U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Lijst van hotels met legionella op nrc.nl
Op de website van deze krant is vanaf vandaag de lijst te zien met de namen van Europese hotels en appartementen die de afgelopen vijf jaar in verband zijn gebracht zijn met twee of meer besmettingen met legionella.

Hofland eredoctor
De journalist H.J.A. Hofland, columnist van NRC Handelsblad, krijgt een eredoctoraat van de Universiteit Maastricht.

Lernout: 'Het is toch niet verkeerd slim te zijn'
Het Belgische Lernout & Hauspie, dat onder vuur ligt van beleggers, probeerde gisteren helderheid te geven over zijn spraaktechnologie. Op de beurs daalde de koers met een derde.

Taboes en ander ongemak
Het gezelschap posteerde zich op zondagmiddag 11 juni voor de tv, bier en pinda's stonden klaar, de EK-wedstrijd tussen Turkije en Italië kon beginnen. De meerderheid was voor de spaghetti-eters en tegen de naaimachines. Toen het gejoel over de laatsten 'hia-ha-naaimachien' tot in de verre omtrek te horen was, verzocht de politiek-correcte gastheer daar subiet mee op te houden: "Er staan Turken in het veld, dat ze hier puike naaiateliers hebben, heeft met voetbal niets te maken." Ze verloren overigens met 2-1.

Jordaan-serie wint Kalveren voor tv-drama
Het Gouden Kalf voor het beste tv-drama is gisteren uitgereikt aan regisseur Willem van de Sande Bakhuyzen voor de driedelige VPRO-serie Bij ons in de Jordaan. Ook hoofdrolspeler Kees Prins, die volkszanger Johnny Jordaan vertolkt, kreeg een Gouden Kalf. Will van Kralingen kreeg een Gouden Kalf voor de beste actrice in een tv-drama voor haar rol in de telefilm Storm in mijn hoofd van Frans Weisz. De jury van de Prijs van de Nederlandse Filmkritiek nomineerde gisteren in Utrecht Jacky van Fow Pyng Hu en Brat Ljatifi, de telefilm Ochtendzwemmers van Nicole van Kilsdonk en Wilde mossels van Erik de Bruyn. Laatstgenoemde film kreeg ook gisteren de CJP Jeugdprijs uitgereikt.

Hollywood testte films op kinderen
Grote filmstudio's uit Hollywood hebben jarenlang films met horrorscènes en/of veel geweld getoond aan kinderen om de leeftijdsgrens voor openbare vertoning te testen. Zo vertoonde Columbia TriStar de film I know what you did last summer, waarin een seriemoordenaar zijn slachtoffers opensnijdt met een grote vishaak, aan vijftig kinderen tussen de 9 en 11 jaar oud. Vervolgens werden de kinderen ondervraagd en besloot Columbia de film slechts goed te keuren voor mensen van 17 jaar en ouder, de zogeheten 'R-rating'. Dit meldt de New York Times van gisteren. De krant beroept zich op vertrouwelijke documenten van de filmindustrie die zijn ingediend bij een regeringscommissie die zich buigt over de verkoop van gewelddadige films. Bijna alle maatschappijen maakten van dezelfde methodes gebruik. MGM/United Artists testte de later van een R-rating voorziene film Disturbing Behaviour op 12-jarigen, Disney vertoonde Judge Dredd aan kinderen tussen de 13 en 16 jaar. Dinsdag beloofde de filmindustrie zijn marketingactiviteiten van 'R-films' onder jongeren te beperken. Ook zullen geen kinderen jonger dan 17 jaar worden gebruikt om films te testen, behalve als zij worden begeleid door een volwassene. (ANP)

'Gouden Gids naar beurs'
Uitgever VNU is van plan om zijn 'Gouden-Gidsafdeling' naar de beurs te brengen. De Britse zakenkrant Financial Times citeert vandaag een bankier die schat dat er een kans van 70 procent bestaat dat VNU voor het eerste kwartaal van het nieuwe boekjaar aandelen ITT World Directories uitgeeft. VNU kocht ITT World Directories in 1998 voor een bedrag van 4,2 miljard gulden. De uitgever van de Gouden Gids is inmiddels, volgens berekeningen van ABN Amro, tussen de 11 miljard en de 13 miljard gulden waard. In een reactie zegt VNU "naar een beursgang te kijken", maar van een beslissing is nog geen sprake.

KPN leent 11 miljard op kapitaalmarkt
Telecombedrijf KPN heeft met een onderhandse obligatielening ongeveer 4,4 miljard dollar (11 miljard gulden) opgehaald. Dat heeft het bedrijf, dat de lening vorige maand aankondigde, gisteren bekendgemaakt. Volgens KPN leidde de reactie van beleggers tot een overtekening van drie keer het uitgegeven bedrag. Oorspronkelijk streefde het telecomconcern naar 3 miljard dollar maar gezien de grote belangstelling besloot het het bedrijf het bedrag te verhogen. KPN wil het geld gebruiken voor het aflossen van kortlopende leningen en de investeringen in het UMTS-netwerk, benodigd voor snel internet via de mobiele telefoon. Het telecombedrijf wil niet alleen via obligatieleningen geld ophalen, maar ook met een aandelenemissie. Probleem is dat de beurskoers onder druk staat, waardoor KPN bij een aandelenemissie minder gemakkelijk geld kan binnenhalen. (Redactie Economie)

Weer topman weg bij T-Online
Bij het Duitse bedrijf T-Online, dochteronderneming van Deutsche Telekom, stapt weer een bestuurder op. Deze keer is het financieel directeur Christian Hoening die ontslag heeft genomen, zo heeft Deutsche Telekom gisteren bekendgemaakt. De 40-jarige Hoening, pas sinds begin dit jaar in functie, is de derde topman binnen een maand die de grootste internetaanbieder van Europa de rug toekeert. Eerder stapte marketingdirecteur Ralf Eck op en eind vorige maand verliet directievoorzitter Wolfgang Keuntje het bedrijf. Er zou een machtsstrijd gaande zijn tussen Deutsche Telekom en T-Online, zo valt al enkele weken in de Duitse media te lezen. Bestuursvoorzitter Ron Sommer van Deutsche Telekom wil zijn invloed op T-Online vergroten door de hele top van de internetaanbieder te vervangen. Het Duitse telecomconcern heeft steeds ontkend dat het niet botert met T-Online. (ANP)


De Filmkrant heeft een goed archief van (Nederlandstalige) filmrecensies . De ronduit lelijke website en de gebrekkige navigatie beloven weinig goeds, maar achter de knop 'zoeken' (en niet zoals je misschien zou verwachten onder 'archief') schuilt een zeer uitgebreid en up-to-date archief, met uitstekende besprekingen van films, handig gerangschikt op zowel titel als regisseur. Bevat tevens een ruime selectie filmhuisfilms.
(www.filmkrant.nl)

NRC Webpagina's
28 SEPTEMBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad