U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Als de beurs sluit, begint het feest

PAUL STEENHUIS
Afwassen heeft een heel nieuwe dimensie gekregen sinds bij ons thuis naar Business Nieuws Radio wordt geluisterd.

Om eerst even duidelijkheid in de verhoudingen te scheppen: mijn vrouw belegt en ik was af. Zij zet de radio overdag dus regelmatig op Business Nieuws Radio, waar ze je in rap tempo van het nieuws op de hoogte houden en doorlopend melden hoe hoog de AEX staat, en wat andere beurzen doen. Mij interesseren de koersen an sich niets, maar een flinke dip in de markt kan de stemming in huis aanzienlijk beïnvloeden. Dus ik kan niet ontkennen dat ik soms wel even meeluister. Maar mijn aandacht verslapt toch gauw als het lang doorgaat over volatiliteit. Ik ben geneigd de zender weer op Radio 1 te zetten. Maar als ik nu na achten in de keuken kom om af te wassen doe ik dat niet meer. Want Business Nieuws Radio heeft mij de grootste radioverrassing van de afgelopen jaren bezorgd. Het gebeurde bij toeval. Ik liet het sop schuimen, zette de radio aan en hoorde een stuwend soulnummer. Aanvankelijk dacht ik dat ze op Radio 1 een gelukkige platenkeus hadden gemaakt, en dat het gebabbel zo weer een aanvang zou nemen. Maar na het eerste mij onbekende maar wel swingende soulnummer, kwam zonder tussenkomst van een dj, het volgende minstens zo swingende jazznummer. En dat ging naadloos over in een spetterend funknummer, mij ook onbekend, maar de stemming zat er goed in. Ik dacht aanvankelijk dat de radio per ongeluk op een onbekend station - een piraat misschien? - was gedraaid, tot ik ineens, tussen Papa's Got A Brand New Bag van James Brown en Streetlife van Randy Crawford de korte medeling hoorde: "U luistert naar Business Nieuws Radio. Morgenochtend om zes uur beginnen wij weer met nieuws etc.. Wilt u weten welke muziek wij draaien, kijk dan op www. businessnews.nl."

Dat was een openbaring. Van acht uur 's avonds tot zes uur 's ochtends draait Business Nieuws Radio non-stop swingende muziek van voornamelijk zwarte artiesten. En in het weekeinde programmeren ze zelfs nog meer muziek, want dan is er weinig handel, en dus ook weinig om opgewonden over te praten. Mijn leven is veranderd. Ik hou nu ook van Business Nieuws Radio, maar van de onzakelijke, nachtelijke, muzische kant van de zender. Het feest begint als de beurzen dicht zijn. Dansend doe ik de afwas - en nooit meer voor achten. Ik betrap mezelf er op dat ik tegen middernacht soms ook nog graag even de radio aandoe, en soms zelfs Met het oog op morgen laat schieten voor een shot funk, soul, blues en jazz. Ik ben een liefhebber, maar geen kenner. Soms herken ik dus Aretha Franklin of Billie Holiday wel, en Peggy Lee, Stevie Wonder en Wilson Pickett pik ik er ook uit. Maar er zijn ook mij veel onbekende nummers bij, die ik graag hoor. Zo heb ik een paar nieuwe favorieten, onder meer een nummer waarin een vrouw zingt: 'I have eyes for you to give you dirty looks, I have words for you that do not come from children's books'.

Je krijgt er romantische gedachten van, ook over Business Nieuws Radio zelf. Ik stelde me voor dat er een medewerker is, die verslingerd is aan jazz, soul en blues, die toestemming heeft gekregen elke nacht zijn volledige platencollectie te draaien. Een telefoontje met de samenstellers maakte daar een einde aan. "We hebben een computer waar al die nummers in staan, en die stelt zelf de non-stop programma's samen," vertelt Branco Beuken, die mede-verantwoordelijk is voor de nachtmuziek. Dat Business Nieuws Radio voor soul en jazz koos, is min of meer toeval. "We hebben de frequentie gekocht van de voormalige Jazz Radio zender, en hebben hun muziekcollectie overgenomen." Een zakelijke erfenis dus. Maar dat kan mij niet schelen. Was het maar vast acht uur.

www.businessnews.nl

NRC Webpagina's
12 FEBRUARI 2001



Eerder verschenen in deze rubriek:

U vraagt, wij draaien
(5 februari 2001)
Radio zonder hectiek
(29 januari 2001)
De daden van kameraad G.B.
(22 januari 2001)
Voorbij de jacht van alledag
(15 januari 2001)
Onze wakkere verslaggevers
(8 januari 2001)

Eerder verschenen artikelen in het archief.


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad