NRC Handelsblad Profiel WAO
NIEUWS | TEGENSPRAAK | SUPPLEMENT | AGENDA | ARCHIEF | ADVERTENTIES | SERVICE 



Overzicht eerdere
afleveringen


WAO
'HET ZIT FOUT TUSSEN DE OREN'
GESCHIEDENIS
POLITIEK
PLAN HOOGERVORST
PARTIJEN
SOCIALE PARTNERS
REÏNTEGRATIE
KEURING
STAP VOOR STAP
STRESS
INTERVIEWS
BIJ DE RECHTER
ORGANISATIES
UITKERINGEN
RAAD VAN BEROEP
VROUWEN
GRAFIEKEN

Oordelen met de rug tegen de muur

Een medische keuring bepaalt wat een werknemer nog wel kan doen. De bevindingen worden objectief getoetst. Voor emoties is geen ruimte.

Margot Poll
DE KEURINGSARTS is een boeman. Hij oordeelt binnen een kwartier over mijn toekomst: ben ik ziek genoeg voor een uitkering. Dat is niet eerlijk: hij moest eens weten wat ik het afgelopen jaar allemaal heb meegemaakt.

Dit is de beleving van veel mensen die een medische keuring voor de Wet op de arbeidsgeschiktheid (WAO) ondergaan. Het bijvoeglijk naamwoord `medische' schept al meteen verwarring. De keuringsarts kijkt namelijk niet naar de ziekte maar naar de capaciteiten van de werknemer. Dat wil zeggen: hij kijkt niet of iemand ziek genoeg is voor de WAO maar hij maakt een inschatting van wat de man of vrouw - ondanks zijn of haar ziekte - nog wel kan.

De keuringsarts spreekt van een zogeheten `restverdiencapaciteit'. Ludo van Rossum, regionaal verzekeringsarts bij Cadans, een van de vijf uitvoeringsinstellingen die de WAO-uitkeringen verzorgen, onderstreept het verzekeringsaspect van de WAO. ,,Men vergeet wel eens dat wij een verzekeraar zijn en dat de arts een claimbeoordeling moet geven voor het recht op een uitkering. Het inkomen van degene die niet meer kan werken, is door de werkgever verplicht verzekerd in deze wet.'' Van Rossum vindt keuringsarts dan ook een afschuwelijk woord. Zelf spreekt hij, net zoals zijn collega's, liever van verzekeringsarts. ,,Wij proberen zo objectief mogelijk vast te stellen wat een werknemer fysiek en psychisch nog kan. Natuurlijk blijft het een inschatting, maar neergelegd in een formulier.''

Jelle Bergman (40) beschouwt de keuring als zeer willekeurig en - zoals verzekeringsartsen ook zelf zeggen - afhankelijk van de tijdgeest. Drie jaar geleden viel Bergman op weg naar zijn werk zo ongelukkig van de fiets na een aanrijding, dat hij zwaar rugletsel opliep. Bergman had een heel leuke baan als coordinator en trainer bij een kleine non-profitorganisatie in Utrecht. Het in de Ziektewet lopen viel hem al zwaar, maar toen hij na een halfjaar geconfronteerd werd met de WAO-formulieren, dacht hij dat men het oordeel over hem al had geveld.

,,In het eerste halfjaar moest ik een paar keer naar de bedrijfsarts. Dat was een vriendelijke man. Betrokken, ook al kon hij verder niet veel doen. Ik vond het moeilijke bezoekjes omdat je aan de ene kant moet beschrijven hoe het met je gaat en toe moet geven dat er weinig verbetering in zit. Aan de andere kant smeek je om meer tijd omdat je hoopt en er eigenlijk vanuit gaat dat het binnenkort beter zal gaan.''

Bergman spreekt van een dilemma. ,,Je voelt dat je aan het verliezen bent, terwijl je de strijd nog volop aan het voeren bent. Toen de bedrijfsarts vervolgens na een halfjaar aankondigde dat ik een afspraak met een andere arts zou krijgen `om alvast alle gegevens in verband met de arbeidsongeschiktheidsuitkering door te nemen zodat alles rond is op de datum dat u in de WAO terechtkomt', had ik het gevoel dat hij mij liet vallen.''

Het is waar, zegt verzekeringsarts Van Rossum, dat de werknemer al in een vroeg stadium wordt benaderd. ,,Het is een overval van formulieren terwijl je zelf nog bezig bent met beter worden. Aan al die formulieren zou wat moeten gebeuren. Aan de andere kant, wij mogen geen uitkering verstrekken als niet voor de veertigste week een oordeel door de verzekeringsarts gegeven is.''

De medische keuring is dus van belang om te bepalen wat een werknemer nog wel kan. De arts keurt aan de hand van een formulier. Hij kruist aan of de werknemer wel/niet kan zitten, kan staan, kan zien, kan lopen en tal van andere bewegingen die inherent zijn aan de werkzaamheden. In dit formulier worden de lichamelijke en psychische beperkingen vastgesteld.

Met de uitkomst van dit onderzoek, dat achteraf overigens op te vragen is, gaat de werknemer naar de arbeidsdeskundige die de andere helft van de keuring verzorgt. Dat wil zeggen, hij stopt de gegevens van het formulier van de verzekeringsarts in het Functie Informatie Systeem (FIS), praat met de werknemer over zijn arbeidsomstandigheden en komt dan tot een conclusie over al dan niet te verrichten werkzaamheden. ,,Het is een theoretische benadering want in de praktijk blijkt dat de baan die uit de FIS rolt, lang niet altijd voorhanden is'', zegt arbeidsdeskundige Joris Wijnekus van Cadans in Eindhoven. In het systeem zitten bijna tienduizend functies, een dwarsdoorsnee van banen die bestaan, elk gespecificeerd naar fysieke en psychische belasting.

Wijnekus: ,,Een verpleegkundige kan bijvoorbeeld voor de uren dat zij arbeidsgeschikt geacht wordt nog wel poliklinisch assistent zijn. Voor de hogere beroepen wordt het al moeilijker want het werk moet van gelijke financiele aard zijn. En een oogarts met reuma kan nu eenmaal niet als huisarts aan de slag. Er wordt gekeken naar het inkomen van de man en naar wat hij in theorie nog zou kunnen verdienen voor het deel dat hij arbeidsgeschikt wordt bevonden. Het verschil wordt opgevangen door de WAO-uitkering.''

Bijvoorbeeld. Een verpleegkundige verdient 30 gulden per uur. Dreigt in de WAO terecht te komen. Wordt gekeurd. Na keuring rolt uit de FIS dat zij nog wel kan werken als lokettiste bij de NS. Daar verdient zij 25 gulden per uur. Wijnekus: ,,Zij verliest eenzesde van haar inkomen, dat is ongeveer 16 procent. Dit percentage loonverlies bepaalt de mate van arbeidsongeschiktheid. De verpleegkundige wordt voor 15 tot 25 procent afgekeurd.''

Jelle Bergman heeft andere ervaringen met de keuring. Hij probeerde de artsen er steeds van te overtuigen hoe hij zijn best deed beter te worden. Hij oefende dagelijks om de pijn te onderdrukken. Bergman: ,,Ik vertelde de verzekeringsarts hoe ik dagelijks van mijzelf naar buiten moest. Het bos is te ver maar een brood kopen ging nog wel en ook hoe ik probeerde of ik op de computer wat kon doen, of een stukje lezen. De arts luisterde, maar telefoneerde ondertussen. Luisterde hij naar mij of naar de stem aan de telefoon? Hij vroeg wat voor een werk ik deed en aan het einde van het gesprek zei hij dat hij de gegevens aan de arbeidsdeskundige zou geven.''

Jelle Bergman heeft naar de gesprekken altijd zijn partner meegenomen - die daar dan vakantiedagen voor opnam - omdat ze zo `emotioneel' en `belastend' zijn. Twee horen meer dan een en Bergman hoorde dat het niet allemaal aan hem lag als hij zich boos maakte over vragen en antwoorden. Het Landelijk Samenwerkingsverband van WAO-Platforms raadt werknemers altijd aan iemand mee te nemen naar de keuringen.

De volgende dag werd Bergman opgeroepen door de arbeidsdeskundige. Uit de rapportage bleek dat hij voor 65 tot 80 procent arbeidsongeschikt was. Hij werd nog wel geschikt bevonden om als plantenstekker, schadebeoordelaar of als medisch secretaris aan de slag te gaan, voor twintig per week. Hij `werkte immers iedere dag op de computer, maakte iedere dag boswandelingen!'

Bergman is nog steeds verontwaardigd. ,,Dan heeft de verzekeringsarts toch niet geluisterd? De arbeidsdeskundige betuigde spijt maar zei geen invloed te hebben op de beoordeling, het was immers een besluit van de arts, en van de computer. Ik werd doodmoe van alle instanties, artsen en computers die zich allemaal achter elkaar verscholen'', zegt Jelle Bergman die langzamerhand het idee kreeg echt arbeidsongeschikt te worden.

De arbeidsdeskundige en verzekeringsarts van Cadans voelen zich door de wet met de rug tegen de muur gezet. Het verhaal van Bergman illustreert het beeld dat velen van de keuringen hebben. Van Rossum: ,,De mensen die wij keuren hebben problemen met de wetgeving zoals die in Nederland is. Zij richten zich vooral op het oude werk en de eigen werkgever. Juist daarom is dat eerste ziektejaar zo belangrijk. Dan kun je toewerken naar de huidige wetgeving en komen de keuringen niet meer als een overval. Overigens valt het aantal bezwaarschriften heel erg mee, dus de acceptatie komt blijkbaar wel.'' Arbeidsdeskundige Wijnekus voegt daaraan toe: ,,Het is misschien vier keer voorgekomen dat ik dacht: die arts zit er naast want wat ik denk dat de werknemer nog kan, komt niet overeen met het beeld dat de arts heeft geschetst.''

Om redenen van privacy is de naam van Jelle Bergman gefingeerd.

NRC Webpagina's
28 JANUARI 1999

Beoordeling

De verzekeringsarts vult een formulier in, waarmee aan de hand van 28 punten uw belastbaarheid wordt vastgesteld. De arts geeft het formulier aan de arbeidsdeskundige, die de gegevens invoert in de computer met de opdracht functies voor u te zoeken.

1 t/m 3. Heeft u problemen met zitten staan en lopen? Hoe lang kunt u achter elkaar zitten, staan of lopen? Heeft u hierbij hulpmiddelen nodig?

4 t/m 6. Heeft u problemen met trappenlopen? Hoeveel treden kunt u zonder klachten beklimmen? Heeft u problemen met klimmen en/of klauteren? Denk b.v. aan activiteiten als schilderen of ramen lappen.

7 t/m 9. Heeft u problemen als u zich moet buigen? Denkt u bijvoorbeeld aan afwassen of werken achter de naaimachine. Heeft u last van uw nek? Zo ja, wanneer merkt u dat?

10 t/m 12. Heeft u problemen als u iets moet pakken, zoals bijvoorbeeld een kastplank of het andere eind van de tafel? Functioneren uw hand en vingers normaal?

13 t/m 15. Heeft u problemen met tillen en/of dragen? Zo ja, kunt u daarvan voorbeelden geven uit het dagelijks leven?

16 t/m 23. Heeft u last van luchtverplaatsingen, zoals bijvoorbeeld tocht? Heeft u last van stof, rook, gas, damp, vochtige of juist droge lucht?

24 en 25. Kunt u goed tegen trillingen? Heeft u beperkingen bij het zien, horen, proeven, ruiken of tasten?

26 en 27. Zijn er zaken waardoor u voor uzelf of voor anderen een risico vormt op de bedrijfsvloer?

Punt 28.

Heeft u bepaalde psychische klachten, zo ja welke? (o.a. vragen over tijdsdruk, dwang, conflicten, verantwoordelijkheid, de chef).

Brochure verkrijgbaar bij LSV/WAO. Inl. 030-2619553.






Een derde deel van alle WAO-beoordelingen luidt `psyche'. Daarmee is het de meest gestelde diagnose. Veel gehoorde klachten: te grote werkdruk en stress. De diagnosegroepen:

Psyche Klachten als gevolg van psychische aandoeningen en stress.
Bewegingsstelsel Klachten die belemmeren in de bewegingsvrijheid, zoals rugpijn en RSI.
Niet omschreven De aard van de klachten is niet bekend.
Verwonding Verwondingen door een ongeluk in de privé-sfeer en bedrijfsongevallen.
Overige Klachten waarvan de aard wel bekend is, maar die niet passen in de overige rubrieken.
Circulatie Aandoeningen aan hart en bloedvaten.

   Bovenkant pagina


NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) 28 JANUARI 1999