U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   V O O R P A G I N A
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Turkish daily news

Global earthquake report

National earthquake centre, US


Weer aardschok in noordwest Turkije

Door onze correspondent BERNARD BOUWMAN
ISTANBUL, 13 NOV. Bij een nieuwe aardbeving in het noordwesten van Turkije zijn gisteren zeker honderd mensen om het leven gekomen. Meer dan 1.500 mensen raakten gewond. Algemeen wordt er echter in Turkije van uit gegaan dat de komende dagen dat aantal aanzienlijk zal stijgen.

Een Turks radiostation meldde gisteravond al dat in Düzce, het epicentrum van de beving, alleen al in één wijk ten minste 64 mensen de dood hebben gevonden. Volgens seismologen was de aardschok, die een kracht had van 7,2 op de schaal van Richter, een nieuwe beving en geen naschok van de zware beving van augustus, die aan ongeveer 17.000 mensen het leven kostte. Eerder hadden seismologen al grote spanningen gemeten in de Turkse bodem en gewaarschuwd voor een nieuwe aardbeving. De beving van gisteravond werd onmiddellijk gevolgd door een aantal kleinere schokken. De diverse schokken waren goed te voelen tot in Istanbul.

De Turkse televisie toonde gisteren uitgebreid beelden van de enorme chaos in het rampgebied, zo'n 170 kilometer ten oosten van Istanbul. Overal in het gebied lagen mensen onder het puin. Hulp moest vooral uit Ankara komen, omdat de snelweg tussen Istanbul en Bolu op een aantal plaatsen niet meer was te gebruiken.

De Turkse autoriteiten deden gisteravond hun uiterste best om snel en adequaat op de ramp te reageren. Direct na de beving spoedden 71 ambulances zich vanuit Ankara naar het rampgebied. De politie zette onmiddellijk wegen in de omtrek van Düzce en Bolu af om hulpverleners vrij baan te geven. De reddingswerkers worden nu gehinderd door de kou.

Het optreden van de Turkse autoriteiten gisteren contrasteerde sterk met dat na de beving van augustus. Toen was de reactie op de beving in de ogen van veel Turken zo traag en inefficiënt, dat dit tot een grote vertrouwenscrisis in de Turkse staat leidde. Een van de politici die het toen moesten ontgelden was president Demirel, die traag en harteloos op de ramp gereageerd zou hebben. Gisteravond verscheen Demirel direct op de televisie om te verklaren dat dit een "nieuwe ramp" was en dat de staat alle mogelijke hulp zou verlenen.

Ook uit het buitenland, waaronder het buurland Griekenland, is hulp aangeboden. De Griekse hulp bij de beving in augustus zorgde voor ontspanning in de relatie tussen beide landen, die al meer dan twintig jaar in conflict zijn over Cyprus.

De nieuwe aardbeving komt op een voor Turkije zeer ongelegen moment. Het land bereidt zich voor op de komst van de Amerikaanse president Clinton, en de top van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), die voor eind volgende week op het programma staat. Naar alle waarschijnlijkheid gaat de top wel door, maar de aardbeving zet wel een domper op het festijn, dat velen in Turkije juist wilden aangrijpen om een punt te zetten achter de verwerking van de aardbeving van augustus en een nieuw hoofstuk te beginnen.


Zie ook:

Praten over aardbeving is taboe in de crèche (22 oktober 1999)
Vier dagen bidden en peinzen onder het puin (24 augustus 1999)
Epidemieën dreigen nu in Turks rampgebied (23 augustus 1999)
Dodental Turkije boven tienduizend (21 augustus 1999)
Hulpacties vanuit Nederland voor Turkije op gang (21 augustus 1999)
Mogelijk tienduizenden doden Turkije (20 augustus 1999)
'Opvang na ramp nog gebrekkig (19 augustus 1999)
'We weten niet of ze leeft, we zijn machteloos' (18 augustus 1999)
'Alles waarvoor ik heb gewerkt is ineens kapot' (18 augustus 1999)
Dodental aardbeving Turkije blijft stijgen (18 augustus 1999)
Zware aardbeving treft West-Turkije (17 augustus 1999)
Verdriet en boosheid na de beving (17 augustus 1999)

NRC Webpagina's
13 NOVEMBER 1999


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)