Privacy
NIEUWS | TEGENSPRAAK | SUPPLEMENT | AGENDA | ARCHIEF | ADVERTENTIES | SERVICE Overzicht eerdere
afleveringen


BALKAN
GESCHIEDENIS
GESCHIEDENIS IN KAART
TWISTEN
SERVIË
BOSNIË
KROATIË
SLOVENIË
MONTENEGRO
MACEDONIË
HONGARIJE
ALBANIË
BULGARIJE
ROEMENIË
GRIEKENLAND
TURKIJE
HOOFDROLSPELERS
HISTORISCH MISVERSTAND
BOEKEN
INTERNET

INTERNET

RAYMOND VAN DEN BOOGAARD
Het probleem bij nieuwsvoorziening via Internet is dat je als consument niet kunt weten of je een onbekende informatiebron kunt vertrouwen. Bij de oorlog rond Servië doet dat bezwaar zich sterk voelen. Er is geen gebrek aan sites die pretenderen de lezer uit de eerste hand van informatie te voorzien. Maar of er ergens een feitelijke basis is voor de meldingen, moet de Internet-gebruiker maar raden.

Aan de Servische kant is het aanbod ruimer dan van Albanese zijde. Maar de officiële Servische berichten kennen hetzelfde bezwaar: je hebt geen idee wat ervan waar is. Hun informatieve gehalte ligt eerder in de sfeer die ze uitstralen: de toon is plechtig en gedragen, welhaast religieus. Daaruit spreekt een houding: die van de bewoners van een uithoek van Europa, die het gevoel hebben 's werelds grootmacht te confronteren. Zeker klinkt verontwaardiging door over het onrecht dat Servië is aangedaan, maar ook trots: Servië is toch mooi even de navel van de wereld.

www.kosovainfo.com Een serieus ogende site die zichzelf voorstelt als komend uit Kosovo. Een Albanese site vol gedetailleerde meldingen over Servische wreedheden.

www.alb-net.com Hetzelfde geldt voor deze site, die dichtbij het Albanese bevrijdingsleger in Kosovo lijkt te staan. Zo bevat dit adres oproepen van UÇK-commandanten en uiteenzettingen over de geschiedkundige betekenis van Kosovo voor de Albanese natie.

www.decani.yunet.com Van het orthodoxe bisdom Prizren, een van de meer curieuze Servische adressen.

www.Suc.Org/news/tanjug Veel Internet-pagina's heeft het Serbian Unity Congress (SUC), een organisatie die voor de Servische politiek enthousiasme wil kweken onder de Serviërs in de diaspora. De Internet-servers van het SUC in Canada en de VS bieden een schat aan Servische overheidsinformatie, zoals de berichten van het officiële persbureau Tanjug.

www.politika.co.yu Op deze site is het mogelijk een blik te slaan op de voorpagina van Politika, Serviës voornaamste krant.

www.beograd.com/radio.yu In real audio, en in vele talen, zijn hier de nieuwsberichten van Radio Joegoslavië, de wereldomroep, te horen.

www.b92.net Het Belgradose radiostation B92 is door de autoriteiten uit de lucht gehaald, maar is in real audio nog te horen, waarbij sommige berichten op de site ook in het Engels te lezen zijn. B92 is in zijn berichtgeving hoorbaar voorzichtig geworden.

www.iwpr.net De meest verrassende site is die van het in Londen gevestigde Institute for war and peace reporting (IWPR), een instelling die al langer goed werk verricht in onafhankelijke, leesbare berichtgeving uit onwaarschijnlijke streken zoals de Kaukasus. De IWPR biedt niet alleen een fraai, ironisch verslag uit Belgrado van Petar Lukovic, correspondent van het Kroatische weekblad Feral Tribune. Maar, verbazender nog, ook een ooggetuigeverslag uit Pristina - ingetogen, en daardoor juist geloofwaardiger dan alle grootspraak en scherpe adjectieven die ons dezer dagen omtrent de toestand in Servië om de oren vliegen.

NRC Webpagina's
1 APRIL 1999

   Bovenkant pagina


NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) APRIL 1999