Privacy
NIEUWS | TEGENSPRAAK | SUPPLEMENT | AGENDA | ARCHIEF | ADVERTENTIES | SERVICE Overzicht eerdere
afleveringen


BALKAN
GESCHIEDENIS
GESCHIEDENIS IN KAART
TWISTEN
SERVIË
BOSNIË
KROATIË
SLOVENIË
MONTENEGRO
MACEDONIË
HONGARIJE
ALBANIË
BULGARIJE
ROEMENIË
GRIEKENLAND
TURKIJE
HOOFDROLSPELERS
HISTORISCH MISVERSTAND
BOEKEN
INTERNET

Bulgarije


DE STUKJES KRUISRAKET die afgelopen weekeinde Bulgarije kwamen binnenzeilen, maakten iedereen nog eens pijnlijk duidelijk hoe akelig dicht het land bij de brandhaard ligt. Bijna driekwart van de Bulgaarse bevolking is bang dat het conflict zal overslaan.

Bulgarije ligt pal naast het gebied waar de NAVO haar bombardementen uitvoert. Voorlopig is de schade in Bulgarije alleen van economische aard. Net als tijdens het economische embargo dat tussen 1992 en 1995 tegen Joegoslavië van kracht was. Het embargo gold juist op het moment dat de Bulgaren probeerden over te schakelen op een vrije markteconomie. De gevolgen waren desastreus. Ook nu zijn ze al voelbaar: transport over weg of langs spoor is vrijwel onmogelijk.

Toch heeft zeker de helft van de Bulgaarse bevolking het gevoel dat de Servische 'broeders' aan de andere kant van de grens groot onrecht wordt aangedaan. Maar een kwart van de Bulgaren steunt de NAVO- bombardementen.

De centrum-rechtse regering van Ivan Kostov zit in een lastig parket. Bulgarije hoopt in een tweede uitbreidingsgolf toe te treden tot de NAVO. De banden met het bondgenootschap zijn niet alleen vitaal voor de verdediging, maar vooral ook voor de economische ontwikkeling van het land.

Drie jaar geleden kon het toen nog door voormalige communisten geleide Bulgarije niet meer aan zijn schuldenverplichtingen voldoen. Het land ging economisch en politiek onderuit. Verkiezingen brachten een centrum-rechtse regering aan de macht. De financiën kwamen onder internationale curatele.

Het land is inmiddels op de goede weg maar wacht met smart op investeerders. Goed contact met het Westen is van levensbelang. President Stojanov noemde de oorlog in Servië niet voor niets ,,een dramatische botsing tussen een autocratisch regime en een verenigde internationale gemeenschap die op de bres staat voor de menselijke waarden''.

Bulgarije wil graag bij het Westen horen, maar gaat ook weer niet zover dat het zijn luchtruim openstelt voor NAVO -vliegtuigen.

NRC Webpagina's
1 APRIL 1999

   Bovenkant pagina


NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) APRIL 1999