelde. Ik denk dat u op zijn best een zeer belegen droge wijn zult hebben, maar hij kan ook geoxydeerd zijn en niet meer lekker. U kunt dat zien aan de kleur van de wijn: als de kleur naar die van donkere sherry/ madeira neigt, dan is de smaak van de Sauternes kapot.

Uit een container voor het toekomstige huis van mijn vriendin visten we, het huis alvast bewonderend, beiden een paar oude flessen wijn: 1974 Rioja "claret", Bodegas Franco-Espagnoles Logrono. Op het etiket staat trots vermeld: Rioja tinto 3 anos.Een indrukwekkende laag stof geeft flink wat cachet.

Janne Reessink

U stelt in uw brief geen vraag, maar ik neem aan dat u wilt weten of de Rioja uit 1974 nog lekker is. Het is mogelijk, maar ik geef u niet veel kans. Waarschijnlijk is hij aan de zure kant, maar proberen kan altijd. Mocht hij niet meer smaken, dan kan u er nog wijnazijn van maken. Veel geluk met het nieuwe huis!

Door een 'ongelukje' ben ik na een inboedelveiling in het bezit gekomen van een (1) fles: cacc'e mmite 1968 vino rosato tipico di puglia somaretto di lucera is deze wijn nog te drinken of zal hij smaken zoals de naam (wellicht) belooft?

gertjan egberts

Een rosé uit 1968 - ik krijg er echt kippenvel van! Dan ook nog een regionale wijn uit een ontzettend warm gebied waar men in die tijd nog niets aan automatische koeling tijdens de gisting of daarna deed - nee, ik denk echt dat die fles beter dicht kan blijven , of richting goot moet.

Mijn vraag gaat over de kwaliteit en verkrijgbaarheid van proefnotities op het Internet. Er is een site die ik af en toe raadpleeg, www.winespectator.com, met een grote database met gratis proefnotities. Maar hoe representatief zijn deze proefnotities? Worden ze gemaakt door echte experts? En hoe verhouden ze zich tot de Parker waardering? Zijn er nog andere sites met (gratis) proefnotities databases?

Fred Tusveld

De proefnotities van de Winespectator zijn goed en zo veel mogelijk onafhankelijk van die van de heer Parker, hoewel hij bij de Amerikanen wel hoog staat aangeschreven. Ze worden door een vast panel gemaakt dat veel ervaring heeft en deels ook de reportages schrijft. Als vergelijkingsmateriaal en tegenwicht kunt u eens op de site van het uitstekende Engelse blad Decanter kijken (www. decantermagazine.com). In ons land is een supernieuwe site geopend, www. quoteonwine.nl, waar heel veel wijnen te koop worden aangeboden en bovendien zijn voorzien van proefnotities. Ook goed is Le Château www.chateau.nl Op de link-pagina www.wijn.pagina.nl kunt u talloze wijn-sites vinden, waarbij zich ook sites bevinden die proefnotities geven. Er zijn in Nederland twee goede wijntijdschriften, die kent u wellicht: Perswijn (020 6922108) en Proefschrift (020 6251298), waarin ook in elk nummer vele notities van besproken wijnen staan. Verkrijgbaar bij de wijnboekhandels Synthese in Den Haag , Lankamp en Brinkman in Amsterdam en bij sommige wijnimporteurs, zoals Okhuysen in Haarlem.

Wij hebben het plan bij onze nieuwbouw tevens een wijnkelder te laten bouwen. Aan welke zaken moet men tijdens het ontwerp van een kelder en de daarop volgende bouw aandacht besteden? Zijn er ideale afmetingen van een kelder? Is er literatuur beschikbaar waarin een "leek" iets kan lezen over kelderbouw? Vriendelijk dank voor uw informatie.

C.R. van Noordt

Nee, er bestaat geen vakliterauur voor het bouwen van wijnkelders, of u moet de tekst van Plinius willen opslaan, die schreef erover in de eerste eeuw van onze jaartelling. Ik kan u wel wat tips geven waarop u bij het ontwerp moet letten:

  1. Maak de kelder niet veel hoger dan sta-hoogte (ca. 2 m.). Hoe minder onnutte inhoud de kelder heeft, des te makkelijker is hij te koelen.
  2. Zorg voor isolatie in de muren. Als u het geluk heeft in zand te bouwen, dan zal de kelder van nature al goed geisoleerd zijn en stabieler van temperatuur.Isoleer ook de toegnag van binnen of van buiten met isolatiefolie.
  3. Als de gelegenheid er is, metsel dan alkoofjes in, waarin grotere partijen wijn in kunnen. De alkoofjes nemen niet veel plaats in en kunnen tot 60 flessen bevatten (dat is een goede maat, 100 flessen kan ook). Op die manier kan in een niet al te grote kelder toch heel wat wijn worden weggelegd. Reserveer de overige ruimte voor rekken en een open hoek voor kleine kistjes (port bijvoorbeeld, of een enkele magnum)
  4. Houd rekening met een ruimte voor halve flesjes, moeilijke formaten (champagneflessen) en halve flessen wijn.
  5. Als de kelder niet van nature koel is (tussen de 12 en 20 graden), investeer dan in een goede koelaggregaat (bijvoorbeeld Wisperkool). Het bespaart u een hoop zorgen in een warme zomer. Koelaggregaten zijn te koop bij de firma Eurocave (0416 344400), Vinis (0411 686542) en Bosschenbroek (0343 512706).
  6. Houd vanaf het begin een goed kelderboek bij, waarin u prijzen, leveranciers en proefnotities opschrijft. Het is niet alleen nuttig, maar ook erg leuk voor later.
Veel succes!

In 1978 besloot ik een bescheiden wijnvoorraad aan te leggen voor eigen gebruik. De eerste wijn die ik aanschafte was een Chateau Calon, Montagne St Emilion 1974. Ik heb hem gekoesterd, daarom ligt deze nog steeds in het rek. Ik heb drie opties en weet niet te kiezen: 1. Laten liggen en als curiositeit bewaren. 2. Nu opdrinken, hoogste tijd. 3. Nog even laten liggen en over 5 jaar is deze rijp. Ik heb nog wat van deze curiositeiten en misschien kunt u daar ook advies over geven. La Croix de Gay 1979, Pomerol (Magnum) van Ardurat- Raynaud. Chateau Mt Brun 1980, Margaux, Cru Bourgois van J. Lebeque. Chateau Cantenac Brown, 1978, Cru classe Margeaux. Chateau de Viens, Cote de Bourg, 1979. Met dank voor de te nemen moeite.

Willem Duvalois

O, dat koesteren van wijn - het kan zo gevaarlijk zijn! Ja, uw Ch.Calon valt in de categorie 'hoogste tijd, nu drinken'. Ik hoop dat de wijn u nog enig plezier geeft, hij heeft in feite zijn uiterste consumptiedatum al achter de rug.

Nu even naar de wijnen die waarschijnlijk nog mooi of lekker zijn: de 1978 Cantenac Brown en het magnum 1979 La Croix de Gay - lijkt me spannend - Pomerol was in dat jaar ook minder moeilijk dan de Médocwijnen. De Margaux 1980 is een risico. Ik denk dat hij al op zijn retour is, 1980 was niet zo sterk. Ook dit jaar drinken maar en ook de Côtes de Bourg uit 1979. Ik hoop niet dat ik uw wijnkelder nu helemaal heb leeg geschreven- maar er zijn prachtige jaren na 1980 gekomen, waarmee u de kelder weer kunt opvullen.

Overigens ben ik geen vinologe, dat is een beschermde titel die ik niet heb. Daarvoor moet men een (dure) cursus doen aan de Wijnacademie. De ook goede diploma's die ik heb geven mij geen recht op een specifieke titel, maar daarom niet getreurd.

Ik heb een vraag voor jouw wijnspreekuur:

Een paar jaar geleden heb ik in Portugal een wijnbedrijfje in Colares bezocht. Na de rondleiding kreeg ik een fles mee. Thuis gekomen begreep ik uit de literatuur dat de wijnen uit Colares nog op een zeer traditionele manier worden gemaakt (een manier die bijna nergens meer wordt gegebruikt) en daarom lang moeten rijpen. Mijn fles is uit 1992 en ligt nu reeds 5 jaar in goede bewaar omstandigeheden in mijn kelder. Het etiket ziet er erg goedkoop uit en het alcohol percentage is maar 11%, voor mij signalen dat het geen echte bewaarwijn is. Mijn vragen zijn:

Is deze wijn van enig niveau? Kan hij al open of moet hij nog langer liggen? Bij welke gerechten smaakt deze wijn het beste of moet ik hem maar een rodewijn saus van maken? Gegevens op het zegel : Selo de garantia Colares No 169739 Gegevens op het etiket: Colares 1992 Regiao Demarcada Adega Regional de Colares 11% Banzao-Colares

Frits van Ede

U heeft inderdaad een bijzondere wijn meegekregen, uit een van de zeer zeldzame gebieden waar wijnstokken in zand staan ingegraven en daardoor niet zijn aangetaste door de rampzalige plaag der druifluis aan het eind van de negentiende eeuw. Bij die plaag is 90 % van alle Europese wijngebieden verloren gegaan, maar niet Colares. De wijnen kunnen lang rijpen, uw wijn kan wel al gedronken worden, maar ook nog tien jaar liggen (mits in een goede kelder). Trek u niets aan van het etiket, daar trekt in Portugal bijna niemand zich iets van aan - het gaat om de inhoud. Ik zou de wijn als u hem nu drinkt wel decanteren om hem wat extra zuurstof te geven, en er een stevige maaltijd bij serveren, misschien de favoriete Portugese speenvarkenboutjes?

Ik heb 2 vragen over wijnaangelegenheden:

  1. Wat is de reden dat wijnen in Nederlandse restaurants vaak zo hoog geprijsd zijn. Vaak betaal je voor een fles die bij de wijnhandel 25,= kost in een restaurant tussen de 55,= en 70,=. In het buitenland (in ieder geval Frankrijk en Italie) is dit vaak anders. Zo dronk ik onlangs in Italie in een restaurant een fles Brunello uit (het net uitgekomen) jaar 1995 voor (omgerekend) 70 gulden. Dezelfde fles was in de locale Enoteca te koop voor plm. 55,=. Op deze manier kun je in een restaurant nog een bijzondere wijn drinken.
  2. Een tijdje terug kreeg ik 3 flessen Bourgueil uit 1993. De producent is J.P. Druet en het is cuvee Beauvais. Toen ik een fles dronk vond ik het een hele 'zware' wijn, en het lijkt mij dat deze wijn nog wel een tijdje moet liggen. Toch vraag ik mij dit af want 1993 was volgens mij niet zo'n goed jaar. Bij voorbaat dank voor beantwoording van deze vragen.

Jan Dams

U snijdt een heikel punt aan met uw eerste vraag, want er wordt veel geklaagd over de wijnprijzen in de Nederlandse restaurants. Het punt is, dat in een fles wijn zoveel kosten worden verdisconteerd die een restaurant heeft, dat het voor een buitenstaander die de consumentenprijs van de wijn kent, er niets meer van begrijpt. Hetzelfde geldt overigens voor het eten - een winstmarge van 70% bij een gerecht is heel normaal, maar die winst is geen netto winst, hij vloeit af naar zaken als personeelskosten, premies voor hygiene, allerlei belastingen, de huur van het pand enzovoort. Het is niet alleen zo dat u thuis goedkoper wijn drinkt, uw eendeborstje of pasta is thuis ook stukken goedkoper, om maar te zwijgen van een kop koffie of een biertje. Bij een wijn valt het alleen meer op omdat daarmee door het restaurant niets meer gedaan hoeft te worden. Voor het gevoel van de gast is het alleen een fles op tafel zetten en een paar vuile glazen. Maar dezelfde berekeningen gelden bij de wijn net als bij het eten - nog afgezien van opslag en inkoop. In Italie zijn de prijzen inderdaad prettig goedkoop, ik zeg ook wel eens 'alleen in Italie kan je in een restaurant dronken worden zonder failliet te gaan', maar daar speelt het feit dat de restaurants de wijnen zo van de producent halen en geen transportkosten e.d. hoeven te betalen een grote rol. Datzelfde geldt voor menig ander wijnproducerend land. De keerzijde van de medaille is, dat je in die restaurants ook niet zo'n breed aanbod met wijnen uit andere landen hebt als in Nederland.

Wat betreft uw Bourgeuil: 1993 was inderdaad een moeilijk jaar in de Loire. De wijnen zijn vaak hard en moeten snel gedronken worden, want ze dreigen uit te drogen. Decanteert u de wijn krachtig, zodat er flink wat zuurstof bij de wijn komt - dat maakt de tanninestructuur wat losser. Deze wijnen zijn niet echt geschikt om zo te drinken: een gebraden kippetje of een kaas-groentengerecht zal de wijn ook nog eens soepeler maken.

Sinds jaren ben ik een fervent wijndrinker en koop het liefst zelf op vakantie mijn wijn in het buitenland. Ik bewaar mijn wijn in de garage, op een donkere en droge plaats. Wat mij nu opvalt is dat de wijn die ik gekocht heb, veel sneller dan ik zou vermoeden van smaak af is en soms zelf zurig van smaak is. Kan dit te maken hebben met de tl-verlichting die in de garage hangt en af en toe aan is?

Ruud van Mourik

Als de tl verlichting af en toe aan is, schaadt dat de wijnen niet. Uw opmerking over de droogte van de garage is meer reden tot zorg: als het er te droog is, kunnen de kurken uitdrogen en de wijn oxyderen door de zuurstof. U vertelt mij echter niets over de kwaliteit van de wijn die heeft gekocht en of u die van het vat heeft gekocht of in de plaatselijke supermarkt. Zonder die gegevens kan ik u moeilijk een sluitende reden voor het probleem geven. Als u in het buitenland eenvoudige wijnen koopt, bewaart u ze dan in ieder geval niet te lang en controleert u het vochtigheidspercentage in uw garage - 70% moet het wel zijn.

Gaarne zou ik u een paar vragen willen stellen over de kostbaarheid en de houdbaarheid van een fles sherry die wij eind vorig jaar cadeau hebben gekregen van de firma Sandeman.

Het betreft een halveliterfles van het merk Sandeman, die wij tot op heden niet hebben aangebroken. Het is een (althans in onze ogen) duur ogende sherry, die mooi in cellofaan is verpakt. Volgens het etiket is het een "Royal Corregidor", "Very Old and Rare", "Rich Old Oloroso" sherry. Een tweede etiket vermeldt dat het fles nr. 260 uit een serie van 1000 betreft en om 'm extra chique te maken, is er zelfs een handtekening als waarmerk op geplaatst. We hebben begrepen dat deze fles niet in de handel is geweest. Onze vragen over de sherry zijn de volgende.

Is dit een 'goede' sherry (in welke prijsklasse hoort hij thuis)? Hoe lang is hij houdbaar - zowel ongeopend als ontkurkt? Hoe bewaar je hem 't beste?

Bij welke gelegenheid of zelfs bij welke gerecht of bij welke gerechten drink je zo'n sherry (ervan uitgaande dat dit echt een goede sherry is)? Kunt u ons nog meer moois over deze sherry vertellen?

Herman van der Woude

U heeft een mooie en bijzondere fles in huis, die de nodige aandacht verdient wanneer hij geconsumeerd wordt. Een Oloroso sherry is een sherry die zo'n zeven jaar op vat heeft gelegen en een mooie notige geur heeft. Het is een verrukkelijke sherry als aperitief en om later bij de maaltijd bij oude kaas te drinken. Uw sherry heeft duidelijk nog veel meer jaren achter de rug - zo'n Oloroso sherry kan wel vijftig, zestig jaar op vat liggen als het een topblend is.

Deze fles zal al gauw tussen de honderd en tweehonderd gulden kosten als hij in de handel zou worden verkocht. U kunt er echt van genieten door hem te combineren met een mooi stuk manchego kaas (Spaanse harde kaas), Parmesaan in krulletjes getrokken, belegen geitenkaas uit Nederland en een oude boerenkaas. Eet er wat noten en dadels bij, dat komt tegemoet aan het aroma van de sherry. Mocht de sherry zoet zijn ('rich' kan daarnaar verwijzen, maar ik denk dat het een droge is, omdat er anders een duidelijke verwijzing naar staat op het etiket), dan is een gerecht waarin chocolade verwerkt zit heerlijk (geen ijs) , of een blauwe kaas. Voor de liefhebber: een sigaar om het diner af te ronden smaakt fantastisch bij zo'n glas sherry.

In 1998 en in 1999 hebben wij twee prachtige zonen gekregen. Nu willen wij voor hun een wijnpakket samenstellen uit hun geboortejaar als toekomstig cadeau voor hun 18e verjaardag. Een aantal vragen komt dan naar boven; Waneer stel je zo'n pakket samen, en wat is een goede keus qua wijnsoort, en is dat voor '98 en '99 hetzelfde, of zijn beide jaren zo verschillend qua oogst dat er beter van verschillende streken cq landen gekocht kan worden. Hoeveel flessen van elk type kan je het best kopen. Alvast dank voor de moeite

Auke van Heuzen & Arend-Jan van Welsenes

Uw zonen zijn in twee mooie jaren geboren, maar ze vragen allebei wel de nodige aandacht omdat, zoals u zelf ook opmerkt, niet alle streken voor bewaarwijn in beide jaren even mooie wijnen leveren. Het jaar 1998 is erg mooi in de noordelijke en zuidelijke Rhône. U kunt denken aan enkele flessen Hermitage (noord), aan de prachtige Châteauneuf-du-pape van Beaucastel, ook een bewaarwijn bij uitstek, aan een Côte-Rôtie (noord) van Chapoutier, een topproducent. Voor de Bordeaux zijn de wijnen van de rechteroever erg goed (St.Emilion, Pomerol), maar voor een echte bewaarwijn moet u dan wel in de buidel tasten. Natuurlijk ook de 1er grands crus(Mouton-Rothschild, Margaux, Haut-Brion enz.), maar die zijn nog niet op de markt, dan moet u wachten tot eind van dit jaar voor 1998. Port is natuurlijk een voor de hand liggende optie - voor 1999 is nog niet bekend of het een vintage jaar wordt, 1998 heeft al enkele declaraties voor een vintage.

Ook erg mooi in zo'n feestelijke kist is een millésime champagne - 1999 is er zo een. Dan wordt er een deel van de mooiste wijn niet geblend maar van een enkele jaargang op de markt gebracht. Tophuizen als Moet & Chandon, Taittinger, Bollinger! of Gosset brengen dan hun champagnes uit, maar ook daarvoor moet u even wachten - als dat geen bezwaar is. De kist kan ook over een periode van enkele jaren worden gevuld.

In een mooie bewaarkist zit ook wat edelzoete wijn, zoals Sauternes, Beerenauslese/Trockenbeerenauslese uit Duitsland of Oostenrijk of Côteaux de Layon van de Loire. Voor een en ander kunt u bij verschillende leveranciers terecht, zoals de Port & Wine Company (tel.030 2367714), Sauter Wijnen (importeur Beaucastel, verder ook een mooi assortiment, tel. 043 3637799), Okhuysen (Bordeaux, 023 5312240), Schuler Wijnimport (Duitse wijnen, tel. 023 5634302), Imperial Wijnen (breed assortiment Oostenrijkse wijnen, tel. 030 2294658).

Na aanschaf van een huis met prachtige kelder ben ik inderdaad geinteresseerd geraakt in het opbouwen van een mooie wijnkelder in de komende jaren. Ik stel mij zo voor om wijn te hebbne liggen die 'meteen' gebruikt kan worden maar vooral ook om flessen op te slaan die in op dronk moeten raken op (lange) termijn. Een wolk van vragen bestormt de beginner: Hoe en waar te beginnen? Hoe de flessen neer te leggen, welke soorten wijn aan te schaffen etc. etc.. Moet ik met een leverancier in zee gaan om zijn kennis te gebruiken voor het vinden van de juiste flessen? Zijn er via internet interessante mogelijkheden om wijnen in te kopen? Over wat voor investering praten we eigenlijk?

Peter M Bakker

Goed dat u begonnen bent, de wijnkelder zal u ontzettend veel plezier bezorgen, mits u een goede start maakt. De eerste investeringen zijn natuurlijk het kostbaarst, omdat u inderdaad drink-wijnen en opleg-wijnen tegelijk moet kopen. Later kanaliseert zich dat.

Als u toe werkt naar een basis voorraad van ca. 200 flessen, dan moet u uitgaan van zo'n 80 flessen voor de directe consumptie en de rest voor de opleg van zeg vijf tot vijftien jaar. Besteed aan de directe consumptiewijnen tot zo'n vijftien gulden per fles en voor de opleg vanaf zo'n vijftien gulden minimaal tot het punt waar uw portemonnee 'stop'zegt. Belangrijk is dat u niet beknibbelt op oplegwijnen, want goedkope wijnen kunnen een lange bewaartermijn niet goed aan en stellen u teleur als u ze dan eindelijk gaat drinken.

Wees ook nooit té voorzichtig met he t drinken van een dure wijn. De wijn is er voor uw plezier, ook als hij tweehonderd gulden kost. Als hij eenmaal in uw kelder ligt, is hij er om van te genieten en te laat is onomkeerbaar. Zorgt u ook voor een paar flessen goede champagne in uw kelder voor de feestelijke momenten van het leven.

Er zijn een paar goede internetsites waar u wijn kunt kopen en informatie over de wijn krijgen (www. quoteonwine.nl en www.chateau.nl), maar een goed contact met een vaste leverancier is ook heel prettig (bijvoorbeeld Okhuysen in Haarlem of The Port & Wine Company/Van Wageningen en De Lange in Utrecht). Als u van speciale wijnen houdt, kunt u op de site www.wijn.pagina.nl informatie krijgen waar u die kunt krijgen. Voor achtergrondinformatie over wijn is www.wijnplein.nl erg leuk.

Voor het wijnspreekuur heb ik de volgende vraag. In mijn trapkast (een betere plaats hadden ze mogelijk wel verdiend maar hebben ze nooit gehad) heb ik de volgende flessen liggen:

  • Chateau Pontet-Canet, Pauillac, 1980 (Grand Cru Classe en 1855)
  • Chateau Belgrave, St-Laurent-du-Medoc, 1972 (Grand Cru Classe)
  • Chateau Balac, St-Laurent-du-Medoc, 1980 (Cru Bourgeois)
Zijn deze flessen nog het proberen waard of zijn de omstandigheden, in combinatie met de tijd, fataal geweest? Bij deze flessen ligt ook nog een verdawaalde Chateau de Monrecueil, Castillon, 1984. Hiervoor de zelfde vraag. Bij voorbaat mijn dank voor uw advies.

Jan Roelof Kortstra

Trapkasten zijn volgens mij in Nederland de meest courante kelderopslagplaatsen - ze zijn in ieder geval donker en rustig. De Pontet-Canet zal nog wel lekker zijn, maar wel bij de maaltijd, want hij kan iets uitgedroogd zijn. De Belgrave en de Balac hebben het moeilijker. Het jaar 1972 was erg slecht in de Bordeaux, die wijn had allang op moeten zijn, maar wie het niet probeert, weet ook niets. Maakt u zich geen illusies, dan kan het alleen maar meevallen. De Côtes de Castillon '84 zal nog goed zijn, maar is ook wel aan zijn uiterste consumptietermijn toe. Legt u maar eens wat lekkere wijnen uit de jaren '90 in uw trapkast als u deze wijnen heeft opgedronken (of weggegooid!) .

In de jaren 1970 -1980 was ik bezig met het opbouwen van een wijnkelder. Vooral de Bordeaux wijnen waren goed vertegenwoordigd. In de jaren 1980 - 1990 veranderde mijn voorkeur van Bordeaux wijnen naar Beaujelais wijnen en bleven de Bordeaux wijnen liggen. Vooral de Beaujelais en de Elzas wijnen zijn sinds dien vertegenwoordigd Nu vormen de oude Bordeaux wijnen waarschijnlijk een soort rariteiten kabinet De wijn is steeds bewaard in een geklimatiseerde kelder op 13 - 14 graden. Enkele zeer oude flessen liggen in een vak om verder bewaard te worden als voorbeelden van oude flessen en zullen ooit door een volgende generatie bewonderd ?, bewaard ? gedronken ? worden Welke flessen uit de hieronder genoemde namen zijn volgens U nog drinkbaar en welke behoren in de categorie alleen maar naar kijken en aankomen niet ? Mocht u hierover iets willen publiceren dan graag zonder vermelding van mijn naam.

  • 1949: Ghateau Grand Mirande; St Emilion app. Contr.
  • 1966 Chateaux de Ville George; grand cru exceptionnel; app Haut Medoc Contr.
  • 1967 Chateau Mayne-Vieil ; app Cotes de Fronsac ; popr. B.Séze
  • 1967 Chateau Canon la Gaffeliere; app. Grand Cru Controlee St.Emilion
  • 1969 Chateau Ségur; app Haut medoc Contr.
  • 1970 Chateau Pavie St.Emilion Grand Cru Classe
  • 1971 Chateau Saint Ferdinand; Lussac St Emilion app.Controlee Prop. Guimberteau
  • 1973 Chateau Phelan Segur; St.Estephe app contr.
  • 1973 Chateau Cos d'Estournel ; app.Saint Estephe contr.
  • 1974 Chateau Bellevue; St Emilion Grand cru app. St Emilion contr.
  • 1974 Chateau Tour Canon Lalande Pomerol app. Contr.
  • 1974 Chateau Tourmalin Jonquet cotes de Fronsac app. Contt.
  • 1974 Chateau Clos Ferrand St Estephe mise en bouteille par borie Manoux
  • 1974 Chateau Cheval Blanc 1ste Grand Cru controlee;
  • 1975 Chateau Maillard Graves app. Graves contr.
  • 1975 Chateau Beychevelle ; Achile Fould prorietere st Julien
  • 1975 Chateau Montbrun app. Margeaux contr.J Lebégue & cie
  • 1975 Chateau Quentin St Emilion app. Contr.
  • 1975 Chateau les Ormes de Pez; St.Estephe Medoc app. St Estephe contr.
  • 1975 Chateau Lynch - Moussas Grand Cru Classé app. Paullac contr. Gastéja Proprietaire
  • 1976 Chateau Soutard St Emilion Grand Cru Classe
  • 1977 Chateau Bellefont Belcier St.Emilion Grand Cru;app. St.Emilion grand Cru contr. Propr. Mms Labusquiere en anderen heretiers J.L. Faure
  • 1982 Chateau Bellefont Belcier St.Emilion Grand Cru ; app. Saint Emilion Grand Cru contr.propr. Mms Labusquiere e.a. ; heretiers J.L. Faure
  • 1990 Chataeu Faleyiens St.Emilion Grand Cru ; prop. J.M .Brisson - Rey

Het is een mooie verzameling die u daar heeft! Ik geef alleen de wijnen aan die interessant zijn en waarschijnlijk ook nog wel wat te bieden hebben. Bij de andere wijnen denk ik: bewaar maar om er naar te kijken, maar drink liever wat jongers. De wijnen die mij interessant lijken moeten wel dit jaar worden geproefd en niet door de volgende generatie, dat zou de genadeslag betekenen.

  • 1949 Ch.Gr.Mirande (omdat '49 een groot jaar was is er nog een kans)
  • 1970 Ch.Pavie
  • 1974 Ch.Cheval Blanc
  • 1975 Ch.Les Ormes de Pez
  • 1975 Ch.Beychevelle
  • 1975 Ch.Lynch-Moussas
  • 1976 Ch.Soutard (onder voorbehoud)
  • 1982 Ch.Bellefont Belcier
  • 1990 Ch. Faleyiens
De wijnen uit 1975 kunnen hard zijn. Voorzichtig decanteren is aan te raden als dit inderdaad het geval is.

Een jaar of 8 geleden kocht ik van een broer van mijn collega een paar flessen wijn uit zijn kelder die hij aan het opruimen was geslagen. Een aantal ervan waen niet bijzonder. Ik heb er nog twee over. Mijn vraag is of dit nog bijzondere wijnen zijn of dat ik ze beter voor een vinegrettesaus kan gaan gebruiken. Het gaat om Periquita uit 1975 van José Maria de Fronseca, Succ.s Een portugese rode wijn uit de regio de Azeito en een Médoc van Chateau Haut-Canteloup van 1990, cru bourgeois (appelation médoc controlee) Ik ben benieuwd naar uw oordeel

Jeroen Tiel Groenestege

De Ch.Haut-Canteloup uit 1990 is nu lekker en kunt u zonder meer bij de maaltijd serveren - of bij een stukje kaas. De Periquita uit 1975 heb ik mijn twijfels over. Het is niet een wijn waar ik ervaring mee heb op zo'n leeftijd, ik denk dat vijfentwintig jaar een beetje teveel gevraagd is, maar hij zou nog goed kunnen zijn. Portugese wijnen uit die tijd zijn minder voorspelbaar in hun kwaliteit dan die van het laatste decennium. Decanteert u de wijn in ieder geval, want het is een druivenras dat vrij stroef kan overkomen. Bij een stevig stoofvleesgerecht serveren (als hij nog goed is).

Ruim twintig jaar geleden kregen mijn schoonouders een paar flessen Chateau Lafite-Rothschild (Pauillac) uit 1973. We hebben er toen twee opgedronken (niet op één avond) en ik kan me nog heel goed onze verbijstering herinneren. Dit was zo ontzettend lekker; het had niets te maken met de smaak van wijn zoals we die kenden; we namen hele kleine slokjes. De derde fles hebben we bewaard, maar we durven hem nu eigenlijk niet meer open te maken, bang dat de zoete herinnering in één klap wordt weggevaagd. We hebben de fles altijd met alle egards behandeld, maar hoe groot is de kans dat de wijn nog goed is?

En als we het risico niet willen nemen, zou de opbrengst bij verkoop dan alsnog voor een goede nasmaak kunnen zorgen, gezien de prijzen van oude Lafite's? Ik hoop dat u mijn vraag kunt beantwoorden,

Jan Speelman

Wat een mooi verhaal, en wat jammer dat u niet een derde avond van deze kostelijke wijn heeft genoten! Wie eenmaal een grand cru op zijn mooiste moment heeft gedronken, zal dat altijd als referentiepunt houden voor echt mooie wijn. Nu is de wijn uit het moeilijke jaar 1973 op zijn retour ook al is het een Lafite, en de kans dat hij nog de vreugde biedt die u zich herinnert is niet zo groot, hoewel hij als belegen wijn nog zijn charme zal hebben. Op de veilingmarkt 'doet' hij rond de 60- 100 gulden, dus ik zou toch zelf nog maar eens aan de wijn proeven, gecombineerd met een fijn, niet te sterk gekruid gerecht. Als u nog eens zo'n kans krijgt, zult u dan niet zo lang wachten tenzij het wijn uit een topjaar is?

Ik heb dit jaar voor het eerst een wijnproefcursus gevolgd van 5 avonden door de wijnmeester Ton Wortelboer. Het resultaat is dat ik bij aankoop probeer nog beter op te letten [voorzover mogelijk] en dat het 'proeven' wat serieuzer/secuurder/rustiger etc. gaat. Nu mijn vragen:

  1. Ik heb nog steeds moeite met het onderwerp Eten en Drinken; maw welke wijn bij welke spijs. Nu ik me daar wat meer in probeer te verdiepen [bijv. advies vragen en lezen [Hugh Johnson zegt dat je bij gerookte zalm eigenlijk alleen maar droge sherry moet drinken]] blijft het toch een soort doolhof. Bijv. een aantal wijngoeroes zegt dat ze de wijn uitkiezen op het soort gasten dat er komt [bijv. het karakter, type etc.] Ik heb daar niet zoveel aan[wat te doen bij een groot gezelschap met verschillende karakters] want natuurlijk ken ik mijn gasten goed maar ik vind het veel belangrijker een 'perfecte' wijn te serveren bij de spijzen. Als je een leestip hebt houd ik mij aanbevolen.
  2. De Chardonnay-hype wordt bevestigd door de witte wijn test in de onlangs verschenen consumenten gids. Bij de eerste tien stonden er zeer veel. Ik blijf het een beetje een 'Engelse fruitwijn' vinden maar ben af en toe wel tevreden.Echter hoe komt het dat hij wat vettig is en bij mij de laatste tijd nog wel eens hoofdpijn heeft veroorzaakt [dat in jaren niet was geschied en niet alleen aan de kwantiteit lag].
  3. Laatst kocht ik bij de Makro een Elzas assortidoos met 3 flessen pinot blanc, 1 tokay pinot gris, 1 riesling en 1 gewurtztraminer van Anne Laura {arthur metz]. Ik begon bij de pinot blanc en de eerste viel niet alleen tegen maar ook de andere twee. Niet het frisse maar een 'grondsmaak' en stoffig. Dat brengt mij op de vraag wat je in dit soort gevallen moet doen: terugbrengen naar de zaak? [vaak wat moeilijk: namelijk fles toch opgedronken , geen tijd op korte termijn etc.], laten zitten? [soms zonde vooral bij meerdere stuks].
  4. Tijdens ons verblijf in Frankrijk afgelopen tulpvacantie viel het mij op dat de Franse flessen steeds meer de 'USA-bovenvorm' krijgen [met brede rand]. Weet je daarvoor de reden? Is het misschien dat die dan minder snel breekt of dat die makkelijker te ontkurken is? Ook valt het op dat de flessen steeds meer kleuren krijgen; soms meerdere kleuren op een fles ihb bij de witte wijn.
  5. Onze dochters [16 en 18 jaar] drinken gelukkig nog niet zo veel maar vooral de jongste is 'gek' van een dessertwijn [zo ben ik ook begonnen ;Muscatel in spanje] en ik koop meestal in frankrijk een Muscat [Rivesaltes, st jean de minervois]. echter ik vind de prijzen soms stevig en ben dan ook op zoek [als echte hollander] naar 'koopjes'. Onlangs heb ik bij de Hema een Spaanse Muscat uit valencia gekocht [Estrella] voor f 6,25 ,een prima prijs/kwaliteit verhouding. Mijn vraag is of je nog tips heb voor betaalbare dessertwijnen en dan hoeven het niet alleen maat muscats te zijn.In het dep. haut garonne waar we onlangs zaten heb je bijv. Vic de Bilh.en Jurancon
  6. Hoe komt het toch dat de Madiranwijnen zo 'zwaar' zijn. En wat kan er het beste bij eten?
  7. Voor wanneer moeten de Europese primeurwijnen opgedronken worden. AH verkocht er jl febr. nog van voor de halve prijs en ik vond ze nog goed. Terwijl ik mij heb laten vertellen dat ze voor 1 jan op moeten zijn.
  8. Heb je suggesties voor goede websites over wijn [en eten]? Alvast bedankt voor de moeite en dan te bedenken dat ik helemaal geen schrijver ben maar wel [te] regelmatig wijn drink en dan vaak met bovenstaande vragen blijf zitten.

Wim Wolting

Uw vragen zal ik puntsgewijs beantwoorden, zodat we niet in de war raken.

  1. Wijn en spijs combineren is een kwestie van heel veel proberen zonder angst voor mislukkingen Er zijn enkele boeken die u een beetje op weg helpen met elementaire kennis over de smaken die gerechten krijgen door verschillende bereidingen. Het eerste is 'Wijn en spijs' van Peter Klosse, uitgeverij Tirion en het ander 'Wijn aan tafel' van Joanna Simon, uitgeverij Bosch en Keuning. Als dit boek in het Nederlands is uitverkocht kunt u proberen de Engelse editie 'Wine with Food' te bestellen.
  2. Chardonnay kent oneindig veel gezichten, omdat hij zich enerzijds door de bodem en anderzijds door de vinificatie laat beinvloeden. De vettigheid komt van een hoog alcoholgehalte en de periode die hij op hout heeft doorgebracht zonder dat hij op hout is gevinifieerd. Hoofdpijn kan komen van een te hoog zwaveldioxidegehalte in de wijn, maar dat komt eigenlijk haast niet meer voor in moderne wijnen. Het kan dus aan het alcoholgehalte hebben gelegen. Overigens komeen er wel tegenstromen voor de Chardonnay, gelukkig, met andere druivenrassen, maar dat duurt even voor het tot de consumentengods doordringt.
  3. Als de wijn niet goed is naar uw mening kunt u hem terugbrengen, mits er nog maar een klein beetje uit is en niet de halve fles al leeg is. Uw klacht klinkt naar kurk. Uw leverancier kan deze fles reclameren bij de importeur. Ga echter wel in de supermarkt naar dechef en vraag het niet aan de plaatselijke schappenvuller - die weet er te weinig van.
  4. De vorm van de fles en de grotere variatie in kleur zou je ook een hype kunnen noemen, of een trend. Het geeft wel aan dat Frankrijk zich toch laat beinvloeden door de Californische wijnen, zeker de jongere generatie producenten. Voor het gemak of de kwaliteit van de wijn heeft zo'n randje geen enkel effect.
  5. Koopjes in de sfeer van dessertwijn moet u mijden. Als hij zo goedkoop is, is de kans groot dat hij kunstmatig is bijgezoet met druivensap of suiker. Dessertwijnen worden gemaakt van zeer rijpe druiven die blijven hangen tot in de herfst. Dat reduceert de hoeveelheid sap en vergroot het risico van slecht weer. Deze risico's voor de producent moet u terugvinden in de prijs. U kunt eventueel een halfzoete witte Graves voor uw dochter proberen, maar die zijn ook al richting 10,- en bovendien leert ze dan niet de goede wijnen kennen. Laat haar liever minder maar goed drinken dan halfwas en een glaasje meer. Overigens zijn Pacherenc du Vic Bilh en Jurancon absoluut geen goedkope wijnen in Nederland!
  6. Madiran wordt gemaakt van een koppig, tannineus druivenras, de tannat. Wilt u iets van de stroefheid wegnemen, decanteer de wijn dan een uurtje voor het eten. Drink hem ook niet te jong - vijf jaar heeft hij bij een goede oogst wel nodig. Het zijn wijnen voor bij stevige gerechten uit de streek, bijvoorbeeld cassoulet (met diverse vleessoorten en witte bonen), lamsschouder met witte bonen en tomatensaus, gegrild vlees of stoofpotten waarin worst en geconfijte eend in zit verwerkt. Gerechten met een behoorlijk vet- en smaakgehalte maken deze wijnen wel los.
  7. Primeurwijnen kunnen 'officieel' tot Pasen gedronken worden.
  8. Een goede en informatieve website is het Wijnplein (nieuwtjes, informatie) www.wijnplein.nl en sinds kort www.quoteonwine.nl. Hier kunt u ook wijn kopen via internet en achtergronden over de wijn en bijpassende recepten vinden.

Van een vergeten gever heb ik een fles appellation Margaux controlée grand cru classe van het chateau Marquis de Terme uit 1984 in de kelder liggen. Dit is het geboortejaar van mijn dochter. Vandaar dat hij is blijven liggen. Maar is dit wel goed geweest? Kan ik met mijn dochter, nu zij 13 juli a.s. de alcoholgerechtigde leeftijd gaat bereiken, de fles openen of moet ik bij de slijter haar maar zelf iets anders lekkers laten uitzoeken?

Lieneke Meurs

De Marquis de Terme zal nog best lekker zijn, ook al is 1984 geen wereldwijnjaar. Ik hoop dat uw dochter ervan geniet -leuk hoor, zo'n moeder! Een mooie maaltijd zal de wijn flatteren, bijvoorbeeld een gevulde kalfsschnitzel of een vegetarische schotel met groenten en pasta, gegratineerd. Heel veel plezier voor de 13e juli.

Aanstaande 24 juni ga ik trouwen. Ik zou mijn aanstaande vrouw vanwege die gelegenheid graag willen verrassen met een paar bijzondere flessen wijn. Zelf dacht ik aan wijnen uit haar geboortejaar, 1970. Ik heb echter geen idee welke wijnen ik zou moeten kiezen. Daarbij speelt mee dat haar voorkeur uitgaat naar witte wijnen of niet te zware rode wijnen. Verder zijn wij beiden grote port (rode) liefhebbers.

Ik zou graag een aantal wijnen willen aanschaffen die nog enkele jaren te bewaren zijn zodat we ook de komende (vijf) jaren nog eens aan die bijzondere dag kunnen terugdenken. Kun u een goed advies geven?

Jelle Kootstra

Wat een voortreffelijk idee om uw bruid te verrassen met een bijzondere fles. Het jaar 1970 was een prachtig portjaar en de ports zijn nu echt mooi rijp. Erg mooi zijn Cockburn's, Dow's, Fonseca's, Graham's en Niepoort's. Ik proefde een aantal hiervan vorig jaar op een millennium-port proeverij in Oporto - een geweldige ervaring.

Voor wat betreft uw oplegwijnen: ik ben zelf op 1 juni 1995 getrouwd en mijn man en ik zijn in '97 gestart met het sparen van wijnen uit ons trouwjaar: Bordeaux, Sauternes, Port, Beerenauslese (edelzoete Duitse wijn van de rieslingdruif). Is het een idee voor u om dat ook te doen? Temeer daar 2000 natuurlijk een uitzonderlijk jaar is, als datum. Ik hoop ontzettend dat ook de wijnen her en der goed zullen presteren, maar dat hangt van de weergoden af. In dat geval kunt u zich vanaf volgend voorjaar gaan orienteren op de diverse kwaliteiten en bij importeurs intekenen op wijnen die dan in 2002 worden afgeleverd. Als het een vintageport jaar wordt, wordt dat eind 2001 bekend gemaakt. U kunt zich op dit punt goed laten voorlichten bij The Port & Wine Company in Utrecht, tel. 030 2367714. Ik wens u beiden een heel mooie trouwdag toe , veel geluk en menig mooie avond met een goed glas wijn of port.

Graag zou ik uw mening horen over wijnen van biologisch geteelde druiven. Bijvoorbeeld Chateau Pech- Latt Corbieres, zowel wit als rood.

Maria Manschot

Biologisch en biodynamisch gemaakte wijnen worden steeds beter van kwaliteit. Enerzijds is dit omdat er meer belangstelling vanuit de consument komt voor gegarandeerd 'schone' wijnen, anderzijds (mede ten gevolge van de reactie van de consument) omdat de kennis van de wijnbereiding zonder additieven groeit en uit het hoekje van de 'rare alternatieven 'komt. Wel is het zo dat het in noordelijke wijngebieden moeilijker is om zuivere wijnen zonder hulpmiddelen te maken, omdat het klimaat in sommige streken van Frankrijk en Duitsland grillig is. De warmere streken (Rhône, Languedoc-Roussillon, Zuid-West Frankrijk, Italie) hebben het beter, vanwege een geringere kans op regen en meeldauw. Uw Corbières is een correcte wijn die goed staat aangeschreven. Hoe recenter de wijnjaargangen zijn, des te meer kans u heeft op steeds betere bio-wijnen.

Is het nog drinkbaar? Van enige waarde? een barolo rosso 1963 van Fonta Fredda en een barolo rosso 1988 van Fonta Fredda Graag uw reactie! Bij voorbaat dank.

Hilde Engels

Dit is de meest bondige vraag van allevragen die ik deze keer kreeg , ik zal hem ook bondig beantwoorden: Barolo '63: weggooien. Barolo '88: nu drinken, wel decanteren.

Naar Wijnspreekuur [1] [2] [3] [4] [5]

NRC Webpagina's
9 juni 2000


ARCHIEF AGENDA 

Wijnspreekuur
Wijnspreekuur 


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad