U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    A G E N D A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

NRC DANCE AGENDA
Dance agenda

Wijnspreekuur


 VOORKEUR: 


FILM 
MUZIEK  
THEATER 
MUSEA 
GALERIE 

S c h a k e l s
Internet Wine Guide
French Wines and Food
New Mexico Wines
New Zealand Wines
Wine Spectator
Wines of California
Australian Wine Online
Wine State Magazine

Wijnspreekuur [7]

Ruim honderd lezers stuurden vragen in voor het wijnspreekuur. Over veilingen, vakantielanden en bewaarwijnen. Conclusie: de NRC-lezer bewaart in zijn kelder veel kostbare wijnen, maar die zijn vaak al over hun hoogtepunt heen als hij ze ontkurkt. Lucette M. Faber geeft antwoord op een aantal vragen.


Ik heb al vele jaren last van een voedselintolerantie die, volgens een onderzoek van het Allergie Centrum Utrecht in 1992/1993, veroorzaakt wordt door "biogene aminen". Sindsdien houd ik mij zo goed mogelijk aan een dieet waarin verscheidene voedingmiddelen niet mogen voorkomen. Daaronder tot mijn spijt wijn. Als ik af en toe "zondig', heb ik soms wel, soms niet, intolerantieverschijnselen.
In een artikel in NRC-Handelsblad dd 8 februari 1997 zegt prof.dr.ir. G. Schaafsma van TNO Voeding: biogene aminen ontstaan door een onzorgvuldige bereiding van de wijn. (Het artikel ging over katers na drankgebruik, mijn klachten hebben daar niets mee te maken). Mijn vraag: Is aan de herkomst van wijnen, de soort of wat dan ook, iets af te leiden dat een aanwijzing kan zijn voor het al of niet voorkomen van biogene aminen? Ik vind het prima als mijn vraag in de krant beantwoord wordt, vermelding van mijn naam lijkt mij dan niet nodig.
P. Kruijsdijk

De biogene aminen waarvoor u allergisch bent, zitten vooral in rode wijn. Zij behoren tot de groep der histaminen en worden niet gevormd door een onzorgvuldige bereiding van wijn, ze komen structureel voor in de wijn. Als u dus toch eens een glas wijn wilt drinken zonder het risico van afweerverschijnselen in het lichaam, dan kunt u het beste een glas witte wijn drinken.


In augustus heb ik het genoegen een maand lang in Argentinie te verblijven. Mijn kennissenkring ziet dit verblijf als een uitgelezen kans om niet alleen de wijnkelder bij te laten vullen maar zich ook in 1998 al eens te laten verwennen. U begrijpt mijn vragen reeds: welke, met name rode, Argentijnse wijnen kunt u voor consumptie in 1998 aanbevelen? Welke, met name rode, Argentijnse wijnen zijn naar uw mening geschikt voor de geduldige genieter?
Michel Willems

Argentini is niet het land bij uitstek voor bewaarwijnen, omdat er veel snel drinkbare wijnen worden gemaakt. Maar er wordt de laatste tijd wel meer geinvesteerd in wijnen van goede Europese druivenrassen zoals de pinot noir, de syrah en de cabernet sauvignon. Er is dus alle kans dat u tijdens uw verblijf wijnen van deze druivenrassen zult proeven. Het belangrijkste wijngebied is Mendoza, verder is er ook nog San Juan en Rio Negro. Voor witte wijn kunt u eens proeven wat de muscatel heeft te bieden, en verder de sauvignon blanc, die in de Valle de Uco, binnen Mendoza, wordt aangeplant.


Ik heb een fles Ch. Haut Brion uit 1964. De wijn is slecht bewaard. Ik vraag me af of er nog kans is dat de wijn drinkbaar is of kan ik hem beter dicht laten voor de curiositeit.
Jan Altena (P.S. Leuk idee trouwens zo'n spreekuur)

Uw fles Haut-Brion 1964 kan nog tot het jaar 2000 gedronken worden, hoewel er een kans is dat hij door de slechte bewaarcondities iets minder mooi is dan hij volgens de boekjes moet zijn. Toch vermoed ik dat u er nog een heel plezierige avond mee zult beleven.


Waarom voeren de Champagne-merken geen jaartal op hun etiket? En kan men Champagne enkele jaren bewaren?
E. Kloosterman

Champagnes worden gemaakt op basis van een zogenaamde assemblage: er worden wijnen uit diverse jaargangen gebruikt om een Champagne te maken die elk jaar min of meer dezelfde smaak heeft. Dit is dan de smaak die typerend is voor het Champagnehuis dat de Champagne produceert. In de Champagne is dus niet de wijngaard of de jaargang van overwegend belang, maar de smaak die een huis heeft ontwikkeld. Alleen in bijzonder mooie wijnjaren wordt er een jaargangs-Champagne op de markt gebracht, de millésime, die ook veel kostbaarder is dan de gewone Champagne. Het jaartal staat dan wel op het etiket vermeld. Champagne is zo gemaakt dat hij direct nadat hij op de markt is gedronken kan worden. Hoe beter de Champagne, hoe langer hij bewaard kan worden. Een Champagne verliest echter in de loop der jaren wel wat van zijn frisheid, het zijn geen echte oplegwijnen. Jaargangs-Champagnes kunnen wel langer bewaard worden, maar zijn als ze op de markt komen ook al een aantal jaren oud, omdat ze in de kelders van de diverse huizen eerst jarenlang op hun depot liggen rijpen ter verfijning van de smaak.


Jaren geleden bracht onze oudste zoon een mooie fles wijn mee uit Spanje. Het betreft een Vega Sicilia, Gran Reserva uit 1976. Met smart zien wij uit naar een glas van deze mooiste (?) Spaanse wijn, maar ... Johnson's Wijngids geeft aan dat hij nog niet op dronk is. Lijkt zeer onwaarschijnlijk, maar we durven gewoonweg niet. Kunt u ons uitkomst bieden?
A. Moens

Ja, met Vega Sicilia moet een mens echt geduld betrachten! Het is een wijn waarvoor zelfs de koning van Spanje voor in de rij moet staan omdat er zo weinig van wordt gemaakt, en niet eens elk jaar. Uw fles uit 1976 kunt u nu al drinken, ook al wordt hij de komende tien jaar zeker niet minder. Zo'n fles vraagt wel om een mooie maaltijd om hem te begeleiden en een serveertemperatuur rond de 18 graden. Heel veel plezier met uw bijzondere cadeau.


Ik ga met vakantie naar de omgeving van Gap, in de Drôme-Ht. Alpes in Frankrijk. Heeft u suggesties voor goede wijnen uit die streek?
Verder heb ik een wijnkeldertje waar de luchtvochtigheid 77 procent is en de temperatuur 16 tot 17 graden bedraagt. Ik besef dat dit te warm is (er loopt nl een verwarmingsbuis doorheen). Wat voor invloed heeft dat op wijnen die er langer liggen? Zijn er regels voor de houdbaarheid van wijn? Als een Bordeaux er bv tien jaar ligt bij een constante temperatuur van 16 graden, kan ik er dan een aantal jaar aftrekken omdat hij door de hogere temperatuur in mijn kelder eerder op dronk is?
Loek van Noord

Wat betreft uw eerste vraag: het gebied waar u heen gaat, grenst aan een aantal wijngebieden. In de eerste plaats is er de heerlijke mousserende wijn Clairette de Die, verder zijn er de Ctes du Rhne wijnen uit de verschillende gebieden ten westen en zuidwesten van de Dôrme - de Ctes du Rhne Villages (wijnen die hun dorp als herkomstbenaming op het etiket mogen zetten) zijn erg lekker. Degene die het dichtst bij de Drme liggen, zijn Valras en Vinsobres. Verder is er nog het kleine gebied Cteaux de Tricastin dat gedeeltelijk in de Drme ligt. Ook hier komen lekkere, stevige rode wijnen vandaan.
De temperatuur van uw kelder is inderdaad aan de hoge kant, maar als hij constant is, kunnen uw wijnen toch wel evenwichtig rijpen. Er bestaat geen speciale rekenformule voor het aantal jaren dat men van het totaal kan aftrekken bij opslag in een warme kelder. Ik zou een wijn die in deze kelder ligt na een jaar of vijf eens proeven, zodat u zijn ontwikkeling kunt meten. Het bijhouden van een kelderboek kan zeker in het geval van een moeilijke kelder heel nuttig zijn _ zo komt u erachter hoe de wijnen het doen in de loop der jaren. In dit geval moet u de wijnen nooit het maximum aantal jaren dat ervoor staat, laten liggen.


Verder naar Wijnspreekuur [8]
Terug naar Wijnspreekuur [6]
Terug naar Wijnspreekuur [5]
Terug naar Wijnspreekuur [4]
Terug naar Wijnspreekuur [3]
Terug naar Wijnspreekuur [2]
Terug naar Wijnspreekuur [1]

NRC Webpagina's
23 april 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)