A G E N D A
|
![]()
FILM MUZIEK THEATER MUSEA GALERIE ![]() Internet Wine Guide French Wines and Food New Mexico Wines New Zealand Wines Wine Spectator Wines of California Australian Wine Online Wine State Magazine ![]()
|
![]() Wijnspreekuur [7]
Ruim honderd lezers stuurden vragen in voor het wijnspreekuur. Over veilingen, vakantielanden en bewaarwijnen. Conclusie: de NRC-lezer bewaart in zijn kelder veel kostbare wijnen, maar die zijn vaak al over hun hoogtepunt heen als hij ze ontkurkt. Lucette M. Faber geeft antwoord op een aantal vragen.
De biogene aminen waarvoor u allergisch bent, zitten vooral in rode wijn. Zij behoren tot de groep der histaminen en worden niet gevormd door een onzorgvuldige bereiding van wijn, ze komen structureel voor in de wijn. Als u dus toch eens een glas wijn wilt drinken zonder het risico van afweerverschijnselen in het lichaam, dan kunt u het beste een glas witte wijn drinken.
![]() In augustus heb ik het genoegen een maand lang in Argentinie te verblijven. Mijn kennissenkring ziet dit verblijf als een uitgelezen kans om niet alleen de wijnkelder bij te laten vullen maar zich ook in 1998 al eens te laten verwennen. U begrijpt mijn vragen reeds: welke, met name rode, Argentijnse wijnen kunt u voor consumptie in 1998 aanbevelen? Welke, met name rode, Argentijnse wijnen zijn naar uw mening geschikt voor de geduldige genieter? Michel Willems
Argentini is niet het land bij uitstek voor bewaarwijnen, omdat er veel snel drinkbare wijnen worden gemaakt. Maar er wordt de laatste tijd wel meer geinvesteerd in wijnen van goede Europese druivenrassen zoals de pinot noir, de syrah en de cabernet sauvignon. Er is dus alle kans dat u tijdens uw verblijf wijnen van deze druivenrassen zult proeven. Het belangrijkste wijngebied is Mendoza, verder is er ook nog San Juan en Rio Negro. Voor witte wijn kunt u eens proeven wat de muscatel heeft te bieden, en verder de sauvignon blanc, die in de Valle de Uco, binnen Mendoza, wordt aangeplant.
Uw fles Haut-Brion 1964 kan nog tot het jaar 2000 gedronken worden, hoewel er een kans is dat hij door de slechte bewaarcondities iets minder mooi is dan hij volgens de boekjes moet zijn. Toch vermoed ik dat u er nog een heel plezierige avond mee zult beleven.
Champagnes worden gemaakt op basis van een zogenaamde assemblage: er worden wijnen uit diverse jaargangen gebruikt om een Champagne te maken die elk jaar min of meer dezelfde smaak heeft. Dit is dan de smaak die typerend is voor het Champagnehuis dat de Champagne produceert. In de Champagne is dus niet de wijngaard of de jaargang van overwegend belang, maar de smaak die een huis heeft ontwikkeld. Alleen in bijzonder mooie wijnjaren wordt er een jaargangs-Champagne op de markt gebracht, de millésime, die ook veel kostbaarder is dan de gewone Champagne. Het jaartal staat dan wel op het etiket vermeld.
Champagne is zo gemaakt dat hij direct nadat hij op de markt is gedronken kan worden. Hoe beter de Champagne, hoe langer hij bewaard kan worden. Een Champagne verliest echter in de loop der jaren wel wat van zijn frisheid, het zijn geen echte oplegwijnen. Jaargangs-Champagnes kunnen wel langer bewaard worden, maar zijn als ze op de markt komen ook al een aantal jaren oud, omdat ze in de kelders van de diverse huizen eerst jarenlang op hun depot liggen rijpen ter verfijning van de smaak.
![]() Jaren geleden bracht onze oudste zoon een mooie fles wijn mee uit Spanje. Het betreft een Vega Sicilia, Gran Reserva uit 1976. Met smart zien wij uit naar een glas van deze mooiste (?) Spaanse wijn, maar ... Johnson's Wijngids geeft aan dat hij nog niet op dronk is. Lijkt zeer onwaarschijnlijk, maar we durven gewoonweg niet. Kunt u ons uitkomst bieden? A. Moens
Ja, met Vega Sicilia moet een mens echt geduld betrachten! Het is een wijn waarvoor zelfs de koning van Spanje voor in de rij moet staan omdat er zo weinig van wordt gemaakt, en niet eens elk jaar. Uw fles uit 1976 kunt u nu al drinken, ook al wordt hij de komende tien jaar zeker niet minder. Zo'n fles vraagt wel om een mooie maaltijd om hem te begeleiden en een serveertemperatuur rond de 18 graden. Heel veel plezier met uw bijzondere cadeau.
Wat betreft uw eerste vraag: het gebied waar u heen gaat, grenst aan een aantal wijngebieden. In de eerste plaats is er de heerlijke mousserende wijn Clairette de Die, verder zijn er de Ctes du Rhne wijnen uit de verschillende gebieden ten westen en zuidwesten van de Dôrme - de Ctes du Rhne Villages (wijnen die hun dorp als herkomstbenaming op het etiket mogen zetten) zijn erg lekker. Degene die het dichtst bij de Drme liggen, zijn Valras en Vinsobres. Verder is er nog het kleine gebied Cteaux de Tricastin dat gedeeltelijk in de Drme ligt. Ook hier komen lekkere, stevige rode wijnen vandaan.
Verder naar Wijnspreekuur [8] |
NRC Webpagina's
|
Bovenkant pagina |