NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE



Dossier Belastingplan 2001

Nieuws

Hoofdpunten van het plan

Achtergrond

Kritiek op het plan

Documenten

Links


Lijfrente-aftrek door lease-auto

Door onze redacteur EGBERT KALSE
DEN HAAG, 6 JAN. Werknemers die veel 'loon in natura' zoals een lease-auto krijgen hebben een extra mogelijkheid om belastingvrij te sparen via lijfrentes. Dat heeft het ministerie van Financiën tegenover deze krant bevestigd.

Loon in natura zoals de lease-auto of maaltijden van de zaak tellen mee als belastbaar inkomen, maar er wordt geen pensioen over opgebouwd. Daardoor ontstaat een zogenoemd pensioengat. Met de introductie van het nieuwe belastingplan per 1 januari is de mogelijkheid om via lijfrentes fiscaal aantrekkelijk te sparen weliswaar drastisch beperkt. Zo gold in het oude stelsel nog een maximaal bedrag van 6.600 gulden belastingvrij sparen per belastingplichtige, terwijl in het nieuwe belastingregime nog voor maximaal 2. 200 gulden (1000 euro) aan lijfrenteaftrek mag worden besteed. Maar mensen die een pensioengat hebben mogen extra beleggen in lijfrentepremies, en wel maximaal ter grootte van hun pensioengat.

Die zogenoemde jaarruimte wordt overigens door de fondsen en verzekeraars berekend en gemeld aan de belastingplichtige. Het totale pensioengat van Nederland bedraagt tussen de 18 en de 30 miljard.

Door bijtellingen van bijvoorbeeld de lease-auto kan het pensioengat groter worden. Immers het inkomen waarover belasting betaald moet worden wordt hoger. Iemand met een inkomen van 80.000 gulden en een auto ter waarde van 50.000 gulden kan dankzij het pensioengat bijvoorbeeld bijna 6.000 gulden via lijfrentes aftrekken, terwijl iemand met een inkomen van twee ton en een auto ter waarde van 120.000 ruim 20.000 gulden aan lijfrenteaftrek kan noteren. Volgens een woordvoerder van Financiën geldt de regeling in principe voor alle loon in natura. Ook de vergoeding voor de ziektekosten en bijvoorbeeld diners op kosten van de baas vallen er dus onder. "Het enige verschil met het oude stelsel is dat het bedrag dat je belastingvrij en zonder een pensioengat aan lijfrentes mag besteden verlaagd is", aldus de woordvoerder.

Verzekeraars en banken hebben de laatste weken van het jaar 2000 met massale reclamecampagnes de indruk gewekt dat sparen via een lijfrente nagenoeg voorbij zou zijn na 1 januari 2001. Volgens een woordvoerster van het Verbond van Verzekeraars zullen verkeringsmaatschappijen de komende tijd " informatiever dan voorheen" klanten proberen te werven voor de lijfrentes. " Dat is nog een enorme markt", aldus de woordvoerster.

NRC Webpagina's
6 januari 2001

Den Haag

   Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad