U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B I N N E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
De Stemming: Nu of straks debat over Zorreguieta?

Koninklijk Huis

Ministerie van Algemene Zaken

La Nacion


Kamer steunt Koks berisping van kroonprins

Door onze politieke redactie
DEN HAAG, 8 MAART. Premier Kok heeft prins Willem-Alexander terecht publiekelijk berispt voor zijn verwijzing naar een brief van de Argentijnse ex-dictator Videla, afgelopen dinsdag in New York. Dat is de teneur van de reacties in de Tweede Kamer. De Kamerfracties menen, zonder uitzondering, dat de premier de kwestie gisteren correct heeft behandeld. De fracties zien geen aanleiding de premier nadere vragen te stellen over het optreden van de prins.

GroenLinks-leider Rosenmöller, die gistermorgen schriftelijke vragen aan Kok had gesteld, meent dat de premier "goed, terecht kritisch en snel heeft gereageerd". Hij beschouwt de uitspraken van de prins als "een fout, maar zoiets komt kennelijk in de beste families voor".

Kok legde gistermiddag een persverklaring af waarin hij stelde dat het " verstandiger" was geweest wanneer de prins "de verleiding had bedwongen om enkele persoonlijke opmerkingen te maken". Hij zei met nadruk dat de regering, inclusief leden van het koninklijk huis, weer "radiostilte in acht nemen" over het politieke verleden van Jorge Zorreguieta, vader van de vriendin van de kroonprins. Overigens liet de premier de reprimande achterwege in het formele antwoord dat hij gistermiddag naar de Kamer stuurde.

De vader van Máxima Zorreguieta voerde gisteren een kort telefoongesprek met het tv-programma Nova, waarin hem werd gevraagd of hij de gebeurtenissen in Argentinië ten tijde van de militaire dictatuur (1976-1983) betreurt. " Uiteraard", zo antwoordde Zorreguieta op deze vraag, maar hij wilde verder geen toelichting geven "wegens mijn familie-omstandigheden". Wel zei Zorreguieta dat ex- dictator Videla met zijn brief in de Argentijnse krant La Nación "een verwarrende situatie heeft opgehelderd".

De prins vervolgde gisteren zijn reis met een bezoek aan Boston. Hij wordt begeleid door twee RVD-functionarissen. Hoofddirecteur E. Brouwers en H. Tonnon, verantwoordelijk voor 'pers en publiciteit' rondom het koninklijk huis, waren niet meegereisd.


Willem-Alexander verbaast ook de RVD (8 maart 2001)
Kamer steunt Koks berisping van kroonprins (8 maart 2001)
Grondwet bepaalt speelruimte (8 maart 2001)
Premier Kok roept prins tot de orde
Prins is voor open discussie (7 maart 2001)
Welke brief? Welke interviews? Welke schrijver? (7 maart 2001)
Brief Videla (7 maart 2001)
'Ook Jorge Zorreguieta was een couppleger' (2 maart 2001)

NRC Webpagina's
8 MAART 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad