U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   V O O R P A G I N A
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
CDU

Rol CDU in Hessen in opspraak


BERLIJN, 11 FEBR. De positie van de CDU'er Roland Koch, minister-president van de deelstaat Hessen, wankelt. Het hoofdkwartier van de liberale FDP heeft zijn afdeling in de deelstaat opgeroepen de coalitie met de CDU te verbreken. Dit naar aanleiding van schandalen rond geheime bankrekeningen waarbij Koch, tot voor kort een van de grote politieke beloften van de Duitse christen- democraten, is betrokken. Mocht Koch vallen en zijn partij daaropvolgende verkiezingen verliezen, raakt de CDU waarschijnlijk haar meerderheid in de Bondsraad, de Duitse Eerste Kamer, kwijt.

Tot nu toe is de FDP-Hessen doof gebleven voor de druk uit Berlijn en blijft Koch door dik en dun steunen, ondanks bemoeienissen van ook andere vooraanstaande politici. Zo noemde bondskanselier Gerhard Schröder onlangs Koch een "leugenaar". Morgen valt tijdens een speciale FDP-bijeenkomst over de kwestie een beslissing over verdere coalitiedeelname in Hessen. Als dit besluit negatief voor Koch uitpakt, zijn nieuwe deelstaatverkiezingen waarschijnlijk omdat alternatieve meerderheden in de landdag ontbreken. De laatste verkiezingen in Hessen waren februari vorig jaar.

Onlangs gaf Koch toe dat hij niet de waarheid had gesproken over zijn betrokkenheid bij de zwart-geldschandalen die de CDU teisteren en waarin oud-bondskanselier Helmut Kohl de hoofdrol speelt. Zo betitelde Koch een bedrag van 1,5 miljoen mark, afkomstig van een geheime rekening die door onbekenden werd gevuld, aanvankelijk als een lening. Op dat moment wist hij al dat het bedrag van die geheime rekening afkomstig was. De 1,5 miljoen werd gebruikt om de verkiezingscampagne van de CDU vorig jaar te financieren. Dat leverde Koch het verwijt op van de oppositionele SPD en Groenen in Hessen dat hij de verkiezingen heeft gekocht. Beide partijen dringen daarom al langere tijd aan op nieuwe verkiezingen.

Ruth Wagner, voorzitter van de FDP in Hessen en minister in het deelstaat-kabinet van Koch, heeft echter de minister-president gesteund nadat hij zijn fout had toegegeven. Ze sprak weliswaar van een 'kapitale fout' die aanleiding gaf tot verder juridisch onderzoek. Maar ze vond dat Koch op tijd en ruimhartig zijn leugen had toegegeven. Bovendien vond ze dat de landelijke FDP zich niet te veel met deelstaataangelegenheden moet bemoeien. Ze ontkende uit machtsbehoud te opereren. "Mijn levensgeluk hangt niet af van een ministerspost", zei ze. Koch heeft "blij en dankbaar" gereageerd op de solidariteitsverklaring van zijn coalitiegenoot.

Landelijk FDP-leider Wolfgang Gerhardt en andere liberale kopstukken vinden echter dat Koch zijn geloofwaardigheid heeft verloren en willen zo snel mogelijk nieuwe verkiezingen. De liberalen hopen electoraal garen te spinnen bij alle schandalen binnen de CDU. Opiniepeilingen registreren namelijk een overloop van kiezers van de CDU naar de FDP. (Reuters, AP)


Zie ook:

Onderzoek CDU naar donaties stokt (5 februari 2000)
Meer zwart geld in CDU dan gedacht (25 januari 2000)
'Mitterrand gaf Kohl miljoenen voor campagne' (24 januari 2000)
'CDU is, ondanks alles, sterke partij' (22 januari 2000)
Kopstuk van CDU pleegt zelfmoord (21 januari 2000)
Weinig begrip voor Helmut Kohl (21 januari 2000)
Kohl niet langer erevoorzitter CDU (19 januari 2000)
CDU-parlementslid weg om zwart geld (18 januari 2000)
Aanzien van de Duitse democratie in geding (17 januari 2000)
Schäuble is nog lang niet weg (14 januari 2000)
Schäuble bekent illegaal geld te hebben ontvangen (11 januari 2000)
Een SPD'er ging zelfs met de bank op berenjacht (6 januari 2000)
Onderzoek Kohl ontzet Duitsers (30 december 1999)
Oud-kanselier Kohl verliest steun CDU-top (22 december 1999)
Kohl: ik heb nooit zelf geld ontvangen (17 december 1999)
Kohl: ik beheerde geheime gelden (1 december 1999)

NRC Webpagina's
11 FEBRUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)