NRC Handelsblad Profiel WAO
NIEUWS | TEGENSPRAAK | SUPPLEMENT | AGENDA | ARCHIEF | ADVERTENTIES | SERVICE 



Overzicht eerdere
afleveringen


WAO
'HET ZIT FOUT TUSSEN DE OREN'
GESCHIEDENIS
POLITIEK
PLAN HOOGERVORST
PARTIJEN
SOCIALE PARTNERS
REÏNTEGRATIE
KEURING
STAP VOOR STAP
STRESS
INTERVIEWS
BIJ DE RECHTER
ORGANISATIES
UITKERINGEN
RAAD VAN BEROEP
VROUWEN
GRAFIEKEN

Profiel WAO voorpagina

De WAO is terug op de agenda. Het aantal uitkeringen stijgt opnieuw en dus zint de politiek op maatregelen, wijzen sociale partners met beschuldigende vingers naar elkaar en lopen de gemoederen hoog op.




Afkortingen
Iemand die arbeidsongeschikt is verklaard, zit in de WAO. Zo wordt het meestal voor het gemak aangeduid. Maar er zijn meer regelingen die in een uitkering voor arbeidsongeschikten voorzien. Een overzicht van de belangrijkste afkortingen:

WAO
Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering. In 1967 ingevoerd, nadien (1976, 1993, 1998) enkele malen ingrijpend gewijzigd. De wet verzekert werknemers tegen het verlies van inkomen als ze door ziekte of gebrek langdurig (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt zijn. Pas als deze periode een jaar heeft geduurd (dus als iemand zolang in de Ziektewet heeft gezeten) komt een werknemer voor een WAO-uitkering in aanmerking.

WAZ
Wet arbeidsongeschiktheidsverzekering zelfstandigen. In 1998 ingevoerd als verplichte verzekering voor zelfstandigen, zelfstandige beroepsbeoefenaars, directeur-grootaandeelhouders en meewerkende echtgenoten. Geeft ook recht op een bevallingsuitkering. Voor de WAZ geldt een wachttijd van één jaar.

WAJONG
Wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten. Ingevoerd in 1998 en bedoeld voor scholieren en studenten. Geeft recht op een uitkering aan gehandicapten die op hun zeventiende jaar arbeidsongeschikt zijn of dat op een latere leeftijd worden nadat ze ten minste een halfjaar daarvoor hadden gestudeerd. Ook deze uitkering gaat na een jaar in en kan in principe tot het 65ste levensjaar doorlopen.

OOW
Wet overheidspersoneel onder de werknemersverzekeringen. Ingegaan in 1998. Regelt dat ambtenaren onder de werknemersverzekeringen (gaan) vallen, dus ook voor een WAO-uitkering in aanmerking kunnen komen. Vroeger had het overheidspersoneel zijn eigen invaliditeitsverzekering via het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP), het Spoorwegpensioenfonds of het Algemeen Militair Pensioenfonds.

AAW
Algemene arbeidsongeschiktheidswet. De afkorting AAW ligt nog vers in het geheugen, maar deze volksverzekering bestaat sinds 1998 niet meer; zij werd toen vervangen door de WAZ en de WAJONG. Lopende AAW-uitkeringen zijn omgezet in een WAZ- of een WAJONG-uitkering, in de meeste gevallen met toepassing van de oude regels.

NRC Webpagina's
28 JANUARI 1999

   Bovenkant pagina


NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) 28 JANUARI 1999