U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Radio zonder hectiek

HERMAN AMELINK
Wie het dagelijkse geluidsbombardement van het Radio 1 Journaal wil ontvluchten, maar toch informatie zoekt, kan goede alternatieven vinden op Radio 5. Zo valt 's morgens van acht tot negen het programma Wereldnet te beluisteren, waarin Nederlanders uit de hele wereld vertellen wat er gebeurt in het land waar zij wonen. Tussen de middag, van twaalf tot één, het Debat op vijf.

En 's avonds tussen vijf en zes culturele actualiteiten in Radio Uit.Van die drie is Radio Uit, dat al sinds 1992 elke vooravond wordt uitgezonden, het meest informatief. Een willekeurige greep uit het aanbod van de afgelopen week: een gesprek met Melle Daamen, directeur van de Mondriaan Stichting, over zijn voorstel om de subsidies aan musea voor moderne kunst te bundelen en te beperken tot vijf instellingen; dagelijkse voorbeschouwingen bij het filmfestival van Rotterdam; een reportage uit het Haags Gemeentemuseum over de tentoonstelling van het werk van de Ierse kunstenaar Francis Bacon; een interview met de organisator van het optreden van Cui Jian, de Chinese Bob Dylan die westerse rap, rock en folk combineert met zijn eigen Chinese cultuur ("de rode vlag wappert zonder enige richting/ we worden geregeerd door oude mannen"); een enthousiasmerend gesprek met kunstcritica Betty van Garrel over de tentoonstelling in Breda van het werk van Henri Plaat, Het houvast van wolken.Het weldadige van Radio Uit is dat de gejaagdheid die de nieuwsvoorziening op Radio 1 kenmerkt, ontbreekt. Geen uitbundige intro's met geluidsfragmenten, maar een eenvoudige opsomming van de onderwerpen die men in de uitzending kan verwachten. Iedereen die optreedt in het programma krijgt de tijd zijn verhaal te doen. Het interview met Sandra den Hamer, directeur van het Rotterdams Filmfestival duurde bijvoorbeeld negen minuten, het gesprek met Betty van Garrel bijna een kwartier, zonder dat het ook maar een moment langdradig werd. Presentatoren Jeroen Dirks en Machteld Kooij zijn goed voorbereid, maar vervallen niet in een ons-kent-ons sfeertje. Jeroen Wielaert had afgelopen vrijdag, in een thema-uitzending met een aantal studiogasten over Rotterdam Culturele Hoofdstad, duidelijk meer moeite het insider-element buiten de deur te houden.

Als een geïnterviewde neigt tot een verbale 'sur place', dan weten Dirks en Kooij als regel het gesprek weer snel op de rails te krijgen. Ze stellen bovendien echte vragen en herhalen niet de in het voorgesprek verkregen informatie, om die vervolgens door de geïnterviewde te laten bevestigen, zoals in veel andere nieuwsprogramma's.

Rond half zes biedt Radio Uit een nieuwsoverzicht, waarin de belangrijkste gebeurtenissen op het terrein van kunst en cultuur van die dag worden samengevat. Kader Abdolah was erin te horen wegens een prijs, Marjoleine de Vos met haar nu al bijna klassieke gedicht Kooklust, maar ook triviale nieuwtjes over de pantoffels van Frank Sinatra die te koop zijn aangeboden. De muziek is functioneel en heeft doorgaans ook van doen met iets actueels: van een nummer van BZN in verband met de Edison oeuvreprijs tot het showorkest Rotterdam Shuffle. Radio Uit is al met al een goede reden om op Radio 5 af te stemmen. Bijkomend voordeel is dat de nieuwsbulletins op die zender nog goed beluisterbaar zijn, want niet vervuild door 'bumpers' ter markering van de verschillende items, of door veelal slecht verstaanbare geluidsfragmenten. Minutenlange reclameblokken met eindeloze verwijzingen naar websites van adverterende ondernemingen hoor je er evenmin. Ook ontbreken de halfuurlijkse opsommingen van de dagelijkse files, die altijd op dezelfde plaatsen staan. Radio 5 bewijst dat je ook zonder kunstmatig gecreëerde hectiek aantrekkelijke nieuwsprogramma's kunt maken.

NPS Radio Uit maandag t/m vrijdag 17.05-17.50 uur op Radio 5, 1008 kHz AM.

NRC Webpagina's
29 JANUARI 2001



Eerder verschenen in deze rubriek:

De daden van kameraad G.B.
(22 januari 2001)
Voorbij de jacht van alledag
(15 januari 2001)
Onze wakkere verslaggevers
(8 januari 2001)

Eerder verschenen artikelen in het archief.


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad