A G E N D A
|
FILM MUZIEK THEATER MUSEA GALERIE Internet Wine Guide French Wines and Food New Mexico Wines New Zealand Wines Wine Spectator Wines of California Australian Wine Online Wine State Magazine
|
Wijnspreekuur [1]
Ruim honderd lezers stuurden vragen in voor het wijnspreekuur. Over veilingen, vakantielanden en bewaarwijnen. Conclusie: de NRC-lezer bewaart in zijn kelder veel kostbare wijnen, maar die zijn vaak al over hun hoogtepunt heen als hij ze ontkurkt. Lucette M. Faber geeft antwoord op een aantal vragen.
In het najaar komt Agenda met een nieuw wijnspreekuur. Vragen kunt u nu al sturen naar weekagenda@nrc.nl.
Een goede en niet dure wijn die toch een respectabel aantal jaren bewaard kan worden, levert problemen op. Om zo lang bewaard te kunnen worden, heeft een wijn namelijk bepaalde kwaliteiten nodig die onherroepelijk in geld worden uitgedrukt. Voor de Bordeaux was 1997 geen echt goed jaar. Als u een oplegwijn uit dat jaar wilt hebben, moet u een Grand Cru nemen. Die kosten circa fl.50 en meer en zijn voorlopig nog niet op de markt. Bij de betere importeurs kunt u vanaf dit voorjaar intekenen op zulke wijnen. In de Bourgogne was 1997 wel een redelijk goed jaar, maar was de oogst klein en daar kom je al helemaal niet goedkoop uit: bewaarwijnen kosten al gauw vanaf fl. 60 per fles. Italië heeft als regio's voor bewaarwijnen Piemonte (Barolo's, Barbera's) en Toscane (Brunello di Montalcino). Deze wijnen worden de eerste drie jaar nog niet vrij gegeven en zijn ook prijzig. U ziet: "niet te duur' legt beperkingen op. Ik raad u aan in de loop van dit jaar met een goed wijnimporthuis contact op te nemen en daar uw vraag voor te leggen. Dan kunt u het prijskaartje naast het meest recente aanbod leggen. Goede importeurs zijn o.a. Okhuysen in Haarlem, Sauter in Maastricht, Colaris in Weert en Noordman in Leiden.
Over Kaukasische wijnen weet ik helaas niets, maar wellicht kan het Wijninformatiecentrum u verder helpen: tel. 070-3708326.
U heeft een heel kostbare fles in huis van een goed jaar. Het jaar 1964 was niet overal even makkelijk in de Medoc, maar de Graves, waar de Haut-Brion vandaan komt, had geen problemen bij de oogst. De wijn moet nog erg mooi zijn, maar ik zou hem niet decanteren. Fragiele wijnen van die leeftijd kunnen vaak net niet tegen dat extra beetje zuurstof dat meekomt met het overschenken.
Uw Château Margaux 1985 is rond het jaar 2010 nog een zeer mooie wijn, zeker als u hem zolang goed bewaart. Het gaat om een goed jaar, een geweldig chteau en een goede bewaarplaats: dat betekent dat de wijn wel 30 tot 40 jaar oud kan worden. Hij wordt wel fragieler tegen die tijd, maar dat gebeurt met alles wat oudert.
Kunt u mij zeggen waar wijnveilingen worden gehouden? Wie kan beoordelen of de flessen die ik wil afstoten _ overigens niet zo veel _ de moeite waard zijn om te veilen? Zijn alle veilingvoorwaarden gelijk? Frits van 't Spijker
In Nederland organiseert veilinghuis Christie's in Amsterdam twee keer per jaar een wijnveiling. Zij hebben ook veilingen in Londen en New York, maar daar zal uw belangstelling waarschijnlijk niet naar uitgaan. Een taxateur van wijnen beoordeelt de kwaliteit en de mogelijke prijs van de wijn. U kunt dit bij het veilinghuis vragen, maar ook een particulier inschakelen, als u niet direkt met het veilinghuis in contact wilt treden. Het telefoonummer van Christie's is: 020-5755254/288. Voor particulier advies kunt u zich wenden tot F. Jacobs, tel. (alleen 's avonds) 020-6978347. Veilingvoorwaarden zijn inderdaad overal gelijk.
Leest u informatie in folders over wijn, dan wordt er gerekend vanaf het moment dat de informatie wordt verstrekt. Dus als u nu leest over de wijn in de zin van ,,nog zeker 3 jaar houdbaar'', dan is die wijn houdbaar tot 2001. Staat er in een wijngids 'tien jaar houdbaar' dan wordt altijd gerekend vanaf de oogstdatum.
Uw reisdoel ligt enkele kilometers verwijderd van de grens van het bekende wijngebied Peneds en ten zuidoosten van het kleinere wijngebied _ met grote verwantschap met de Peneds _ Conca de Barber.
Peneds is om twee zaken heel beroemd: de mousserende wijnen onder de verzamelnaam Cava, en de witte en rode wijnen van het huis Torres. Cava's (bijvoorbeeld Freixenet en Codorni) kunt u een tijdje bewaren, maar echte oplegwijnen zijn het niet _ ze zijn wel erg lekker. Wilt u rode en witte oplegwijnen kopen van bijvoorbeeld Torres, dan kunt u denken aan de Gran Vina del Sol, de Milmanda, de Gran Sangre de Toro en de Gran Coronas Black label. Bij het bureau voor Spaanse wijnen, Vinos de Espana, kunt u informatie inwinnen waar deze wijnen worden verkocht. Tel. nr. 070-3608718. Wilt u in Spanje zelf wijn kopen, dan is Villefranca de Peneds het centrum van de streek.
Ook over Spanje is een mooi en bruikbaar boek in de handel: de Wijn- en Reisatlas van Spanje, van Hubrecht Duijker, uitgeverij Het Spectrum. U kunt deze atlas bij de gespecialiseerde wijboekhandel kopen (Boekhandel Synthese in Den Haag of Lankamp en Brinkman in Amsterdam), maar u kunt hem waarschijnlijk ook bij een goede boekhandel bestellen. Het jaar van uitgave is 1992.
U stelt geen eenvoudige vraag. Ik heb wel informatie over Chteauneufs die bij de diverse importeurs te koop zijn, maar deze leveren over het algemeen niet aan particulieren en hun prijslijsten heb ik niet in mijn hoofd. Het is merkwaardig dat de La Nerthe niet goed was, want 1994 was geen slecht jaar (ook geen top). Ik geef u een paar namen van importeurs die ook aan particulieren leveren en die _ voor zover ik weet _ goede Chteauneufs voeren. Verder kan ik u alleen maar aanraden om voor u koopt eerst te proeven en dat betekent dus niet bij de Wijnbeurs kopen. Op zichzelf is de Wijnbeurs geen slecht instituut, maar je moet het hoofd er koel bij houden als consument, want je wordt door hun beschrijvingen inderdaad soms gek gemaakt. Goed documenteren met behulp van wijngidsen is echt nodig. Onbekende merken zou ik nooit via zo'n instelling kopen, ook al omdat je er altijd twaalf van moet afnemen. Als hij niet smaakt, is twaalf flessen heel wat.
Adressen: Wijnhandel Okhuysen, tel. 023-5312240 Op welke manier zou ik een wijn,,kelder'' kunnen inrichten in een nieuwbouwhuis? Het huis heeft geen kelder. Wel een (ongeïsoleerde) garage. Dick Specht
Als u een wijnkelder wilt maken in een nieuwbouwhuis zonder echte kelder, dan bent u òf aangewezen op een wijnbewaarkast (tot 200 flessen) òf op het isoleren van een deel van de garage. Misschien heeft u een klein kamertje over, dat gemakkelijker dan een deel van de garage kan worden geisoleerd? Een koelsysteem kan zo'n ruimte dan verder op temperatuur houden. Meer informatie kunt u inwinnen bij Vinis Oplegssystemen, tel. 0411-686542.
|
NRC Webpagina's
|
Bovenkant pagina |