U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

NTV-journalisten bezetten tv-zender
Journalisten hebben afgelopen nacht de redactieburelen van Ruslands enige onafhankelijke landelijke televisiezender NTV bezet. Ze willen voorkomen dat gasgigant Gazprom, die wordt gecontroleerd door de Russische staat, het bij de tv-zender voor het zeggen krijgt.

Glasnost en modern Russisch kapitalisme
NTV wist 'glasnost' tien jaar lang te combineren met modern Russisch kapitalisme. Maar dat laatste doet s'lands meest onafhankelijke tv- station nu toch de das om.

Bijna-recessie treft Silicon Valley hard
Silicon Valley, de bakermat van de high-tech-industrie, maakt een veel grotere groeivertraging door dan de Verenigde Staten als geheel. Vooral het uiteenspatten van de internetzeepbel speelt de Valley parten, al zijn er ook mensen die vinden dat het wel meevalt.

Telegraaf stopt met news.nl
De gratis middagkrant News.nl van uitgever De Telegraaf is gisteren voor het laatst verschenen. "Het aantal advertenties was beneden peil", zegt L. van Aken van de uitgever. "En ook de distributie van een landelijke krant in de middag is moeilijk. Als je om twee uur uit Amsterdam vertrekt met kranten weet je niet hoe laat je in Rotterdam aankomt."

Koersen Europa stijgen door optimisme Dell
Beleggers zijn in het onzekere beursklimaat bereid met weinig genoegen te nemen. De Amerikaanse computerfabrikant Dell maakte gisteren nabeurs bekend de winst- en omzetverwachting voor het eerste kwartaal nota bene níet aan te passen. De markt was onder de indruk van dit optimisme en dat leidde vanochtend tot stijgende koersen van technologiefondsen op de Europese beurzen.

Gratis studeren op internet
Alles op internet was gratis, maar steeds meer bedrijven en instellingen gaan geld vragen voor hun informatie of diensten. Zo niet MIT, een Amerikaanse top- universiteit.

Top van UPC baadt in weelde
Kabelbedrijf UPC krijgt op de beurs klap na klap, maar twee topmanagers werden vorig jaar rijk. In Amerika geven UPC en grootaandeelhouder UnitedGlobalCom openheid over de virtuele opties, het vliegtuig, de leningen en de familierelaties.

Antennebouwers hebben haast
De plaatsing van antennes voor mobiele telefonie blijft omstreden. De operators hebben haast, de overheid minder want het geld voor telecomvergunningen is toch al binnen.

Misplaatst
Het moet de rechtgeaarde calvinist heden ten dage zwaar te moede zijn. Hem worden allerhande eigenschappen toegedicht, bijvoorbeeld dat hij van nature met zijn geweten worstelt.

Dell verrast beleggers
NEW YORK, 5 APRIL. De Amerikaanse computerfabrikant Dell heeft gisteren na sluiting van de beurs in Newyork bekendgemaakt te blijven bij zijn winst- en omzetverwachting voor het eerste kwartaal. Dell verwacht het op 4 mei eindigende kwartaal af te slutien met een winst van 17 dollarcent per aandeel op een omzet van 8 miljard dollar (19,5 miljard gulden). Het nieuws leidde vanochtend tot stijgende koersen van technologiefondsen op de Europese beurzen. (Bloomberg)

SAP blijft bij verwachtingen
FRANKFURT, 5 APRIl. Terwijl de concurrenten de een na de ander winstwaarschuwingen geven maakte het Duitse softwarebedrijf SAP gisteren bekend dat het onverkort vasthoudt aan de voorspellingen die het begin dit jaar deed: 20 procent omzetstijging en een nog iets hogere winststijging. Beleggers in Frankfurt, die een winstwaarschuwing hadden verwacht, beloonden SAP met een forse koersstijging van 7,3 procent. SAP kondigde gisteren aan samen met het Amerikaanse Yahoo websites voor grote bedrijven te maken (SAP Portals).

Opta: vast tarief voor internetten
AMSTERDAM, 5 APRIL. De toezichthouder op de telecommarkt Opta heeft voorlopige tarieven vastgesteld voor internetten via de telefoon voor een vast bedrag. Eind november vorig jaar oordeelde de Opta in een geschil tussen KPN en het Amerikaanse telecombedrijf WorldCom over toegang tot het internet zonder telefoontikken. WorldCom kan als eerste in Nederland internet via de telefoon aanbieden tegen een vast bedrag, zonder de 'gewraakte' telefoontikken. De nu vastgestelde tarieven liggen nog wel 20 procent hoger dan in Groot-Brittannië, maar worden per 1 juli herzien op grond van nieuwe voorstellen van KPN. (ANP)

Internet-starter krijgt geldinjectie
AMSTERDAM, 5 APRIL. Ondanks de malaise op de effectenbeurzen heeft een van de startende internetbedrijven van GorillaPark, het Britse WebPerform, vandaag een nieuwe kapitaalinjectie gekregen van 8 miljoen dollar (19,5 miljoen gulden) van investeerders Deutsche Bank en Doughty Hanson. GorillaPark, gevestigd in Amsterdam, is een 'kweekvijver' die mensen met een goed idee helpt daar een bedrijf van te maken.


David Bowie was altijd al een vernieuwer. Hij was als een van de eerste popartiesten actief op internet. Vandaag opent hij een radiostation op het web. Bowieradio zal vooral zijn eigen werk laten horen, maar ook jonge musici krijgen kans hun muziek ten gehore te brengen. De site is alleen toegankelijk voor leden van Bowie's webgemeenschap. Later dit jaar staan nieuwe themastations met bv. zijn favoriete muziek uit de jaren 60 gepland.
(www.davidbowie.com)

NRC Webpagina's
5 APRIL 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad