U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier DNA

Nieuws

DNA-bank

Klonen

Humane Genoom

Chromosomen

Links

Het Humane Genoom

'Doceer genetica op de basisschool'
(14 februari 2001)
Voor de dilemma's die de gentechnologie veroorzaakt, bestaat weinig aandacht, vindt de Groningse hoogleraar Buys. Het basisonderwijs kan uitkomst bieden.

Genen
(13 februari 2001)
Het zal nog lang duren voordat de rondworm en het fruitvliegje samen een ruimtesonde op een planetoïde laten landen, zelfs al roepen ze daarbij de hulp van de zandraket in. Maar dat de mens niet eens zoveel meer genen heeft dan deze nederige organismen, dat was toch wel dé tegenvaller van het begin van deze eeuw. Boek des levens veel dunner dan gedacht!

Mens dichter bij worm dan gedacht
(12 februari 2001)
Twee concurrerende groepen onderzoekers hebben gisteren de erfelijke code van de mens bekend gemaakt. Mensen hebben maar 30.000 tot 40.000 genen, veel minder dan werd gedacht.

Mens heeft minder genen dan gedacht
(12 februari 2001)
De erfelijke informatie van de mens ligt vast in 30.000 tot 40.000 genen. Dat zijn er twee- tot driemaal minder dan jarenlang is verondersteld, zo concluderen twee concurrerende onderzoeksgroepen.

Zakenman koopt rechten genetisch materiaal Tonga
(22 november 2000)
Het Australische bedrijf Autogen heeft de exclusieve rechten gekocht op onderzoek van het genetische materiaal van de bewoners van de Tonga- archipel, een eilandengroep in de zuidelijke Stille Oceaan.

Verzekeraars GB werpen barrière op
(13 oktober 2000)
Britse verzekeraars mogen potentiële klanten voortaan met behulp van DNA- testen controleren op de erfelijke ziekte van Huntington, een dodelijke hersenziekte die de motoriek aantast. De Britse regering heeft daarvoor vandaag het groene licht gegeven.

Genenproject laat zijn sporen na
(1 juli 2000)
Het Verbond van Verzekeraars liet deze week zijn licht schijnen over het genenproject, waarbij 97 procent van het menselijk DNA in kaart is gebracht. Een genenpaspoort dat een verzekeraar inzicht geeft in de gezondheidsrisico's van zijn polishouders is niet aan de orde, verzekerde directeur E. Fischer.

Kladgenoom
(1 juli 2000)
De feestelijke onthulling van ons aller genetische code was voorbarig. In werkelijkheid is die code nog lang niet af. Maar om naar buiten het beeld van harmonie op te houden, werd de wereld een historisch leugentje op de mouw gespeld.

Hulde, scepsis bij kraken code DNA
(27 juni 2000)
De erfelijke code van de mens is zo goed als gekraakt. De wetenschap juicht, de ethici en de verzekeraars zijn sceptisch.

Genetische revolutie zet industrie op z'n kop
(27 juni 2000)
Het menselijk DNA is voor 97 procent in kaart gebracht. "Het genetisch onderzoek forceert een herstructurering van 's werelds grootste bedrijven."

Fotofinish voor ontrafeling van menselijk dna
(26 juni 2000)
Twee groepen wetenschappers hebben vandaag in Londen en Washington officeel bekendgemaakt dat negentig procent van het menselijke genoom is opgehelderd. Het ontsluiten van de erfelijke code betekent een mijlpaal die te vergelijken is met de landing van de eerste mens op de maan.

Heel de mens
(24 juni 2000)
Van 90 procent van het menselijk dna is de volgorde vastgesteld. Daarmee is fase 1 van het humane-genoomproject voltooid. Intussen zijn genonderzoekers al een paar jaar bezig met interpreteren. En de farmaceutische industrie met patenteren.

Remmende patenten
(24 juni 2000)
Ook menselijk dna is patenteerbaar. Maar dan moet wel de functie van het betreffende gen bekend zijn, aldus de Octrooirichtlijn. 'Als bedrijven octrooi krijgen op basale kennis, vertraagt dat de wetenschap.'

Venter, genoom-tycoon
(24 juni 2000)
Craig Venter is de motor, stoorzender en publiekstrekker van het humane-genoomproject. De motor omdat hij als geen ander heeft bijgedragen aan het ontwikkelen van fabrieksmatige, grootschalige DNA-analyse. De stoorzender omdat hij de neiging heeft om zijn eigen gang te gaan en bestaande afspraken en taakverdelingen te negeren. De publiekstrekker door zijn flamboyante verschijning, controversiële uitspraken en stijl van werken.

'Op het gebied van de genetica heb je geen keuze'
(24 juni 2000)
Gentherapie biedt uitzicht op uitbanning van chronische ziekten. De overheid ontglipt ondertussen de controle op het gebruik van genetische tests, denkt prof.dr. Louise Gunning-Schepers, lid en toekomstig voorzitter van de Raad van Bestuur van het amc en hoogleraar sociale geneeskunde.

Genetische bestrijding van malaria lijkt mogelijk
(24 juni 2000)
Onderzoekers uit Londen, Heidelberg en Heraklion zijn erin geslaagd bij malariamuggen (Anopheles stephensi) een gen van een vuurvlieg in te bouwen dat ook in volgende generaties muggen tot expressie komt. Zij deden dit door een transposon (jumping gene) bij muggeneieren in te spuiten. Daardoor lijkt het haalbaar om deze muggen zodanig genetisch te veranderen, dat zij geen malaria meer kunnen overbrengen.

Stille genen zijn minder zeldzaam dan altijd aangenomen
(24 juni 2000)
Op die van geslachtschromosomen na zijn alle genen in het DNA als paar aanwezig: één kopie van vaderskant en één van moederskant. Gewoonlijk staan ze beide aan, maar soms is alleen het gen van één ouder actief. Dit merkwaardige fenomeen heet genomic imprinting.

Bètawaaier vol leven
(24 juni 2000)
Biotechnologie is uit, 'bètawaaiers' zijn in. Universitaire lifescience-opleidingen schieten als paddestoelen uit de grond. 'Studenten moeten ook leren wat nog niet bekend is.'

'Verliefdheid is cultureel'
(24 juni 2000)
'Mijn opa had reuma aan zijn handen en mijn moeder heeft het ook. Dat is erfelijk, dus zal ik het ook wel krijgen,'' vertelt Marijke (13) aan haar klasgenoten Nora (15) en Nabila (13). ''Maar gedrag is niet erfelijk'', reageert Nora. ''Ik heb een heel ander karakter dan mijn ouders. Ik rook en heb een vriendje en dat willen mijn ouders niet, maar ik doe het toch.''

Echte luiheid
(24 juni 2000)
Echte of onechte luiheid. Psychologen wisten haarfijn uit te leggen hoe deze verschillende vormen van luiheid te onderscheiden. Zij werden niet gehinderd door de spreekwoordelijke kennis van zaken, want juist het gebrek daaraan verschafte hun de ruimte voor vrijmoedige speculaties over luiheid, criminaliteit, intelligentie; wat echt was en onecht, aangeboren of aangeleerd.

Eindelijk iets niet erfelijks!
(24 juni 2000)
Tweelingen zijn ideaal voor onderzoek naar erfelijke factoren in gedrag. Maar alle uitkomsten zijn tijd- en plaatsgebonden, zegt tweelingen-professor Dorret Boomsma.

Tegen het radicalisme
(24 juni 2000)
In de onlangs verschenen interviewbundel Wee de genen. Over de biologische fundamenten van menselijke gedrag praat journalist Koos Neuvel met Nederlandse onderzoekers als Frans de Waal, Nico Frijda, Dick Schwaab, Ype Poortinga, Otto Adang en Theo Dorelijers. Ze hebben een weinig radicale opvatting over de invloed van genen op menselijk gedrag: natuurlijk zijn genen belangrijk, maar niet uitsluitend.

De mens op een chip
(24 juni 2000)
Met de ontcijfering van het humane genoom begint het grote werk pas echt: wat doen welke genen en onder welke condities? dna-chips zijn hierbij een krachtige hulp.

Rashondenras
(24 juni 2000)
HET TOTAAL onverwachte nieuws over de goede vooruitgang in het Human Genome Project dat volgende week zoveel stof doet opwaaien en dat ook stellig aanleiding geeft tot bezorgde conversatie in en op Nova en de opiniepagina's (de rol van de verzekeringen, van de octrooibureaus, het forensisch laboratorium, het bejaardentehuis, enzovoort), dat nieuws brengt ook plotseling de belangstelling voor de genetische manipulatie weer in het centrum van de huiskamer. De genenvolgorde op de menselijke chromosomen wordt natuurlijk niet voor niets bepaald, als het werk af is gaat men aan de slag. Wie verkeerde genen heeft wordt geholpen.

Muizen zonder NPAS2 weten niet dat ze al eens bang zijn geweest
(24 juni 2000)
Muizen die een gen (NPAS2) missen dat voorin de hersenen en langs neuronen naar het centrale limbische systeem actief is, kunnen een nare ervaring niet onthouden. In een proefopstelling waarin ze na 30 seconden ruisend geluid een elektrische schok krijgen, 'bevriezen' de dieren van angst als na een paar geluid-schokervaringen het geluid opnieuw te horen is.

Van wie zijn uw genen?
(17 juni 2000)
Van wie zijn uw genen? Zijn ze patenteerbaar, en zo ja, onderwelke voorwaarden?

Clinton wil vrije toegang genetische code mensen
(31 mei 2000)
President Clinton wil dat wetenschappers wereldwijd onbeperkt toegang krijgen tot onderzoeksresultaten met betrekking tot het menselijk DNA.

Het zwijgen van de genen
(02 mei 2000)
Of een gen actief is hangt niet alleen af van de moleculaire machinerie in een cel, maar ook van zijn plaats in het totale DNA-pakket.

Menselijk chromosoom 22 ontcijferd
(02 december 1999)
Een internationaal team van 217 wetenschappers heeft de DNA-code van het menselijk chromosoom 22 in kaart gebracht. Het is het eerste menselijke chromosoom waarvan de erfelijke code is bepaald. Dat meldt het wetenschappelijk tijdschrift Nature vandaag.

Craig Venter wil Humaan Genoom binnen drie jaar kraken
(23 januari 1999)
Het Humaan Genoom Project mikte op 2005. Tegen die tijd moest de erfelijke code van de mens in kaart zijn gebracht. Maar genenjager Craig Venter beweert nu dat hij vier jaar eerder klaar kan zijn. Is de race om het humaan genoom begonnen? Of is hij al gelopen.

NRC Webpagina's
24 juni 2000

Overzicht: de twee manieren om het humane genoom te bepalen.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad