U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Lijst met legionellahotels

Discussie: Heeft u zelf ervaringen met legionellabesmetting in toeristenhotels?


Miljardenplan tegen legionella

Door onze redacteur JOEP DOHMEN
DEN HAAG, 13 OKT. Minister Pronk (Milieubeheer) wil binnen een jaar Nederland goeddeels legionellavrij maken. Zijn maatregelen gaan vele miljarden guldens kosten.

Vandaag wordt in de Staatscourant de Tijdelijke regeling legionellapreventie in leidingwater gepubliceerd. De regeling, die strenge eisen stelt aan de veiligheid van 834.000 (collectieve) waterleidingen, is daarmee vanaf komend weekeinde van kracht.

Binnen een jaar moeten alle kantoren, bedrijven, scholen, flats, appartementencomplexen, zorginstellingen, kinderdagverblijven en horeca- en recreatievoorzieningen 'schoon' zijn. Particuliere woningen vallen buiten de regeling.

De Nederlandse Vereniging van Installatiebedrijven heeft het ministerie van Pronk laten weten de regeling onuitvoerbaar te vinden. Woordvoerder W. Scheffer: "Wij hebben het ministerie gezegd dat het onmogelijk is alle installaties binnen een jaar te controleren en zonodig aan te passen. Onze leden hebben nu al veel werk."

De hoge kosten blijken uit een vertrouwelijk concept van de zogenoemde Bedrijfseffectentoets die het ministerie van VROM heeft laten uitvoeren door ingenieursbureau DHV. Deze krant heeft een kopie van het rapport. De Tweede Kamer wordt eind deze maand door minister Pronk geïnformeerd over de inhoud. De onderzoekers nemen grote marges bij de berekening van de kosten van het legionellavrij maken van de leidingwaterinstallaties. Het gaat eenmalig om 1,6 miljard gulden als geen of slechts geringe technische ingrepen nodig zijn. Vergt elk systeem een maximale technische aanpassing dan is 42 miljard nodig. Het werkelijke bedrag ligt in het midden, kan worden opgemaakt uit het rapport. DHV is gebleken dat "in een groot aantal gevallen" sprake is van achterstallig onderhoud.

'Enorme' legionellaoperatie


Het plan van minister Pronk (Milieubeheer) om Nederland in één jaar tijd goeddeels legionellavrij te maken zou onuitvoerbaar zijn. De tijdsplanning is te krap en de kosten zijn te hoog.

Door onze redacteur JOEP DOHMEN

DEN HAAG, 13 OKT. De Nederlandse Vereniging van Installatiebedrijven (NVI) spreekt over een "gigantische operatie". Uitvoering van de Tijdelijke regeling legionellapreventie, die komend weekeinde van kracht wordt, is volgens de NVI onmogelijk in de periode van één jaar die minister Pronk ervoor heeft uitgetrokken.

Het vele werk zit vooral in het achterstallig onderhoud. Architectenbureau DHV ontdekte, in opdracht van het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM), bij een groot aantal leidingwatersystemen technische mankementen. Om legionella effectief te bestrijden zullen die eerst moeten worden verholpen. In veel accommodaties moet leidingwerk worden vernieuwd. "De handelingen die hiermee gemoeid zijn, zijn doorgaans kostbaar en ingrijpend", aldus het DHV-rapport.

De regeling is vooraf besproken met deskundigen en belanghebbenden. Behalve de NVI is dat onder meer ondernemersorganisatie VNO-NCW.

Ook VNO-NCW-woordvoerder W. Gunster betwijfelt of alle maatregelen binnen een jaar uitvoerbaar zijn. Gunster: "De grootste kosten zitten in het wegwerken van het achterstallig onderhoud. Kijkend naar de omvang van de operatie, vraag ik me af of het allemaal in één jaar te doen is. We hebben ook om meer inzicht gevraagd in de werkelijke kosten. Het eindrapport van DHV is er echter nog niet, terwijl de regeling wel van kracht wordt. Ik hoop op een snelle evaluatie."

De in het DHV-rapport genoemde kosten variëren per installatie van enkele honderden tot vele tienduizenden gulden. De hoogte is mede afhankelijk van de omvang en de locatie. Volgens de nieuwe regels moet water in installaties goed doorstromen. De watertemperatuur dient ten minste 60 graden te zijn. Bij die temperatuur sterft de bacterie. De nieuwe regeling laat overigens ruimte voor alternatieve methoden tot desinfectie, zonder temperatuursverhoging van het leidingwater. Voorwaarde is dat de effectiviteit gewaarborgd is.

Verantwoordelijk voor de uitvoering van de legionellamaatregelen zijn de eigenaren van de watersystemen en niet de exploitant. De eigenaar is verplicht om een risicoanalyse uit te voeren, een beheersplan op te stellen, zonodig monsters te laten nemen en - indien nodig - de technische installatie te laten aanpassen. De eigenaar moet ook een logboek bijhouden waarin maatregelen en controles zijn vermeld. Verantwoordelijk voor de controle van de naleving van de regeling zijn de waterleidingbedrijven. Bij overtreding van de voorschriften kan bestuursdwang worden toegepast en kan een hechtenis van ten hoogste zes maanden of een geldboete van 5.000 gulden worden opgelegd. Een whirlpool, die tijdens de bloemententoonstelling in Bovenkarspel vorig jaar een legionella-epidemie (28 doden en 200 zieken) veroorzaakte, valt niet onder de regeling. Op zulke, en andere 'zwemwatertoestellen' is de Wet hygiëne en veiligheid zwemgelegenheden van toepassing. Volgens het ministerie van VROM wordt deze wet "op korte termijn" uitgebreid met legionella-eisen. Ook water voor bedrijfsmatige toepassingen, onder meer in tuincentra en kassen en water voor koeling en luchtbehandeling, vallen niet onder de nieuwe regels. De tijdelijke regeling blijft van kracht totdat in een Algemene Maatregel van Bestuur de veiligheid van de watersystemen is geregeld.


Zie ook:

Openheid over legionella blijft taboe (27 september 2000)
Taai gevecht met hotels om legionella (23 september 2000)
Rechter tegen waarschuwen voor legionella (22 september 2000)
Legionella in hotels geheimgehouden (21 september 2000)

NRC Webpagina's
13 OKTOBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad