U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier DNA

Nieuws

DNA-bank

Klonen

Humane Genoom

Chromosomen

Links

Controle via DNA-test

Verzekeraars GB werpen barrière op

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 13 OKT. Britse verzekeraars mogen potentiële klanten voortaan met behulp van DNA- testen controleren op de erfelijke ziekte van Huntington, een dodelijke hersenziekte die de motoriek aantast. De Britse regering heeft daarvoor vandaag het groene licht gegeven.

Verzekeraars kunnen zo klanten die deze erfelijke ziekte onder de leden hebben of een verhoogde kans op die ziekte hebben, meer premie laten betalen of zelfs weigeren.

Groot-Brittannië is het eerste land dat op grote schaal het gebruik van erfelijk materiaal bij het afsluiten van een verzekering toestaat. In Nederland mogen verzekeraars hun klanten alleen aan erfelijkheidsonderzoek onderwerpen als het gaat om verzekeringen van meer dan 300.000 gulden. Volgens een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars maken bijna alle verzekeraars gebruik van deze mogelijkheid.

Een door de Britse overheid ingestelde adviescommissie besloot gisteren dat de test voor het opsporen van een verhoogde kans op de ziekte van Huntington betrouwbaar is. De commissie buigt zich ook over andere tests voor verschillende ziektes, zoals erfelijke borstkanker en Alzheimer.

In Nederland hebben de verzekeraars afgesproken dat klanten die zich voor minder dan 300.000 gulden verzekeren niet erfelijk mogen worden getest. "Zeker niet als het om Huntington gaat, want dat is onbehandelbaar", zegt de woordvoerder van het Verbond.

Het moratorium is ingesteld "omdat we de medische sector niet de kans willen ontnemen om verdergaand genetisch onderzoek te doen", aldus de woordvoerder. Het verplicht stellen van erfelijkheidsonderzoeken zal het medische onderzoek remmen, verwacht de woordvoerder, omdat niemand zich dan voor zulk onderzoek zal willen lenen.

Bovendien is de huidige stand van het onderzoek moeilijk te vertalen naar individuele risico's, aldus de woordvoerder. Dat neemt niet weg dat de Nederlandse verzekeraars de ontwikkelingen van genetica "met grote belangstelling" volgen. "Uiteindelijk zal erfelijkheidsonderzoek mogelijk een rol kunnen spelen bij risico-selectie", zegt de woordvoerder.

Critici in Groot-Brittannië vrezen dat het door de jongste ontwikkelingen voor sommigen onmogelijk zal worden een verzekering af te sluiten. Voorstanders denken juist dat klanten die veel ziektegevallen hebben binnen de familie maar zelf kerngezond zijn, gebaat zullen zijn bij de maatregelen omdat zij verdenkingen in hun richting kunnen weerleggen.

S. Watkin van de Huntington Disease Assocation heeft de Britse regering opgeroepen een fonds op te richten dat kan worden gebruikt voor mensen die een erfelijke ziekte hebben en daardoor meer premie moeten betalen. Ze is niet verbaasd over de maatregelen. "Dit is echt een voortzetting van wat in de praktijk al gebeurt", aldus Watkin tegen de BBC.

NRC Webpagina's
13 oktober 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad