Privacy
NIEUWS | TEGENSPRAAK | SUPPLEMENT | AGENDA | ARCHIEF | ADVERTENTIES | SERVICE Overzicht eerdere
afleveringen


BALKAN
GESCHIEDENIS
GESCHIEDENIS IN KAART
TWISTEN
SERVIË
BOSNIË
KROATIË
SLOVENIË
MONTENEGRO
MACEDONIË
HONGARIJE
ALBANIË
BULGARIJE
ROEMENIË
GRIEKENLAND
TURKIJE
HOOFDROLSPELERS
HISTORISCH MISVERSTAND
BOEKEN
INTERNET

Kroatië


KROATIË maakt zich dezer dagen vooral zorgen om de centjes. Jarenlang bleven de toeristen weg uit angst voor het oorlogsgeweld. Vorig jaar stroomden de hotels en campings eindelijk weer vol. Maar nu zeggen de touroperators weer in grote getale af.

Over hun veiligheid maken de Kroaten zich veel minder zorgen. Ze hebben dan wel geen brief van Solana ontvangen dat de NAVO hen zal beschermen als het uit de hand loopt, maar Zagreb heeft de mondelinge verzekering gekregen dat Washington de Kroaten niet in de steek zal laten.

Kroatië doet in tegenstelling tot landen als Slovenië, Bulgarije, Roemenie, Macedonië en Albanië niet mee aan het Partnership for Peace. De NAVO wil Kroatië pas in haar 'wachtkamer' toelaten als het land zich democratischer gedraagt.

Kroatië heeft op dit moment weinig reden tot zorg. De grens met Joegoslavië beslaat slecht enkele tientallen kilometers en ligt honderden kilometers van Kosovo. Van etnische Serviërs op zijn grondgebied heeft het land ook nauwelijks nog last.

Zorgelijk wordt de situatie pas voor Kroatië op het moment dat de oorlog zou overslaan naar Bosnië. Als de Bosnische Kroaten partij zouden worden, kan Zagreb niet achterblijven. De machtspositie van president Tudjman is nog altijd voor een belangrijk deel gebaseerd op de steun van de Bosnische Kroaten.

NRC Webpagina's
1 APRIL 1999

   Bovenkant pagina


NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) APRIL 1999