U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    A G E N D A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

NRC DANCE AGENDA
Dance agenda

Wijnspreekuur


 VOORKEUR: 


FILM 
MUZIEK  
THEATER 
MUSEA 
GALERIE 

S c h a k e l s
Internet Wine Guide
French Wines and Food
New Mexico Wines
New Zealand Wines
Wine Spectator
Wines of California
Australian Wine Online
Wine State Magazine

Wijnspreekuur [6]

Ruim honderd lezers stuurden vragen in voor het wijnspreekuur. Over veilingen, vakantielanden en bewaarwijnen. Conclusie: de NRC-lezer bewaart in zijn kelder veel kostbare wijnen, maar die zijn vaak al over hun hoogtepunt heen als hij ze ontkurkt. Lucette M. Faber geeft antwoord op een aantal vragen.


Ik ben niet in het bezit van een kelder. In de garage heb ik een kast met geïsoleerde deuren en zijkanten van tempex. Grote temperatuurschommelingen blijven zodoende achterwege, echter bij aanhoudende extreme hitte of kou is na twee of drie dagen deze lage of hoge temperatuur ook in mijn kast, variërend van 6 tot 25 graden Celsius. Vraag: veel van mijn wijnen hebben iets branderigs. Ligt de oorzaak in de wijnkast? Dezelfde vraag voor het verschijnsel dat er zeer vaak een soort bruine roest onder de loodcapsule zit. Wat is de maximale bewaartijd in zo'n kast? Hoe zinvol is het in zo'n kast wijnen als Lynch Bages 1985 te bewaren?
H.L. Tummers

De wisselingen in uw wijnkast zijn behoorlijk hoog, met name de grote warmte die er soms in kan ontstaan, is slecht voor de wijn. Wijn kan een branderige smaak krijgen door een te dominante aanwezigheid van alcohol. Het kan zijn dat wijnen die lang in deze kast hebben gelegen door de periodes van die hogere temperaturen hun alcohol meer geprononceerd tonen. De roest onder de capsule duidt op een te hoge vochtigheid, heeft u die wel eens gecontroleerd? Ik kan me voorstellen dat u begint te twijfelen over uw Lynch Bages 1985. Als u meer flessen heeft, dan zou ik eens een fles op proef openmaken. Mocht hij tegenvallen en dezelfde symptomen vertonen, dan zou ik toch mijn twijfels hebben over de kast. Hoge wijnen kunnen wel meer hebben dan eenvoudige wijnen, maar het is zonde als om wat voor reden ook hun kwaliteit achteruit gaat. Misschien is de aanschaf van een temperatuur-gereguleerde wijnkast het overwegen waard, als u veel mooie wijnen heeft?


In de zomer van 1987 heb ik in de Provence bij een wijnboer de volgende wijn gekocht: Chateauneuf-du-Pape, 1986, cuvee de boisdauphin, proprietaire Jac. Pierre. De eigenaar vertelde dat ik deze wijn het beste ca. 10 jaar kon bewaren. Mijn vraag: Is deze wijn nu op dronk, in kwaliteit aan het teruglopen of kan ik beter nog even wachten. Wat zou ik kunnen verwachten van de kwaliteit, gezien de streek en het jaartal. Kortom: moet ik wachten op een speciale gelegenheid of snel opdrinken als slobberwijntje.
Denise van Diermen

De wijn die u zo zorgvuldig heeft bewaard, zou ik bij een lekkere maaltijd drinken, en daarmee niet te lang wachten. Een Chteauneuf-du-Pape is beslist geen slobberwijntje. U heeft het over een speciale gelegenheid: met zo'n wijn en een goede maaltijd wrdt het moment een speciale gelegenheid! Onder ideale omstandigheden _ koel, donker, trilvrij _ kan de wijn nog een jaartje mee, maar langer zou ik niet wachten.


Enige tijd geleden stond er een artikel in NRC Handelsblad dat de Nederlanders hun wijnen te lang bewaren. Vandaar mijn vraag of u (bij benadering) kunt aangeven voor welk tijdstip onderstaande wijnen geconsumeerd dienen te worden. Ze worden in een kelder bewaard. Het betreft: Château St Saturnin, médoc, cru bourgeois 1988/ Ch. Chaigneau, Lalande de Pomerol 1983/Ch. de Bousquet, côtes de Bourg 1994/Ch. Patache d'Aux, médoc, cru bourgeois 1995/La Belle du Roy, Châteauneuf-du-Pape 1996/ Châteauneuf-du-Pape, Domaine Julian 1994/ Ch. Marquis de Terme, Margaux 1994/>Gevrey Chambertin, Labourée-Roi 1994/ Ch. La Roseraie, Lalande de Pomerol 1990/ Vin de Bourgogne, Julienas 1995/Les Ravines, Côte Rotie 1993.
W.J. Hohage

Het is prettig eens een lijstje met jonge wijnen toegestuurd te krijgen, zodat ik niet hoef te zeggen: onmiddellijk opdrinken....

  • Ch. Saint Saurnin '88: op dronk
  • Ch. Chaigneau'83: ruim op dronk
  • Ch. du Bousquet '94: vanaf dit jaar tot ca. 2000
  • Ch. Patache d'Aux '95: vanaf nu tot ca. 2005
  • La Belle du Roy '96: vanaf volgend jaar tot ca. 2005
  • Dom. Julian '94: vanaf nu tot ca. 2000
  • Ch. Marquis de Terme '94: vanaf '99 tot ca. 2005
  • Gevrey Chambertin '94: vanaf nu tot ca. 2002
  • Ch. La Roseraie '90: vanaf nu tot ca.2000
  • Julienas (Beaujolais) '95: vanaf nu tot ca. 2000
  • Les Ravines '93: vanaf nu tot ca. 2002

    Bij de "houdbaarheidsdatum' ben ik wel uitgegaan van een verblijf in een koele kelder. Als de temperatuur regelmatig boven de 14 graden komt, dan verloopt het rijpingssproces sneller en blijft de wijn minder lang op zijn top.


    Eind april brengen wij vier dagen door op Château de la Corniche in Rolleboise, Bonnieres sur Seine, Yvelines in Frankrijk. Kunt u mij wat wijnboeren adviseren in deze streek om de eigen wijncollectie aan te vullen? Mijn interesse gaat ook uit naar wijnen die op een partij gedronken zouden kunnen worden.
    K. Lobik

    De streek waar u naar toe gaat, is helaas geen wijnstreek. Het dichtstbijzijnde gebied waar u wijn kunt vinden, is de Loire, pal ten zuiden van de Seine. Als u wijnen uit dat gebied wilt hebben, heeft u de keuze uit talrijke appellations, zowel om te bewaren als voor een party _ bijvoorbeeld Anjou, Touraine, Saumur en, meer westwaards, Muscadet. Wijnen uit deze streken zijn allemaal echter ook voorhanden in Belgi en kosten daar nauwelijks meer dan op het wijngoed zelf.


    Mijn vriendin en ik brengen deze zomer enkele weken door in de Provence, om precies te zijn in een plaats tussen Apt en Forcalquier, iets ten noorden van de Luberon. Met het oog daarop de vraag welke wijnen uit dat gebied tot pakweg fl. 25 u kunt aanbevelen. Ik denk dan aan wijnen die enkele jaren opgelegd kunnen worden en daar _ zo mogelijk _ beter van worden.
    G.M.J. Bouten

    U brengt uw vakantie door in het gebied van de Ctes du Ventoux, een Appellation Controle. Het grotere wijngebied is de Vin de Pays du Vaucluse. Ik vond beide plaatsen in mijn wijngids, zowel Apt als Forcalqueiret. De wijn uit Apt krijgt wel een goede omschrijving, maar het zijn geen dure wijnen en zeker geen echte oplegwijnen. Omdat u zo vlak bij Avignon zit, ligt het wellicht voor de hand om te zoeken naar een Chteauneuf-du-Pape, wat wel een bewaarwijn is. Met een beetje geluk vindt u iets in de door u genoemde prijsklasse. Adres wijnhuis Apt: Domaine de Mayol, de heer B. Viguier, 84400 Apt, tel. 90.74.12.80 (Côtes du Lubron). Er is ook een cave coperatieve in Apt.


    Ruim vijftien jaar geleden ontving ik van een relatie een goede fles rode wijn. Hij verzocht mij de fles alleen bij een zeer speciale gelegenheid te openen. Tot op heden is dat echter niet geschied en heb ik de fles bewaard. Recentelijk wees een kennis mij op deze "bijzondere' fles. Hij vertelde mij tot mijn verbazing dat deze wijn een kostbare is. Het gaat om een château Mouton Rotschild 1967. Kunt u mij vertellen of dit inderdaad een kostbare wijn is?
    J.A.M. Vredendaal

    Wijnen van Ch. Mouton-Rothschild zijn inderdaad altijd vrij kostbaar. De laatste jaren zijn de prijzen door internationale druk zelfs vrij snel gestegen. Bij Mouton gaat het vaak niet alleen, soms helemaal niet, om de wijn, maar om het etiket. Zo is uw fles uit 1967 als wijn over zijn top heen en moet zeker worden gedronken _ hij zal om die reden minder opbrengen _ maar hij kan net in iemands etikettencollectie ontbreken, juist omdat 1967 niet een uitgesproken bewaarjaar was. En dan stijgt zijn waarde weer. Om u een indicatie te geven: op een recente wijnveiling van Christie's stond een wijn die wat minder hoog is dan Mouton (een 3e, niet een 1e Cru) uit 1967 in de catalogus voor fl. 180-240 per 3 flessen, terwijl 8 flessen van dat chteau uit 1961 (een topjaar) voor fl. 10.000-12.000 waren getaxeerd. Een wijnjaar is dus heel belangrijk, maar bij Mouton heb je de toegevoegde, en soms enige waarde van het etiket. Voor een prijsindicatie kunt u zich wenden tot Christie's in Amsterdam, tel. 020-5755255.


    Bestaat er ook zoiets als een database-programma waarin je je wijnvoorraad kunt bijhouden, alsmede een overzicht vasthouden van de wijnen die je ooit hebt gehad?
    S. Molenaar

    Er bestaan inderdaad een paar programma's waarmee een wijnkelder kan worden bijgehouden. De programma's La Cave en Vinami zijn te koop bij de boekhandel. Daarnaast is er het programma Vinselect, dat te koop is bij Hampuro, Ringoven 64, 3961 EK Wijk bij Duurstede.


    Uit een erfenis ontving ik de volgende flessen wijn: Château Fonreaud Listrac Médoc 1971/ Ch. Lasseque Grand Cru St Emilion 1972/Bourgogne Coulanges 1973/Ch. Haut Cadet St Emilion Grand Cru. Zijn deze wijnen nog drinkbaar of is het verstandiger ze dicht te laten?
    Naam bekend bij de redactie

    De wijnen die u erfde zijn ruimschoots drinkbaar, misschien iets over hun top, zoals de Bourgogne. In elk geval wel de moeite waard om ze even te proeven. Ik hoop voor u dat ze in goede omstandigheden bewaard zijn.


    In mijn kelder heb ik o.a. een St. Emilion Grand Cru van Jean Faure uit 89 en 93 en een Chateau Belgrave 5e Grand Cru uit 93. Ik ontvang graag advies wanneer deze optimaal op dronk zijn. (De Jean Faure uit 89 is overigens nu al erg lekker). Wat vindt u overigens van de prijs-kwaliteit verhouding van een Bourgogne wijn Auxey-Duresse uit 94 voor rond de 22 gulden?
    Edwin Kuil

    Het gaat om Ch. Gravet van J. Faure, een domein met een goede naam. Ik kan me voorstellen dat de '89 al heerlijk is _ die moet ook vanaf nu gedronken worden. De '93 kan nog wel iets rijpen, maar 1993 was geen topjaar, dus zal de wijn zich vrij snel ontwikkelen. Als u meer flessen heeft, is het leuk de wijn in de loop van dit jaar steekproefsgewijs te proeven en uw notities op te schrijven. U kunt de wijn zo testen en later de notities van nu vergelijken met uw ervaringen van een later datum _ de wijn zal zeker nog een ontwikkeling doormaken.
    Hetzelfde geldt voor de Belgrave. Een mooie wijn uit de Haut-Mdoc, waar echter tijdens de oogst in dat jaar veel regen is gevallen. Het ligt een beetje aan de wijze waarop de wijnboeren met hun oogst zijn omgegaan (strenge selectie of niet) hoe de kwaliteit van de wijn vooral op de langere duur is. Ik zou de Belgrave zeker al eens proeven als u er meer van heeft; heeft u er maar eentje, dan zou ik hem niet al te lang wegleggen (niet meer dan 10 jaar oud laten worden). De prijs-kwaliteit verhouding van de Auxey-Duresses is heel goed, mits de producent goed is _ die heeft u er niet bij vermeld.


    Leuk verhaaltje op 2 april en wel informatief over de Duitse wijnen. Ik heb in de zestiger jaren vijf jaar tegenover Hochheim (Hoch) gewoond en heb toen de locale wijnen goed leren kennen. Langzamerhand verloren ze hun voorkeurs positie bij ons ten gunste van de Loire wijnen. De laatste 10 jaren kopen we eigenlijk geen duitse wijn meer.
    Mijn vraag: kun U een tabelletje publiceren of e-mailen met de waardering b.v 1-5 van de laatste 10 jaren van diverse wijnlanden? Als U dan in Uw regelmatige rubriek de niewste cijfers zou geven, kan een lezer als ik dat bestandje mooi zelf bijhouden. Is dat misschien een bruikbare suggestie ?? Ik kijk uit naar 23 April.
    Adriaan Berkelder

    Bij het Wijninformatiecentrum in Den Haag kunt u een wijnwijzer aanvragen, waarop de laatste 10 jaargangen van vele wijngebieden voorkomen. Behalve een waardering van de wijnen uit de diverse gebieden staat daar ook informatie op over de houdbaarheid van de wijnen. Het telefoonnummer van het Wijninformatiecentrum is: 070-3708326.


    Ik lees met veel plezier je wijnkolom in de NRC. Ik drink graag een glas wijn, maar mijn kennis van wijnen is vrij gelimiteerd. Ik zou dan ook graag mijn smaak beter onder woorden willen brengen. Ik wil dan ook aan je vragen of je weet waar er in Rotterdam wijncursussen worden georganiseerd en zo ja waar!
    Rob Groenewegen

    In het cursusboek van het Wijninformatiecentrum kom ik niet één wijncursus tegen in Rotterdam, terwijl er in Den Haag en omstreken een aantal worden gegeven _ u heeft pech! Wel moet er bij u in de buurt de landelijk gespreide cursus voor het Wijncertificaat worden gegeven, waarvoor u ook een examen kunt afleggen. De kosten van zo'n basiscursus (8 avonden) zijn fl. 660. Informatie over de plaats waar deze cursus bij u in de buurt wordt gegeven, kunt u opvragen bij de SVH (Stichting Horeca Vakopleidingen) in Zoetermeer, Postbus 139, 2700 AC Zoetermeer, tel.079-32037112. U kunt deze cursus ook schriftelijk via de Leidse Onderwijs Instellingen volgen.


    Vraag: Hoe komt het dat sommige wijnen lang (soms wel 8 tot 10 jaar) bewaard kunnen worden en andere niet?
    Carla Brakman

    Het bewaarpotentieel van een wijn wordt door verschillende factoren bepaald. De jaargang is heel belangrijk: hoe was het weer tijdens het groeiseizoen, hoe was de oogst, heeft het niet te veel geregend, enz. Verder is de kwaliteit van de druivenstok en het ras mede bepalend, de wijze waarop er gesnoeid wordt en de wijze waarop de producent de wijn maakt: of hij de wijn lang laat gisten of kort, of hij wel of niet de steeltjes mee laat gisten, of de schillen lang meeweken enz. De hoeveelheid tannine (looizuur) in combinatie met het extract van de druif en de zuurgraad van een wijn bepalen zijn leeftijd, in combinatie met bodem en onderhoud van de wijngaard.


    Verder naar Wijnspreekuur [7]
    Terug naar Wijnspreekuur [5]
    Terug naar Wijnspreekuur [4]
    Terug naar Wijnspreekuur [3]
    Terug naar Wijnspreekuur [2]
    Terug naar Wijnspreekuur [1]

  • NRC Webpagina's
    23 april 1998


        Bovenkant pagina

    NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)