U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Onze wakkere verslaggevers

HANS DULFER
Vrijdag bereikte het Radio 1- Journaal een absoluut dieptepunt in de relatie tussen Radio en Ramp. Een overijverige verslaggever die met de fluisterende stem van een biljartverslaggever de teraardebestelling van een van de slachtoffers van de brand in Volendam verslaat, laat ter verhoging van de dramatiek een minuut lang de regen op zijn wijd opengedraaide microfoon neersijpelen. Helaas iets te veel dramatiek, want op de radio klinkt het gedruppel als een beginnend knetterend kersttakkenbrandje.

Het was niet het eerste dat mis ging. Meteen na de eerste melding van de dramatische brand brak weer het onsmakelijke gegis naar het aantal dodelijke slachtoffers uit. "Deze brand gaat Enschede ver overtreffen", hoor ik een reporter met overslaande stem uitkraaien. En dan herinner ik me weer die ietwat verborgen teleurstelling bij het verslaggeversgilde toen de Bijlmerramp en de Enschede-explosie lang niet het verwachte aantal slachtoffers opleverde.

Maar geen nood hoor, uit alle hoeken en gaten worden experts opgeroepen die ongestoord door omroepmedewerkers hun ongenuanceerd geroep om nog uitgebreidere en strengere regelgeving mogen verkondigen en en passant voorzichtig laten doorschemeren dat de brand misschien voorkomen had kunnen worden als hun organisatie wat meer personeel en/of subsidie had gekregen.

Ook geen verslaggever die maar even ingrijpt als er voor de microfoon een discussie ontstaat over het wel of niet op tijd ontvangen hebben van een gemeentelijke aanschrijving om 'Kerstversiering te impregneren ter voorkoming van brand in cafés'. Goeie genade! Die gemeente Volendam is toch knettergek om zo'n brief te versturen. Wie weet er nu in godsnaam niet dat uitgedroogde kersttakken branden als een fakkel! Dat weet toch iedereen, en zeker een uitgenaste Volendamse multi-BV- houder die het zelfs voor elkaar krijgt drie cafés boven op elkaar te mogen bouwen. Dat soort seniele regelgeving lokt alleen maar smoezen uit om verantwoordelijkheid af te schuiven of te ontlopen.

Evenzo als de reportage overgaat in een discussie over de zeer jeugdige leeftijd van de bezoekers en de slachtoffertjes waar nota bene allerlei 'convenanten over waren afgesproken', o.a. dat die jeugd zonder begeleiding niet de kroeg in mocht. "Je kan toch tegenwoordig niet meer zien of meisjes 13 of 18 jaar zijn", pareert een Volendammer die twee minuten eerder nog luid verkondigde dat Volendam een 'ons kent ons'- gemeenschap is. Op zo'n moment moet een beetje verslaggever toch ingrijpen? Maar nee hoor, niets!

En ook geen woord van ongeloof als de plaatselijke politie doodleuk meedeelt dat het haar taak niet is de brandveiligheid te controleren, terwijl iedereen weet dat het in de Volendamse horeca iedere week wemelt van de 'stillen' die het even overbekende massale drugsgebruik proberen in te dammen. Zouden die slimme speurders in de dagen na kerst alleen maar naar beneden gekeken hebben op zoek naar kleine witte papiertjes? Zou niemand gezien hebben dat die zo fors uit de kluiten gewassen Volendamse jeugd wel erg dicht met de jointjes bij de kerstversiering kwam. Nee hoor, daar gaat de brandweer over, en geen verslaggever die zo'n politielummel even z'n oren wast.

En dan komen onze diep geschokte volksvertegenwoordigers jammerend de studio binnen. "Zevenhonderd jongelui in een piepklein café, hoe is dat mogelijk!" Daarmee bewijzen ze niet alleen geen fluit te weten van wat er zich afspeelt in de vaderlandse horeca, maar blijkbaar zijn de politici ook vergeten dat ze in het nabije verleden doldriftig hebben meegewerkt aan het dichtdraaien van de subsidiekraan voor de vele jeugdcentra waar jongeren tenminste nog iets anders voorgeschoteld kregen dan de nu zo populaire 'meter bier' of 'de samengebonden sterretjes' waarmee cafés en de disco's de jeugd tegenwoordig bezig houden.

'Strengere regels en voorschriften', is de dappere politieke eindconclusie in de studio. En in de verte hoor je het Radio 1- Journaal instemmend mompelen.

(www.hansdulfer.nl)

NRC Webpagina's
8 JANUARI 2001



Eerder verschenen in deze rubriek:


Eerder verschenen artikelen in het archief.


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad