U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    D O S S I E R   R I J K S B E G R O T I N G   '97  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

 INHOUD 
 HOOFDLIJNEN 
 CIJFERS & GRAFIEKEN 
 DEPARTEMENTEN 
 ARTIKELEN 
 TROONREDE 
 DISCUSSIE 
 MEEVALLER 
 LINKS 


Opening

Interview Zalm

EMU


Actueel

D E   B E G R O T I N G :


Voor minister Zalm is de miljoenennota voor 1997 de belangrijkste. Op basis van deze begroting wordt de gulden afgeschaft. Een gesprek met een minister die er nog vier jaar aan wil knopen."Tweedeling? Flauwekul. Mensen werken weer." De lofzangen op de financiële, economische en andere inspanningen die Nederland kwalificeren voor toetreding tot het Europees monetair gezelschap, domineren de diverse memories van toelichting. In "De dans rond de Europese totem" en de toelichtingen op de departementale begrotingen leest u hier meer over. De kosten, verwachtingen, en beperkingen rond het Europese thema, en een vergelijking met de andere Europese landen, worden behandeld in vier artikelen onder het kopje EMU.

Ook presenteerde het kabinet een paarse definitie van het gezin: "Elk leefverband van één of meer volwassenen die verantwoordelijkheid dragen voor de verzorging en opvoeding van één of meer kinderen".
Binnen het kabinet-Kok is de afgelopen maanden flink slag geleverd over de inhoud van de nota "Werken aan zekerheid". Inzet waren de nieuwe oudedagsvoorziening, die het kabinet voorstaat, en mogelijke ingrepen in de WW. Het Centraal Planbureau geeft in de Macro Economische Verkenning 1997 een antwoord op de vraag hoe het nationaal inkomen met 3 procent kan groeien, terwijl de koopkracht er slechts 0,5 procent op vooruit gaat?.

Terwijl in Frankrijk Prinsjesdag noch de paarse begrotings-successen nieuws zijn, wordt in België met afgunst gekeken naar de verrichtingen van het paarse kabinet. In Duitsland wordt het Nederlandse bezuinigingsbeleid te pas en te onpas geroemd.


R I J K S B E G R O T I N G   A C T U E E L :


Prinsjesdag van de laatste republikein
Een historisch dieptepunt voor de republikeinse zaak in Nederland: slechts één lid van de Staten-Generaal liet op Prinsjesdag ,,om principiële redenen'' verstek gaan bij het uitspreken van de Troonrede door de koningin in de Ridderzaal. De eenzame anti-monarchist was GroenLinks-senator Tom Pitstra.
(23-09-1996)

Kamer wenst meer geld voor kleinere klas
Met een paar kleine aanpassingen heeft de Tweede Kamer vannacht steun gegeven aan het kabinetsbeleid voor het komende jaar.
(20-09-1996)

Kritiek De Korte op beleid-Kok
Volgens voormalig vice-premier dr. R.W. de Korte van de VVD is het onvermijdelijk dat er ingegrepen wordt in de hoogte en de duur van de uitkeringen. De Korte, nu vice-president van de Europese Investeringsbank in Luxemburg, looft minister Wijers (D66, Economische Zaken), die wél wil ingrijpen in de uitkeringshoogte en bekritiseert zijn eigen partijgenoot, staatssecretaris F. de Grave (Sociale Zaken), die dat niet wil. De Korte zou zijn kritiek vanmiddag uiten tijdens een forumdiscussie over de Miljoenennota aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.
(19-09-1996)

Spel met ruzies en pseudo-ruzies
,,IK vind dat een onheuse opmerking'', bitst D66-voorman G.J. Wolffensperger richting CDA-leider E. Heerma. Tien minuten na het begin van de Algemene Politieke Beschouwingen, gisteren, liggen de twee al met elkaar overhoop. De toorn van Wolffensperger richt zich op de suggestie van Heerma dat D66 het gezinspolitieke thema van het CDA niet serieus neemt. ,,Ik herinner me het gelach van verleden jaar nog'', zegt Heerma.
(19-09-1996)

Kok beschouwt beleid kabinet als 'zeer sociaal'
Premier Kok verzet zich fel tegen kritiek dat het kabinetsbeleid eenzijdig is gericht op het financieringstekort en de staatsschuld en te weinig sociaal is. Honderdduizend banen erbij en steeds minder mensen met een uitkering is ,,sociaal beleid van de bovenste plank'', aldus Kok vanmorgen bij de algemene politieke beschouwingen in de Tweede Kamer.
(19-09-1996)

Bolkestein moet het hebben van een stevige CDA-oppisitie
Met het debat in de Tweede Kamer, vandaag en morgen, over de begroting voor volgend jaar begint volgens Kees van der Malen in feite de verkiezingscampagne voor 1998. Daarbij heeft premier Kok de beste papieren. Alleen een steviger oppositie van het CDA kan Koks voornaamste concurrent Bolkestein (VVD) op kop brengen.
(18-09-1996)

Oude thema's terug in een nieuwe jas
Het kabinet-Kok drijft uit, want de economie draait op volle toeren. De drie paarse partijen en het CDA lijken zich al te profileren voor de verkiezingen over twee jaar.
(18-09-1996)

Persstemmen
Korte citaten uit het commentaar van Telegraaf, Volkskrant, Parool, Het Financieel Dagblad, Trouw en het Algemeen Dagblad op de begroting.
(18-09-1996)

Parijs en Bonn eens over EMU
Frankrijk en Duitsland zijn het in principe eens over een stabiliteitspact, dat begrotingsdiscipline van de deelnemende landen aan de Economische en Monetaire Unie na 1999 moet garanderen.
(18-09-1996)

Paars ontbeert sociaal gezicht èn hart
De kleine oppositiefracties zien in de plannen van het kabinet een tegenstelling tussen de economische successen enerzijds en gebrek aan aandacht voor sociale kwesties, normen en waarden, duurzaamheid en zorg voor ouderen anderzijds.
(18-09-1996)

Nederland is klaar voor de muntunie
Nederland kan toetreden tot de Economische en Monetaire Unie (EMU) waarbij de gulden wordt vervangen door de euro. De economie en de overheidsfinanciën ontwikkelen zich voorspoedig. Dat creëert ruimte voor grootscheepse investeringen in de infrastructuur.
(17-09-1996)

De bouwers van Kok..... en het Delta-model
DE JAARLIJKSE BOODSCHAP uit Den Haag had vandaag een optimistische toon. Daar is dan ook alle reden toe. Zoals in de Troonrede onderkoeld wordt gezegd zijn de huidige ontwikkelingen bemoedigend. Het kabinet-Kok kan fluitend regeren. Bijna alles loopt beter dan twee jaar geleden bij het opstellen van het regeerakkoord werd voorzien. (hoofdartikel)
(17-09-1996)

De vrieskracht van voortvarend "paars"
Het paarse kabinet toont zich in zijn vandaag gepresenteerde derde begroting nogal ingenomen met zichzelf. Maar achter die façade van tevredenheid schuilt volgens C.J.M. Schuyt veel onvermogen. Want ondanks de schijn van voortvarendheid ziet "paars" geen kans tot noodzakelijke vernieuwing op cruciale beleidsterreinen.
(17-09-1996)

Kok: koningin heeft een eigen rol
Minister-president Kok bestrijdt dat koningin Beatrix in haar rol van staatshoofd een ,,ongecontroleerde of ongewenste macht'' uitoefent. Hij zei dit gisteren in Den Haag bij een toelichting op de Troonrede.
(17-09-1996)

Partijen van coalitie juichen de plannen toe
De regeringspartijen PvdA, VVD en D66 hebben zich vanmiddag zeer positief uitgelaten over de Miljoenennota van het kabinet.
(17-09-1996)

Raad van State gaat akkoord met begroting van 1997
De Raad van State heeft in grote lijnen instemmend gereageerd op de begroting voor 1997. Volgens het hoogste adviesorgaan zal Nederland in 1999 kunnen toetreden tot de Economische en Monetaire Unie (EMU).
(17-09-1996)

Kabinet-Kok komt met een bandjir van nota's
,,In geouwehoer kan je niet wonen'', wist de vroegere staatssecretaris van volkshuisvesting J. Schaefer. De rondborstige Amsterdamse politicus streefde naar daadkracht en wantrouwde papieren oplossingen. Ironisch genoeg was hij actief onder het kabinet-Den Uyl dat zijn maatschappelijke idealen vooral in nota's omzette.
(17-09-1996)

NRC Webpagina's
17 SEPTEMBER 1996


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)