U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier DNA

Nieuws

DNA-bank

Klonen

Humane Genoom

Chromosomen

Links

In de marge

Genen


Het zal nog lang duren voordat de rondworm en het fruitvliegje samen een ruimtesonde op een planetoïde laten landen, zelfs al roepen ze daarbij de hulp van de zandraket in. Maar dat de mens niet eens zoveel meer genen heeft dan deze nederige organismen, dat was toch wel dé tegenvaller van het begin van deze eeuw. Boek des levens veel dunner dan gedacht!

Een forse klap, vooral omdat tientallen jaren van wetenschappelijke doorbraken duidelijk hadden gemaakt dat ons gedrag, ons gevoel, onze gezondheid, ja eigenlijk ons hele leven bepaald wordt door een onmetelijk gecompliceerd systeem van misschien wel 140.000 genen.

Nu blijkt dat het er op zijn best 40.000 zijn, is de vraag of die redenering nog wel opgaat. Een nieuwe kans voor iedereen die altijd al dacht dat de sociale omgeving veel belangrijker is dan alles wat je aangeboren is? Misschien, maar voorlopig hebben de genetici het beste argument. Ze kunnen er immers fijntjes op wijzen dat ook voor hun falen een eenvoudige genetische oorzaak is. Hadden ze meer genen tot hun beschikking gehad, dan hadden ze heus niet gedacht dat het er 140.000 waren.

WO

NRC Webpagina's
13 februari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad