NRC Handelsblad Profiel WAO
NIEUWS | TEGENSPRAAK | SUPPLEMENT | AGENDA | ARCHIEF | ADVERTENTIES | SERVICE 



Overzicht eerdere
afleveringen


WAO
'HET ZIT FOUT TUSSEN DE OREN'
GESCHIEDENIS
POLITIEK
PLAN HOOGERVORST
PARTIJEN
SOCIALE PARTNERS
REÏNTEGRATIE
KEURING
STAP VOOR STAP
STRESS
INTERVIEWS
BIJ DE RECHTER
ORGANISATIES
UITKERINGEN
RAAD VAN BEROEP
VROUWEN
GRAFIEKEN

Plan Hoogervorst

Om de stijging van het aantal WAO'ers te lijf te gaan heeft staatssecretaris Hoogervorst van Sociale Zaken en Werkgelegenheid deze maand acht maatregelen voorgesteld. Belangrijkste is verbetering van de medische en arbeidskundige keuringen.

Het plan Hoogervorst in vogelvlucht:

Keuringen

  1. Keuringen moeten objectiever, uniformer en aan de hand van bepaalde normen verlopen. In de praktijk hebben verschillen in visie van de arts te veel invloed op de uitkomst van een keuring. Een analyse van de huidige keuringspraktijk moet duidelijk maken hoe objectiviteit het best kan worden gewaarborgd.
  2. De uitkomst van een keuring en de handelwijze van de keuringsarts moeten beter worden gecontroleerd. Onderzoek toonde aan dat strengere controle keuringsartsen minder geneigd maakt een (volledige) WAO-uitkering toe te kennen.
  3. Mensen moeten tijdiger worden gekeurd. In de huidige situatie komen pro forma-uitkeringen (een voorlopige toekenning op basis van administratieve criteria indien de keuring niet binnen de gestelde termijn kan worden uitgevoerd) te vaak voor.
  4. Er moeten meer herkeuringen komen. Als kans op herstel aanwezig is, moeten verzekeringsarts en (gedeeltelijk) afgekeurde werknemer al meteen een afspraak maken voor een herkeuring, bijvoorbeeld na drie maanden. Deze tussentijdse herkeuringen zouden ook moeten gelden voor mensen die nu al een WAO-uitkering ontvangen.
  5. De staatssecretaris wil betere richtlijnen ontwikkelen voor de wijze waarop keuringsartsen moeten omgaan met mensen die kampen met psychische klachten. Eenderde van het huidige bestand en van de instroom in de WAO bestaat uit mensen met psychische problemen.
Reïntegratie
Van de (gedeeltelijk) arbeidsongeschikte wordt verwacht dat hij of zij serieuze pogingen doet weer aan het werk te komen. Sancties moeten dat stimuleren. Ook werkgevers moeten hun best doen een terugkeer naar de werkplek mogelijk te maken. Het kabinet heeft eerder besloten dat er regionale steunpunten komen die voorlichting geven aan werkgevers en -nemers over de Wet reïntegratie arbeidsgehandicapten, die terugkeer naar de werkplek regelt. In 1999 moeten 30.000 arbeidsgehandicapten (gedeeltelijk arbeidsongeschikten) aan werk worden geholpen. Verbetering van het poortwachtersmodel moet hier aan bijdragen: uitvoeringsinstellingen en arbodiensten moeten beter samenwerken in de controle van de inspanningen van werkgevers om zieke werknemers weer aan het werk te krijgen.

Informatie
De informatievoorziening over ontwikkelingen in de WAO moet worden verbeterd. Gegevens over het aantal uitkeringen en de oorzaken van arbeidsongeschiktheid moeten voorhanden zijn. Nu vullen artsen nog vaak de diagnose `onbekend' in.

Convenanten
Hoogervorst wil in deze kabinetsperiode minimaal twintig arbeidsconvenanten sluiten met bedrijfstakken waar de kans op arbeidsongeschiktheid extra groot is. In de convenanten maken werkgevers, -nemers en de overheid zich hard om veel voorkomende klachten als te grote werkdruk en rugpijn terug te dringen. In CAO-onderhandelingen moeten arbeidsomstandigheden bovendien een vast onderwerp van onderhandeling worden. De Arbeidsinspectie controleert de naleving van de gemaakte afspraken en krijgt er, om die taak naar behoren uit te voeren, de komende vier jaar twintig volledige banen bij.

NRC Webpagina's
28 JANUARI 1999

   Bovenkant pagina


NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) 28 JANUARI 1999