NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICEDossier Belastingplan 2001

Nieuws

Hoofdpunten van het plan

Achtergrond

Kritiek op het plan

Documenten

Links


Nieuws

Bellen van de baas blijft
(17 februari 2001)
Werknemers hebben zich met succes verweerd tegen de plannen van staatssecretaris Bos om een aantal fiscale aftrekposten minder aantrekkelijk te maken.

Een afweging tussen risico en rendement
(3 februari 2001)
De nieuwe belastingwetgeving vereist een andere manier van denken over beleggen.

Veel aanslagen fiscus zijn te hoog
(17 januari 2001)
Ongeveer 300.000 belastingbetalers hebben een veel te hoge voorlopige aanslag gekregen. Dat schrijft de Federatie van Belastingadviseurs in een brief aan het ministerie van Financiën.

Bos: renteaftrek door EU steeds meer onder druk
(16 januari 2001)
Het Nederlandse inkomstenbelastingsysteem met zijn hoge tarieven en vele aftrekposten zal door de concurrentie van andere lidstaten in de Europese Unie steeds verder onder druk komen. Hierdoor komt telkens opnieuw de vraag aan de orde in hoeverre diverse aftrekposten, waaronder ook de hypotheekrenteaftrek, zijn te handhaven.

Nieuwe lijfrentekansen
(6 januari 2001)
Tot het eind van vorig jaar boden verzekeraars u schreeuwend een laatste kans aan. Die is nu voorbij. Daarom is het nu het juiste moment om na te gaan of zo'n lijfrenteverzekering wel bij u past.

Lijfrente-aftrek door lease-auto
(6 januari 2001)
Werknemers die veel 'loon in natura' zoals een lease-auto krijgen hebben een extra mogelijkheid om belastingvrij te sparen via lijfrentes. Dat heeft het ministerie van Financiën tegenover deze krant bevestigd.

Nieuw loonstrookje 'wordt schrikken'
(5 januari 2001)
Veel werknemers zullen opkijken van het eerste loonstrookje dit jaar. De werkgevers hebben weinig uitleg gegeven over de gevolgen van het nieuwe belastingstelsel.

Fiscaal stelsel stort bijstand in chaos
(3 januari 2001)
Sinds 1 januari geldt een nieuw belastingregime. Iedereen gaat er op vooruit, maar weet iedereen dat ook? En ook belangrijk, hoe voorkom je misbruik van de bijstand?

Kamerleden hebben buik vol van belastingplan
(30 december 2000)
Buitenechtelijke relaties met de fiscus en naar walvishaaien duiken als werkafleiding. Na een jaar fiscale wetgeving spuien Kamerleden hun ervaringen en frustraties.

Bos bepleit ecotax grote bedrijven
(29 december 2000)
Staatssecretaris Bos (Financiën) wil dat grote bedrijven net als de huishoudens een ecotax betalen, een milieubelasting op energie. De werkgeversorganisatie VNO-NCW wijst het plan af als "schadelijk voor het bedrijfsleven".

Stroomrekening 10 procent hoger
(21 december 2000)
Huishoudens gaan volgend jaar gemiddeld tien procent meer betalen voor hun elektriciteit, ondanks de tariefverlaging die de energiebedrijven opgelegd hebben gekregen. Dit blijkt uit een gisteren gepresenteerde berekening van de toezichthouder voor de energiemarkt, de DTe.

Fiscaal adviseur is cursusmoe
(6 december 2000)
Wat betekent het nieuwe fiscale stelsel voor belastingadviseurs? Vooral overuren en cursussen.

Ondernemers krijgen stelsel met gebreken
(5 december 2000)
Ondernemers zien op tegen de extra administratieve lasten die het gevolg zijn van de belastingherziening per 1 januari. Alleen 'echte' ondernemers hebben voordeel bij het nieuwe fiscale stelsel.

Nog een jaar tijd voor fiscale trucs
(2 december 2000)
Nederland krijgt een nieuw belastingstelsel. De Wet Inkomstenbelasting 2001 moet de eenvoud van het stelsel vergroten en misbruik van aftrekposten tegengaan. Wat betekent dit in praktijk straks voor de particulier?

Fiscaal voordelig nalaten beperkt
(20 mei 2000)
Het belastingplan 2001 maakt veel fiscale nalatenschapsfoefjes in één klap onmogelijk of nadelig. Laat u nooit meer puur leiden door fiscale regels en hou verplichtingen flexibel.

Belastinghervorming nagenoeg ongewijzigd
(10 mei 2000)
De Eerste Kamer heeft met een grote meerderheid ingestemd met de Belastingherziening 2001.

Kabinet wil geen wijziging van belastingplan
(9 mei 2000)
De groep mensen die in het hoogste tarief van successierechten vallen en die te maken hebben met de zogenoemde 'meesleep- en meetrekregeling', zal kleiner worden. Dat bleek vanmorgen bij de behandeling van het belastingplan in de Eerste Kamer.

Belastingplan lastige klus Bos
(8 mei 2000)
Vandaag en morgen behandelt de Eerste Kamer het belastingplan. Staatssecretaris Bos moet de senaat tevreden stellen, maar wil het plan niet te veel wijzigen.

NRC Webpagina's
17 februari 2001

Den Haag

   Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad