U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Stemming: Nu of straks debat over Zorreguieta?

'Ook Jorge Zorreguieta was een couppleger'

Door onze redacteur REINOUD ROSCAM ABBING
BUENOS AIRES, 2 MAART. Jorge Zorreguieta, vader van de officiële vriendin van prins Willem- Alexander, heeft een veel actievere rol gespeeld bij de voorbereiding van de militaire coup in Argentinië in 1976 dan tot nu toe bekend was. "Ook hij is een couppleger", zeggen twee Argentijnse onderzoeksjournalisten die deze week een biografie publiceerden van oud- dictator Jorge Videla. Zorreguieta was onder Videla onder- staatssecretaris van Landbouw en Veeteelt.

Volgens de biografen María Seaone en Vicente Muleiro had Zorreguieta "geen initiërende, maar een coördinerende rol" in de succesvolle poging van een groep industriëlen en landeigenaren tussen augustus 1975 en maart 1976 om de Argentijnse samenleving verder te ontwrichten en een militaire staatsgreep te bespoedigen. Over de coupplannen werd door de groep, via twee tussenpersonen, voortdurend overleg gepleegd met generaal Videla cum suis. Het ging volgens de onderzoeksjournalisten om "een complot". Zorreguieta zelf geeft geen commentaar.

In de biografie wordt aan de hand van meer dan honderd getuigenissen en vele documenten een nauwgezette beschrijving gegeven van de coup en de daarop volgende 'vuile oorlog', die aan 15.000 tot 30.000 mensen het leven heeft gekost. Ook oud-dictator Videla zelf komt in het boek aan het woord en geeft voor de eerste keer toe dat zijn bewind massaal mensen heeft laten verdwijnen. De auteurs, redacteuren van het dagblad Clarín, zijn in het verleden herhaaldelijk onderscheiden voor hun journalistieke werk, waaronder eerdere publicaties over de staatsgreep van 24 maart 1976. Seoane bestrijdt in een vraaggesprek met deze krant de veelgehoorde bewering dat de burgerfunctionarissen van het regime-Videla pas na de militaire dictatuur inzicht kregen in de omvang van de mensenrechtenschendingen onder het bewind. , ,Het is onmogelijk dat ze niet op de hoogte waren. Weliswaar kregen ze de operationele details niet te horen, of de namen van de ontvoerenden, maar onder meer via de militaire gedelegeerden op hun departement wisten ze exact wat er aan de hand was."


Zie ook:

Zorreguieta 'schuldige figurant' (2 maart 2001)

Kok dempt met succes discussie over Zorreguieta (5 februari 2001)
Premier sust debat relatie kroonprins (3 februari 2001)
Slalommen rond een huwelijk (3 februari 2001)
Het meisje en de meningen (3 februari 2001)
Máxima-debat 'onbehoorlijk' (2 februari 2001)
Prins en Máxima in het openbaar (1 februari 2001)

Is Zorreguieta sr. welkom of niet? (30 januari 2001)

De Graaf wil vader Máxima niet weren (29 januari 2001)

Haagse Staat (24 januari 2001)

Zorgen PvdA over vader Máxima (22 januari 2001)

Jorge Horacio Zorreguieta (18 januari 2001)

NRC Webpagina's
2 MAART 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad