U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Het wel en wee in homoland

DANIELLE PINEDO
In Singapore deed hij zijn eerste "homoseksuele ervaring" op - met een oude huisvriend van zijn moeder. Ome Ab viel op mannen, en zag wel iets in de jonge Edgar. Later kreeg hij affaires met getrouwde mannen, in de kajuit van een zeilboot. Als aanstormend modetalent kon hij in die tijd - medio jaren zestig - nog niet voor zijn geaardheid uitkomen. Want van klanten kreeg hij te horen dat "die nicht Frank Govers" niet deugde, en dat om die reden de keus op hem was gevallen. Wat kon hij anders doen dan de zoete schijn ophouden?

Wie alles van Edgar Vos wil weten, surft naar de website van radioprogramma Het Roze Rijk. Daar kan in real audio een boeiend interview met de couturier worden beluisterd. Het is zo'n gesprek dat prettig voortkabbelt, verre van kritisch is, maar desondanks een mooi inkijkje geeft in het leven van de geïnterviewde. En dat geldt ook voor de meeste andere vraaggesprekken op de site. Albert Mol, Erwin Olaf, Henk Krol - stuk voor stuk boeiende vertellers. Maar veel meer dan over hun coming out, homo-zijn en jeugd komt de luisteraar niet te weten.

Die kritiekloosheid was de afgelopen jaren het belangrijkste verwijt aan het adres van de makers van NPS's Het Roze Rijk. De ene recensent vond dat het programma "bleef steken in het drijfzand van geneuzel". De ander meende dat het thema 'homoseksualiteit' er soms met de haren werd bijgesleept. Die kritiek is deels terecht, maar de vierkoppige redactie van het programma kan zich er nauwelijks over opwinden. "We willen informeren, niet kritiseren", zegt presentatrice Diane de Coninck, die Het Roze Rijk typeert als "een wekelijks magazine over het wel en wee in homo- en lesboland".

Het programma bestaat zes jaar en is een opvolger van het jarenlang door de NOS geproduceerde Homonos (toen nog met actrice Nelly Frijda en journalist Job Frieszo). Richtte Homonos zich nog uitsluitend op jonge homo's en lesbiennes in de coming out-fase, Het Roze Rijk wil ook andere doelgroepen bedienen: ouderen, vrouwen en minderheden. "Naar hen gaat vooralsnog de minste aandacht uit", denkt De Coninck. Het 45 minuten lange programma is volgens een vaste formule opgebouwd: een reportage, een studiogesprek, agendatips, een overzicht van de week- en maandbladen (tweewekelijks) en muziek. Zo werd onlangs staatssecretaris Vliegenthart geïnterviewd over het recent verschenen onderzoeksrapport waaruit blijkt dat homo's en lesbiennes relatief vaak psychische klachten hebben. Voor de reportage reisde redacteur Sam Jones naar het nieuwe homo-Walhalla Almere af. En voor vertier buiten de deur verwees de redactie naar de lesbische 35+ salon in Groningen. Ook wordt opvallend veel aandacht besteed aan homobewegingen in het buitenland; de redactie kan in diverse landen - Mongolië, Zuid-Afrika - de daar gestationeerde NPS-correspondenten inschakelen.

Volgens de Kijk- en Luisterdienst van de NOS schommelt het aantal luisteraars tussen de dertig- en vijftigduizend. Maar onderzoek van de Rijksuniversiteit Utrecht zou volgens de makers duiden op een veel grotere luisterschare: 108.000 (eenzesde van het totale aantal homoseksuelen en lesbiennes in Nederland). Een meerderheid van hen vindt dat er te weinig aandacht is voor homoseksualiteit op radio en tv. Ruim tachtig procent zou minstens eenmaal per week afstemmen op een landelijk homo-tv-kanaal. Waarom dat tot op heden niet van de grond is gekomen? "De wet van de remmende voorsprong", denkt presentatrice Diane de Coninck. "Nederlandse homo's hebben het te goed. De NPS ziet er het nut niet van in."

Het Roze Rijk wordt iedere zaterdag uitgezonden bij de NPS op Radio 5 van 18.02 tot 18.45u. Oude uitzendingen zijn te beluisteren in real audio: www.omroep.nl/nps

NRC Webpagina's
26 FEBRUARI 2001



Eerder verschenen in deze rubriek:

Op vakantie met een tank
(19 februari 2001)
Als de beurs sluit, begint het feest
(12 februari 2001)
U vraagt, wij draaien
(5 februari 2001)
Radio zonder hectiek
(29 januari 2001)
De daden van kameraad G.B.
(22 januari 2001)
Voorbij de jacht van alledag
(15 januari 2001)
Onze wakkere verslaggevers
(8 januari 2001)

Eerder verschenen artikelen in het archief.


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad