A G E N D A
|
![]()
FILM MUZIEK THEATER MUSEA GALERIE ![]() Internet Wine Guide French Wines and Food New Mexico Wines New Zealand Wines Wine Spectator Wines of California Australian Wine Online Wine State Magazine ![]()
|
![]() Wijnspreekuur [6]
Ruim honderd lezers stuurden vragen in voor het wijnspreekuur. Over veilingen, vakantielanden en bewaarwijnen. Conclusie: de NRC-lezer bewaart in zijn kelder veel kostbare wijnen, maar die zijn vaak al over hun hoogtepunt heen als hij ze ontkurkt. Lucette M. Faber geeft antwoord op een aantal vragen.
De wisselingen in uw wijnkast zijn behoorlijk hoog, met name de grote warmte die er soms in kan ontstaan, is slecht voor de wijn. Wijn kan een branderige smaak krijgen door een te dominante aanwezigheid van alcohol. Het kan zijn dat wijnen die lang in deze kast hebben gelegen door de periodes van die hogere temperaturen hun alcohol meer geprononceerd tonen. De roest onder de capsule duidt op een te hoge vochtigheid, heeft u die wel eens gecontroleerd? Ik kan me voorstellen dat u begint te twijfelen over uw Lynch Bages 1985. Als u meer flessen heeft, dan zou ik eens een fles op proef openmaken. Mocht hij tegenvallen en dezelfde symptomen vertonen, dan zou ik toch mijn twijfels hebben over de kast. Hoge wijnen kunnen wel meer hebben dan eenvoudige wijnen, maar het is zonde als om wat voor reden ook hun kwaliteit achteruit gaat. Misschien is de aanschaf van een temperatuur-gereguleerde wijnkast het overwegen waard, als u veel mooie wijnen heeft?
![]() In de zomer van 1987 heb ik in de Provence bij een wijnboer de volgende wijn gekocht: Chateauneuf-du-Pape, 1986, cuvee de boisdauphin, proprietaire Jac. Pierre. De eigenaar vertelde dat ik deze wijn het beste ca. 10 jaar kon bewaren. Mijn vraag: Is deze wijn nu op dronk, in kwaliteit aan het teruglopen of kan ik beter nog even wachten. Wat zou ik kunnen verwachten van de kwaliteit, gezien de streek en het jaartal. Kortom: moet ik wachten op een speciale gelegenheid of snel opdrinken als slobberwijntje. Denise van Diermen
De wijn die u zo zorgvuldig heeft bewaard, zou ik bij een lekkere maaltijd drinken, en daarmee niet te lang wachten. Een Chteauneuf-du-Pape is beslist geen slobberwijntje. U heeft het over een speciale gelegenheid: met zo'n wijn en een goede maaltijd wrdt het moment een speciale gelegenheid! Onder ideale omstandigheden _ koel, donker, trilvrij _ kan de wijn nog een jaartje mee, maar langer zou ik niet wachten.
Het is prettig eens een lijstje met jonge wijnen toegestuurd te krijgen, zodat ik niet hoef te zeggen: onmiddellijk opdrinken....
Bij de "houdbaarheidsdatum' ben ik wel uitgegaan van een verblijf in een koele kelder. Als de temperatuur regelmatig boven de 14 graden komt, dan verloopt het rijpingssproces sneller en blijft de wijn minder lang op zijn top.
De streek waar u naar toe gaat, is helaas geen wijnstreek. Het dichtstbijzijnde gebied waar u wijn kunt vinden, is de Loire, pal ten zuiden van de Seine. Als u wijnen uit dat gebied wilt hebben, heeft u de keuze uit talrijke appellations, zowel om te bewaren als voor een party _ bijvoorbeeld Anjou, Touraine, Saumur en, meer westwaards, Muscadet. Wijnen uit deze streken zijn allemaal echter ook voorhanden in Belgi en kosten daar nauwelijks meer dan op het wijngoed zelf.
U brengt uw vakantie door in het gebied van de Ctes du Ventoux, een Appellation Controle. Het grotere wijngebied is de Vin de Pays du Vaucluse. Ik vond beide plaatsen in mijn wijngids, zowel Apt als Forcalqueiret. De wijn uit Apt krijgt wel een goede omschrijving, maar het zijn geen dure wijnen en zeker geen echte oplegwijnen. Omdat u zo vlak bij Avignon zit, ligt het wellicht voor de hand om te zoeken naar een Chteauneuf-du-Pape, wat wel een bewaarwijn is. Met een beetje geluk vindt u iets in de door u genoemde prijsklasse. Adres wijnhuis Apt: Domaine de Mayol, de heer B. Viguier, 84400 Apt, tel. 90.74.12.80 (Côtes du Lubron). Er is ook een cave coperatieve in Apt.
Wijnen van Ch. Mouton-Rothschild zijn inderdaad altijd vrij kostbaar. De laatste jaren zijn de prijzen door internationale druk zelfs vrij snel gestegen. Bij Mouton gaat het vaak niet alleen, soms helemaal niet, om de wijn, maar om het etiket. Zo is uw fles uit 1967 als wijn over zijn top heen en moet zeker worden gedronken _ hij zal om die reden minder opbrengen _ maar hij kan net in iemands etikettencollectie ontbreken, juist omdat 1967 niet een uitgesproken bewaarjaar was. En dan stijgt zijn waarde weer. Om u een indicatie te geven: op een recente wijnveiling van Christie's stond een wijn die wat minder hoog is dan Mouton (een 3e, niet een 1e Cru) uit 1967 in de catalogus voor fl. 180-240 per 3 flessen, terwijl 8 flessen van dat chteau uit 1961 (een topjaar) voor fl. 10.000-12.000 waren getaxeerd. Een wijnjaar is dus heel belangrijk, maar bij Mouton heb je de toegevoegde, en soms enige waarde van het etiket. Voor een prijsindicatie kunt u zich wenden tot Christie's in Amsterdam, tel. 020-5755255.
Er bestaan inderdaad een paar programma's waarmee een wijnkelder kan worden bijgehouden. De programma's La Cave en Vinami zijn te koop bij de boekhandel. Daarnaast is er het programma Vinselect, dat te koop is bij Hampuro, Ringoven 64, 3961 EK Wijk bij Duurstede.
![]() Uit een erfenis ontving ik de volgende flessen wijn: Château Fonreaud Listrac Médoc 1971/ Ch. Lasseque Grand Cru St Emilion 1972/Bourgogne Coulanges 1973/Ch. Haut Cadet St Emilion Grand Cru. Zijn deze wijnen nog drinkbaar of is het verstandiger ze dicht te laten? Naam bekend bij de redactie
De wijnen die u erfde zijn ruimschoots drinkbaar, misschien iets over hun top, zoals de Bourgogne. In elk geval wel de moeite waard om ze even te proeven. Ik hoop voor u dat ze in goede omstandigheden bewaard zijn.
Het gaat om Ch. Gravet van J. Faure, een domein met een goede naam. Ik kan me voorstellen dat de '89 al heerlijk is _ die moet ook vanaf nu gedronken worden. De '93 kan nog wel iets rijpen, maar 1993 was geen topjaar, dus zal de wijn zich vrij snel ontwikkelen. Als u meer flessen heeft, is het leuk de wijn in de loop van dit jaar steekproefsgewijs te proeven en uw notities op te schrijven. U kunt de wijn zo testen en later de notities van nu vergelijken met uw ervaringen van een later datum _ de wijn zal zeker nog een ontwikkeling doormaken.
Bij het Wijninformatiecentrum in Den Haag kunt u een wijnwijzer aanvragen, waarop de laatste 10 jaargangen van vele wijngebieden voorkomen. Behalve een waardering van de wijnen uit de diverse gebieden staat daar ook informatie op over de houdbaarheid van de wijnen. Het telefoonnummer van het Wijninformatiecentrum is: 070-3708326.
![]() Ik lees met veel plezier je wijnkolom in de NRC. Ik drink graag een glas wijn, maar mijn kennis van wijnen is vrij gelimiteerd. Ik zou dan ook graag mijn smaak beter onder woorden willen brengen. Ik wil dan ook aan je vragen of je weet waar er in Rotterdam wijncursussen worden georganiseerd en zo ja waar! Rob Groenewegen
In het cursusboek van het Wijninformatiecentrum kom ik niet één wijncursus tegen in Rotterdam, terwijl er in Den Haag en omstreken een aantal worden gegeven _ u heeft pech! Wel moet er bij u in de buurt de landelijk gespreide cursus voor het Wijncertificaat worden gegeven, waarvoor u ook een examen kunt afleggen. De kosten van zo'n basiscursus (8 avonden) zijn fl. 660. Informatie over de plaats waar deze cursus bij u in de buurt wordt gegeven, kunt u opvragen bij de SVH (Stichting Horeca Vakopleidingen) in Zoetermeer, Postbus 139, 2700 AC Zoetermeer, tel.079-32037112. U kunt deze cursus ook schriftelijk via de Leidse Onderwijs Instellingen volgen.
Het bewaarpotentieel van een wijn wordt door verschillende factoren bepaald. De jaargang is heel belangrijk: hoe was het weer tijdens het groeiseizoen, hoe was de oogst, heeft het niet te veel geregend, enz. Verder is de kwaliteit van de druivenstok en het ras mede bepalend, de wijze waarop er gesnoeid wordt en de wijze waarop de producent de wijn maakt: of hij de wijn lang laat gisten of kort, of hij wel of niet de steeltjes mee laat gisten, of de schillen lang meeweken enz. De hoeveelheid tannine (looizuur) in combinatie met het extract van de druif en de zuurgraad van een wijn bepalen zijn leeftijd, in combinatie met bodem en onderhoud van de wijngaard.
Verder naar Wijnspreekuur [7] |
NRC Webpagina's
|
Bovenkant pagina |