NRC Handelsblad: vandaag Zaterdag 13 november 1999
NRC HANDELSBLAD
* TEGENSPRAAK    * SUPPLEMENT    AGENDA    ARCHIEF    ADVERTENTIES    SERVICE
De website van NRC Handelsblad brengt dagelijks een selectie uit het nieuws en wordt om 16.00 uur geactualiseerd
Vers Nieuws
bolletje De Stemming: Is nader onderzoek naar milieuschade door gaswinning in de Waddenzee zinvol?
bolletje De winnaar van de Fokke & Sukke-wedstrijd is bekend.
bolletje 'De Cid' in Kunst van de Week.
bolletje Z: Het Bijna-land, over de moeizame wederopbouw van Kosovo.
bolletje 'Het waddengebied mist elke rationaliteit' in Wetenschap & Onderwijs.
bolletje Deze week in de Boekenbijlage de Zwarte tranen van Tom Lanoye en Noam Chomsky
bolletje Het marketingtechnisch fatale boek van H.M. van den Brink in CS.
bolletje Profiel over kinderrechten.
bolletje Reacties Tweede Kamer op het Belastingplan 2001.
bolletje In het nieuws:
Dossier Microsoft
bolletje Het politieke web ontrafeld op www.nrc.nl/DenHaag
Den Haag

( a d v e r t e n t i e s )


Vragen, reacties of opmerkingen? Stuur ze naar web@nrc.nl.
Ingezonden brieven kunt u naar opinie@nrc.nl sturen, klachten over de bezorging naar abonnee@nrc.nl en oude artikelen zijn (tegen betaling) via docu@nrc.nl te bestellen.

Weer aardschok in noordwest Turkije
Een vrouw en haar dochter uit het Turkse Adapazari nadat de stad gisteravond door een aardbeving werd getroffen. De beving had een kracht van 7,2 op de schaal van Richter en heeft tientallen levens geëist.
(Foto AP)

Bij een nieuwe aardbeving in het noordwesten van Turkije zijn gisteren zeker honderd mensen om het leven gekomen. Meer dan 1.500 mensen raakten gewond. Algemeen wordt er echter in Turkije vanuit gegaan dat de komende dagen dat aantal aanzienlijk zal stijgen.

* Kok zoekt marge tussen niet en nog niet boren
Het kabinet houdt vast aan nader onderzoek naar eventuele milieuschade bij nieuwe gasboringen in de Waddenzee, zo deelde premier Kok gisteren mee.

* Laatste kans voor aangeslagen NS
De NS krijgt vooralsnog het felbegeerde contract op de exploitatie van de HSL-zuid niet. Er rest het aangeslagen bedrijf echter nog één kans.

* Voze scheldpartij van Vlaamse elite
"Geen gezond denkend mens kan zich zonder kokhalzen maar inbeelden aan de uitgelebberde sigarettenpeuk van Guggemans te gaan toeteren."

* Russisch leger boekt succes in Tsjetsjenië
onder een schot te lossen hebben Russische pantsereenheden vrijdag de tweede stad van Tsjetsjenië, Goedermes, ingenomen. De eerste beelden toonden uitgestorven straten, geblakerde woonflats en ruïnes en een tot stilstand gekomen reuzenrad.

* De Draad - dagelijkse column
Aandoenlijke handelingen voor het oog van de 'sexcam'
* Dagelijkse cartoon:
Fokke & Sukke
* Kort nieuws
* Medianieuws
* Radio en televisie
* Film en Video - premières
* Profiel - wekelijkse themabijlage
* Dossiers
* Documenten
* Economie voor jou
* Bureau Moskou
* Videoclip
* Kunst van de Week
* Gastenboek


( a d v e r t e n t i e s )

Krekel
Krekel
Langzaam maar
zeker: de hoge-
snelheidslijn

NRC Handelsblad
op Internet

Hoofdredactie:
mr. F.E. Jensma
(hoofdredacteur),
J. van der Vaart,
drs. J.B.M. Donker,
dr. W. Oosterbaan Martinius,
en L. Starink

Internetredactie:
F. Santing (chef),
drs. E.N.M. de Bruin,
drs. L.J. Keijser,
drs. T.S.E. Ketelaar,
drs. M.J. Klaver,
T.J. Rooduijn en
L. Witte

Vormgeving:
B. Grätz
V.J.S.M. Ramsey

 

( a d v e r t e n t i e s )

* Impuls voor eerbiedwaardig instituut
De Prix de Rome is een oud en eerbiedwaardig instituut. Zo oud en eerbiedwaardig zelfs, dat die status soms wringt met haar uitgangspunt: het stimuleren van jonge kunstenaars. Waar dat toe kan leiden is bijna ieder jaar te zien op de Koninklijke Subsidie voor Schilderkunst, ook zo'n oude prijs voor jonge kunst: matte tentoonstellingen van kunstenaars die nog nauwelijks een eigen stijl hebben ontwikkeld, en niet hun riskantste werk insturen. Daarvoor staat er teveel op het spel. Ook de Prix de Rome had daar soms last van.

* Oplossingen voor de komende zestien uur
Albert Heijn en de Nederlandse Spoorwegen beginnen samen 'gemakswinkels' op NS-stations. Als het lukt, wil 's lands grootste supermarktketen het concept ook loslaten op scholen, binnensteden, ziekenhuizen en grote evenementen.

* Je niet laten opjutten
Zijn lauwe gevoel over e- commerce ("wij hebben geen bakken geld weggegooid") is nog een warm pleidooi vergeleken met zijn denken over buitenlandse expansie. Topman Hessels wil met zijn detailshandelsconcern Vendex KBB naar de top-tien in Europa. Maar wel voorzichtig. "Je kan in dit vak hele aardige resultaten halen als je alleen al grote fouten weet te vermijden."

* WTO-beraad tussen China en VS verlengd
De onderhandelingen tussen de VS en China over de toetreding van Peking tot de Wereldhandelsorganisatie (WTO) zijn met een dag verlengd, nadat geen positief resultaat was bereikt. Vandaag zal een uiterste poging worden gedaan om toch tot overeenstemming te komen over de voorwaarden voor China's lidmaatschap..

* Rentree Overmars
In de oefenwedstrijd tegen Tsjechië maakt Marc Overmars zijn rentree in het Nederlands elftal, nadat hij vijf interlands heeft ontbroken. Daar ging een pittig onderhoud met bondscoach Frank Rijkaard aan vooraf.


H O O F D R E D A C T I O N E E L   C O M M E N T A A R
* Verder in Kosovo
Vijf maanden is het geleden dat er in de Joegoslavische provincie Kosovo een einde kwam aan de oorlog die officieel geen oorlog mocht heten. Herstelwerkzaamheden zijn sindsdien in de plaats gekomen van de blinde geweldsuitbarsting die Kosovo daarvoor teisterde. Vanuit het hoofdkantoor van de KFOR-vredesmacht in Pristina worden optimistische statistieken de wereld ingezonden. De curve met dodelijke geweldsslachtoffers laat, vergeleken met de eerste weken van de buitenlandse aanwezigheid, een neerwaartse trend zien.


Z A T E R D A G S   B I J V O E G S E L
* Het Bijna-land
Vijf maanden na de oorlog hebben Servische militairen en politie Kosovo verlaten. Honderden internationale hulporganisaties zijn er gearriveerd. Om de oorlogsschade te herstellen, een nieuw bestuur op te zetten en de basis te leggen voor een economie. Deze week werd het ministerie van Financiën opgericht. Bericht van de 'blauwe planeet'.

W E T E N S C H A P   E N   O N D E R W I J S
* Boren en winnen
Serieus studiemateriaal te over. Des te vreemder dat wat de laatste twee weken door politici, actievoerders en media over proefboringen en gaswinning in de Waddenzee te berde is gebracht, nauwelijks op kennis is gestoeld. 'De natuur in de Waddenzee heeft naar verwachting maar minimaal te lijden.'

Columns

* J.L. Heldring
* H.J.A. Hofland
* Youp van 't Hek
* Elsbeth Etty
* Karel Knip
* Roel Janssen
* CS Vrijdag
* Leo Prick

Abonnement op NRC Handelsblad?

Abonnement

Een aanbod om over na te denken.

( a d v e r t e n t i e s )